Basgitarr

Utrustning och tips

Ibanez EWB20WNE-NT

Spela unplugged med en akustisk bas? Visst, det kan fungera men de allra flesta akustiska basar har för liten gitarrkropp för att överrösta gitarrer, piano, trummor och sång. Däremot tror jag att det kan fungera med ett litet sammanhang med enbart en nylonsträngad gitarr och lätt sång. Men det akustiska ljudet kommer även till sin rätt inkopplad till en förstärkare.

Ibanez_EWB20WNE-NT_1 EWB20WNE-NT är en modell som passar in i Ibanez serie med gitarrer i exotiskt trä. Just den här basen är fyrsträngad men gitarren finns även som femsträngad version (EWB205WNE). Kroppen är tillverkad i vackert ådrad mörk cordia medan halsen är gjord av mahogny. Basens kropp och greppbräda är inramad i en benvit bindning av okänt material. Bindningen är snyggt utfört och fortsätter även med tre snygga linjer mitt på lådans bakstycke. Tillverkningslandet är Kina och testexemplaret är gjord antingen 2006 eller 2007.

Ibanez_EWB20WNE-NT_2 Greppbrädan är, i sedvanlig ordning, snidad av en fin bit rosewood och har enbart bandmarkeringar på brädans överkant. På tolfte band finns en snygg inläggning av abalone som avbildar en slags virvel. Banden är bra monterade och utan vassa kanter som stör.

Stämskruvarna, av en ganska vanlig lättviktsmodell, är kromade och fungerar bra. Stall och sadel är tillverkade i ett plastmaterial som Ibanez kallar Ivorex II. Strängarna går ner genom kroppens framstycke och fästs på sedvanligt sätt med hjälp av fyra strängknoppar.

Ibanez_EWB20WNE-NT_3 Under stallet sitter en Fishman® Sonicore mikrofon och den avpassade Ibanez SST förförstärkaren sitter inmonterad i sargens överdel. Preampen innefattar såväl justering för utvolym, shape, diskant, mittfrekvens samt basregister men även en fasomkopplare. Till detta finns även en omkopplare för att starta den inbyggda stämapparaten. Vid inkoppling av stämmaren kopplas utsignalen bort vilket möjliggör enkel stämning utan att behöva dämpa eller stänga av en inkopplad förstärkare.

Ibanez_EWB20WNE-NT_4 Ibanez har en trevligt lösning på hur basen drivs med batteri samt kopplas till mixerbord alternativt basförstärkare. Batterier är i detta fall två stycken 1,5 V R6-batterier och sitter alldeles vid de två utgångarna; basen är nämligen utrustad med både balanserad XLR-utgång samt en obalanserat utgång på ¼" telejack. En mycket trevlig bekantskap alltså, där det går alldeles utmärkt att koppla basen direkt till ett mixerbords mikrofonförstärkare, tex. under en liten trubadurspelning.

I anslutning till utgångsjacken sitter en axelbandsknopp skruvad i sargen. Den andra axelbandsknoppen sitter på gitarrens baksida under halsinfästningen. Vid stående spel och med ett tillräckligt långt axelband hänger basen mycket välbalanserad i och med placeringen av de båda knopparna. Vid sittande spel är instrumentet också välbalanserat.

Det akustiska ljudet är bra och balanserat, men kanske inte det mest starka jag hört av en akustisk bas. Tex. Morgan AB-05CE ger ett något kraftigare ljudintryck men har då även en annan konstruktion i ett något större format. Men Ibanez skickar med bra strängar (D’Addario™ EXP™) vilket är en bra grundförutsättning för ett bra ljud under en lång tid.

Inkopplad kommer denna bas till sin rätt; ett mycket härligt akustisk basljud med stora möjligheter till att variera tonen med de inbyggda kontrollerna. Jag tror att fas-knappen har två funktioner, dels att ändra ljudkaraktären men även att vara till hands då man råkar ut för rundgång. Däremot ger basens konstruktion en väldigt liten risk för rundgångsproblem och under testtiden har det aldrig uppkommit. Shape-filtret är även den en mycket trevlig bekantskap för att justera tonen mellan skarp och lite smått luddig karaktär. Även spel med flagioletter samt slap fungerar bra under förutsättning att stränghöjden är väljusterad. Från fabrik var stränghöjden något stor på grund av ett högt stall. Men genom att slipa ner stallet cirka 1 mm löstes problemet. Både före och efter justering av stallets höjd är balansen mellan strängarna mycket bra.

Denna akustiska bas levereras med en enkel men fin gigbag och ett enkelt axelband i nylon samt reservdelar så som en extra stallplatta, en extra strängknopp, två sexkantnycklar, manual samt några shims för stallet.

Sammanfattningsvis fattade jag tycke för Ibanez EWB20WNE-NT på en gång. Det mörka exotiska träet tillsammans med en god spelbarhet och ett utmärkt ljud gör att denna bas verkligen kan rekommenderas. Ett fint hantverk och fina inlägg i både greppbräda och gitarrkropp samt de vita bindningarna skadar ju inte heller.

www.ibanez.com

2007-12-31 - Posted by | Basar

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: