Basgitarr

Utrustning och tips

Rengöring av greppbräda

Även om man som bassist alltid är noggrann med att tvätta sina händer före man spelar så byggs det alltid, förr eller senare, upp ett lager av smuts upp på både strängar och basens greppbräda. Att rengöra en greppbräda gjord i så kallat rosewood-trä är relativt enkelt och ger i allmänhet ett mycket bra resultat. Till att börja med behövs följande utrustning:

● bred maskeringstejp
● en plastsickel
● fin stålull (”000”-kvalitet)
● en fin olja för greppbrädan (”lemon oil”)
● en mjuk tygtrasa eller trassel

Det kan också vara bra att ta fram en dammsugare så att man lätt kan avlägsna rester av stålull efter rengöringen.

När man ändå tar bort strängarna på sin bas kan man passa på att rengöra instrumentet i övrigt, lägga på nya strängar, justera hals och intonering. Till detta behövs en eller flera målarpenslar, gitarrpolish, en mjuk polertrasa, ett paket nya bassträngar, en stämapparat inklusive sladd samt några lämpliga skruvmejslar och insexnycklar som är avpassade för elbasens mekanik.

cleaning1 Steg 1 – Förberedelser
Börja med att demontera alla strängar från basen. Därefter är det bra att maskera mikrofonerna med hjälp av maskeringstejp. Eftersom magneterna i mikrofonerna gärna drar till sig delar av stålullen blir det mycket enklare att hålla rent kring mickarna när man maskerar dessa.

Här är det viktigt att verkligen använda maskeringstejp och inte frystejp. Frystejp har ett mycket starkare klister och detta kan fastna på lacken. Har man riktigt otur kan till och med bitar av lacken följa med när man tar bort denna tejp. Alltså: köp en bred maskeringstejp så behöver man inte vara orolig.

cleaning2 Steg 2 – Avlägsna smuts från greppbrädan
De tjockaste lagren av smutsbeläggning på greppbrädan kan avlägsnas med hjälp av en plastsickel. Dessa plastsicklar kan köpas i sportbutikernas skidavdelningar. Kom ihåg att enbart sickla i träfibrernas längdriktning och ta inte i för hårt eftersom det kan ge fula märken i träet.

Därefter är det dags att ta fram stålull av ”000”-kvalitet. Detta material köper man hos sin lokale bygg- och järnhandel. Polera träet mellan varje band med hjälp av en liten bit stålull. Även här är det viktigt att enbart polera i träfibrernas längdriktning. Som en riktig bonus blir även bandstavarna blanka av denna putsning.

cleaning3 Steg 3 – Polera in olja i träet
Innan man gnider in olja i greppbrädans trä bör man rengöra basen från rester av stålullen. Börja med att ta fram dammsugaren och avlägsna dessa rester. Använd gärna ett litet borstmunstycke så att inte basens lack får några repor. Nu kan maskeringstejpen för mikrofonerna tas bort.

Polera in den fina oljan i träet med hjälp av en mjuk tygtrasa och torka bort överflödig olja. Till detta används med fördel en så kallad ”lemon oil”. Den finns att köpa hos de flesta musikinstrumenthandlare.

cleaning4 Steg 4 – Rengör instrumentet i övrigt
Eftersom strängarna är borttagna är alla skrymslen och vrår kring basens mekanik lätt att komma åt. Då passar det bra att rengöra hela elbasen i övrigt.

Använd dammsugaren med ett litet borstmunstycken om basen är mycket dammig. Annars går det bra att ta en smal och en medelbred målarpensel och borsta bort damm kring stall, mikrofoner, kontrollrattar och vid sadeln och stämmekaniken.

Lackade delar (kropp och hals) på basgitarren kan poleras med hjälp av gitarrpolish och en mjuk trasa. Spreja inte polish direkt på basen utan pumpa lite medel på polerduken istället innan du putsar instrumentet. Både speciella putsdukar och gitarrpolish finns att köpa hos de flesta musikinstrumentbutiker.

Olackade delar på elbasen är oftast inoljade eller vaxade (exempelvis greppbrädor av rosewood) och skall inte rengöras med gitarrpolish. Dessa områden kan rengöras med en lätt fuktad trasa och vid behov även inoljas eller vaxas. Vilken olja eller vax som skall användas kan respektive tillverkare av instrumenten eller den lokale musikhandlaren rekommendera.

cleaning5 Steg 5 – Montera nya strängar
Nu är det dags att montera nya strängar på basen. De gamla strängarna var säkert fulla av smuts och hade tappat den livfulla tonen.

Fäst strängarna i stallet och stäm instrumentet med hjälp av stämapparaten.

cleaning6 Steg 6 – Justera instrumentet
När man passar på att montera nya strängar är det även lämpligt att kontrollera instrumentets halskrökning, stränghöjd och intonering.

Följande ordning kan vara lämplig vid justering av basen:

● halsens krökning
● stränghöjd
● intonering

Rengöra greppbräda av lönn
Cleaning_maple_fingerboardEn lackad greppbräda av lönn kräver egentligen ingen inoljning med hjälp av tex. "lemonoil". Till att börja med monteras strängarna av basen och sedan kan resterande rengörning göras genom att fukta in en mjuk bomullstrasa med Dunlop Formula No. 65 Guitar Polish and Cleaner och sedan polera greppbrädan. Smutsansamlingar försvinner och greppbrädan blir snabbt och snyggt ren. Som en fin bonuseffekt blir även bandstavarna glänsande rena.

Annonser

2005-01-04 - Posted by | Service och underhåll

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: