Basgitarr

Utrustning och tips

Montera och anpassa nya strängar på elbasen

Byta_strangar_1Genom att byta de gamla och smutsiga strängarna, kan man med ett enkelt handgrepp förnya tonen i sin bas. Det krävs inte mycket utrustning för ändamålet förutom:

  • ett paket nya strängar
  • linjal
  • avbitartång

Generellt sett finns det två metoder att byta strängar på: byte av alla strängar samtidigt eller byta av sträng för sträng. Egentligen är det inte någon större skillnad på metoderna mer än att dragstången alltid utgör en motbelastning i och med det senare fallet. Och andra sidan, kan det vara även vara lämpligt att passa på att rengöra basens greppbräda samtidigt. Då måste alla strängar bort ändå.

Byta_strangar_2Börja med att demontera de gamla strängarna (antingen alla på en gång eller en sträng i taget). Montera sedan de nya strängarna med början vid stallet. Lägg sedan den nya strängen utefter halsen och mät att strängen är 13 – 15 cm längre än avståndet mellan stall och strängstolpe på stämmekaniken. Klipp av den nya strängen med hjälp av avbitartången.

Det brukar rekommenderas att delen av strängen som lindas upp runt strängstolpen bör vara ca 6” (dvs ca 15 cm), men jag brukar minska detta mått med 1 eller 2 cm.

Linda sedan upp strängen på strängstolpen genom att först styra ner änden i strängstolpens centrumhål. Börja med lindningen längst ut och arbeta nedåt mot basens huvud. På detta sätt kommer strängen att få en naturlig vinkel från sadeln och ner mot roten på strängstolpen och därmed även ett bra tryck mot sadeln.

Annonser

2009-11-30 - Posted by | Service och underhåll

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: