Basgitarr

Utrustning och tips

Building Walking Bass Lines, Ed Friedland

Ed_Friedland_BWBL Ed Friedland har här sammanställt en bra bok om hur man bygger upp en "walking bass" till framförallt jazzlåtar. Boken börjar med grundläggande musikkunskap så som notläsning och ackorduppbyggnad. Därefter går boken igenom olika tekniker för att bygga upp sitt walking bass-spel med grundtoner, kromatiska, dominanta och skalvisa övergångstoner och kombinationer av dessa tekniker.

I det andra avsnittet går Friedland in på kyrkotonarterna och ackordtoner och hur dessa kan användas inom spelstilen. Avslutningsvis innehåller boken ett antal jazz standards som kan användas som självständiga övningar tillsammans med den tillhörande CD:n. Till de flesta övningar i boken finns ett spår på CD:n där basen är i höger kanal och övrigt komp är i vänster kanal. Man kan således panorera ut höger kanal för att själv öva till kompet.

Kompet på den tillhörande CD:n är mycket bra och är väl värd att höra. Dessutom blir Friedlands basspel till en bra inspirationskälla på hur det kan låta när man börjar få kläm på sin walking bass.

Det krävs att man har en relativt god notläsningsförmåga när man tar sig an denna bok. Annars är det lätt att det kan gå trögt i början. I övrigt rekommenderar jag boken varmt till alla som vill lära sig spela walking bass. Ett visst mått av god engelsk läsförståelse är också rekommenderat för att kunna tillgodogöra sig denna bok. Det finns även en uppföljare till boken som tar upp tekniken till en mer avancerad nivå.

www.edfriedland.com

Annonser

2005-07-17 - Posted by | Böcker & DVD

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: