Basgitarr

Utrustning och tips

Morgan AB-05CE

Morgan_AB05CE Morgan Instruments är ett norskt företag som bland annat designar elgitarrer och elbasar. Instrumenten byggs dock i Asien (Korea). AB-05CE är en reltativt billig akustisk basgitarr och är byggd som en stor westerngitarr men enbart med fyra strängar. Kroppens framsidefärg är en trevligt sunburst och bakkroppen, hals och huvud är klarlackad i en mökbrun/svart nyans. Huvudet är vinklat för att hålla ett bra strängtryck mot sadeln. Kroppens lock är gjord av gran och lådans övriga delar av ovangkol.

Både kroppens sarg och hals har en benvit bindning och ger ett litet lyxigt intryck. Tyvärr är inte tillverkningskvaliteten det bästa. Lim till bindningen har spillts uppe på baksidan av halsen och bandens ändar var mycket vassa direkt från fabriken. Även här var det bara att ta fram den lilla filen för att rätta till bandändarna. Sadeln, som från början var gjord i något plastmaterial, hade ett för brett spår (till och med sprucken sadel) för E-strängen vilket medförde att ett lätt rasslande uppstod i vissa fall. En liten tripp till garantiverkstaden och byte av sadel mot en dylik av perfekt slipad ben gjorde verkligen susen. Då optimerades även stränghöjden en aning.

Det är tyvärr vanligt på billigare akustiska gitarrer med en sk ”kinapuckel” på greppbrädan alldeles där halsen limmas mot kroppen. Även detta fenomen finns på det testade exemplaret och kan medföra viss svårighet att spela högt över 12:e band. I och för sig är det något svåråtkomligt ovanför 12:e band så det påverkar inte spelbarheten nämnvärt.

Morgan_AB05CE_2 På ovansidan (på sargen upp mot användaren) sitter en förförstärkare med reglage för volym, bas, mid, diskant samt presence. Dessutom finns en liten knapp med tillhörande ljuddiod som kan visa batteriets kondition. Inbyggd i förförstärkarenheten finns en lucka för 9V-batteriet. Det behövs således inga specialverktyg för att byta batteri.

Både sittande och stående är basen relativt välbalanserad. Från fabriken finns ingen axelbandsknopp monterad vid halsinfästningen, men det är lätt åtgärdat: förborra och skruva dit en lös knopp. För en så här stor gitarrkropp krävs ett lite längre axelband än vad de flesta standardbanden tillåter.

Den akustiska tonen är trevlig och inbjuder till både fingerspel och framförallt slap. Det tunna locket ger en viss hård karaktär åt ljudet. Nästan inga av dessa typer av akustiska basar ger tillräckligt hög akustik volym för att kunna vara användbar tillsammans med tex akustiska, stålsträngade, gitarrer. Möjligtvis tillsammans med klassiska gitarrer som spelas utan plektrum kan basen fungera fristående. Vill man förstärka den akustiska tonen utan att spela för hårt fingerspel kan ett plektrum vara ett bra tillbehör.

Morgan_AB05CE_3 Inkopplad till en förstärkare är grundtonen mycket basrik. D- och G-strängarna har en upplevd lägre utvolym. Jag vet inte om det beror på om piezomikrofonen i stallet är lite ur arbetsläge eller om direktljudet från gitarrkroppen överröstar bascombons ljud i diskantområdet. Jobbar man lite med den inbyggda EQ:n i basen så ordnar man lätt till ett bra grundljud. Vid spel är det relativt lätt att råka ut för rundgång och för testinstrumentet är det frekvenser kring vad lös A-sträng ger upphov till som är boven i dramat. Har man en förstärkare med ett skarpt filter är det inga problem att undertrycka frekvenser i de problematiska områdena. Till exempel har EBS Drome 12 ett sk ”notch-filter” i mellanregistret som är mycket skarpt och det fungerar utmärkt för ändamålet.

Skall man köpa en akustisk bas med bra hantverk är Morgan AB-05CE kanske inte det optimala instrumentet. Däremot erbjuder denna bas roligt spelande med god ton för en relativt liten summa pengar. Basen kan användas till övning utan att störa grannarna men även för giget med akustisk känsla.

www.morganinstrument.com

Annonser

2004-06-12 - Posted by | Basar

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: