Basgitarr

Utrustning och tips

Peavey Cirrus 5 Fretless

Peavey_Cirrus_5FL_head Mitt första möte med den femsträngade Peavey Cirrus var på en välsorterad musikhandel i Stockholm. Med en blåflammig kropp såg den väldigt tilltalande ut. Efter att ha provspelat den en kort stund upptäckte jag att banden fysiskt saknades på grepp­brädan. Det visade sig att basen jag spelade på var bandlös och hade bandmarkeringar i stället. Förbluffad över hur lättspelad basen var (tvärt emot tidigare försök med prov av bandlösa såväl som femsträngade basar), bestämde jag mig för att ta reda på mer om denna modell. När Cirrus introducerades i Sverige låg priset nära 30 000 kr-strecket men importören halverade priset (i det närmaste) för några år sedan. Det ordinarie priset på Peavey’s hemsida ligger fortfarande kring den högre nivån om man räknar om $-kursen till svenska butikspriser.

Hur jag än sökte information om Peavey’s Cirrus-basar var det alltid goda ord över spelbarhet och ljud. Cirrus går att få både som 4-, 5- eller 6-strängad, kropp och hals i olika träslag, med greppbräda i lönn eller pau ferro samt med eller utan band (den bandlösa versionen kommer alltid med bandmarkeringar). Mensuren mäter hela 35" men känns inte speciellt lång. Halsen är byggd i laminat med fem bitar trä och går rakt igenom basens kropp. Dessutom är halsen förstärkt med kolfiber och toppen på det bakåtvinklade huvudet är täckt med en tunn platta av kolfiberlaminat. Kort sagt: en high tech-bas. Det visade sig sedan att just Cirrus är Peavey’s top-of -the-line bas där man har lagt in två egna humbucker mikrofoner och en preamp vilken drivs av hela två stycken 9 V batterier. Balansen mellan mikrofonerna, volymratten samt 3-bands EQ är de övriga reglagen till preampen. Alla Basar i Cirrus-Peavey_Cirrus_5FL serien har mekanik i gulkromaterad metall medan mikrofonkåpor och rattar till preampen är svarta. Stallet är stabilt och gjutet med frästa spår för strängar och de justerbara klossarna. Justeringen av stallet går att göra per sträng både i höjd-, längd- samt sidled. Stämskruvar är av lättviktmodell och fungerar mycket bra med bra precision. Dessutom har Peavey monterat Dunlop Strap Lock som standard för axelbandet. Med dess konstruktion kan man antingen använda ett valfritt axelband eller ett axelband där man monterad de speciella axelbandsfästena för säkrare användning under spel.

Peavey_Cirrus_5FL_C Greppbrädan har inga markeringar vid tredje, femte, sjunde band, osv, men vid tolfte band har man lagt in ett snyggt cirrus-C i pärlemor. På huvudet återfinns Peavey’s nya logotyp med raka linjer samt texten ”Cirrus” i en mjuk ”handstil”.

Överlag är Cirrus en mycket välbyggd, lättspelad men framför allt en mycket välljudande skapelse. Det här testet avser den bandlösa och femsträngade varianten med en kropp där både botten och topp är av valnöt. Halsen är gjort av valnöt och lönn med en greppbräda av pau ferro. Basen är mycket lätt och hänger välbalanserat i axelbandet men är lika balanserad vid sittande spel. Halsen är medelbred och jag känner inte obehag av att spela på en femsträngad bas som jag annars brukar känna. Det vill säga att det mindre strängmellanrummet inte var lika tydlig hos Cirrus som hos andra femsträngade basar jag har testat.

Peavey monterar sina egna roundwound-strängar i rostfritt stål på alla Cirrus-basar och jag kan direkt säga att ljudet är mycket bra. Med båda aktiva mickarna på för fullt och utan skruvande på EQ så låter basen mycket fint. En klar och definierad ton med mycket botten, distinkt topp/briljans samt ett ”häng” utan dess like. Den bandlösa basens ljud karakteriseras samtidigt av det härliga ”mwah”-soundet, framförallt vid spel på D- och G-strängarna. Den femte strängen (låga B) är mycket fokuserad och känns jättebra i förhållande till de övriga strängarna. Enskilt upplevs halsmicken något urgröpt och stallmicken något nasalt och det liknar beteendet hos mickarna på Dean Edge 4, men här med mycket mer tryck. Jag gillar läget med båda mickarna skarpt och det fungerar nog mycket bra i mix.

En detalj som inte är speciellt övertygande för den här basen är att de två plastbrickorna mellan stämskruvarnas handvred och mekanikens hus har en tendens att spricka och i slutändan lossna. Eftersom jag har upptäckt detta på betydligt billigare basar (se Dean Edge 4) så känns det lite märkligt att det händer på en sådan high tech-bas som Cirrus faktiskt är.

En bandlös Peavey Cirrus 5 är definitivt en mycket bra bas och värd varenda krona oavsett vad importören har satt för pris. Både spelbarhet och ljud är på topp tillsammans med det goda hantverket. Det skulle vara intressant att testa denna bas med några goda flatwound-strängar, men eftersom basen har 35"-skala så passar inte alla strängset i butikerna. Det blir till att undersöka noga vilka strängar som passar.

www.peavey.com

2004-10-19 - Posted by | Basar

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: