Basgitarr

Utrustning och tips

Musik för miljoner

Hagstrom_bok_1Ett stycke svensk musikhistoria med basanknytning, kan det vara något? Mikael Jansson har skrivit boken Musik för miljoner om företaget Hagström i Älvdalen. I boken får läsaren följa den unge Albin Hagström från det han upptäckte musiken och framför allt intresset för dragspelet. Entreprenörsandan lyste tydligt igenom tidigt med dragspelsaffärer och import av olika spel. Detta ledde sedermera till att han även beställde hem spel med egenutvecklad design.

30-talets depression tvingade fram en lösning där det var ekonomiskt försvarbart att tillverka dragspelen hemma i Älvdalen. Grundkompetensen till själva instrumenttillverkningen hittade han givetvis utanför Sveriges gränser men åtskilliga personer i socknen fick del av arbetstillfällena.

Vidare får vi följa Albins fotspår där Jansson beskriver hur firman växte med både nya fabriker och en butikskedja som startas upp. Även musikskolan som Hagström byggde upp bär ett stort ansvar för det rika kulturliv vi har i landet.

När Albin går bort i 50-talets början, fortsatte firman att leva vidare med Erik Wisén som huvudsaklig ledare. Tiderna förändras och de elektriska instrumenten kommer på stark frammarsch. Vi får därför följa med på tåget då dragspelsmarknaden plötsligen helt tappar mark och företaget svänger om till att tillverka och sälja gitarrer och förstärkare. Hagström levererar många olika produkter, men för oss bassister är det främst elbasar som är av intresse. Hagström producerade nämligen en hel del olika modeller, bla:

 • Kent
 • Swede
 • Super Swede
 • Jazz bass
 • Concorde
 • Coronado
 • Hagström IIB
 • 1B
 • Jazz Patch 2000
 • Patch 2000
 • 8 String Bass

Men det slutade inte med det, även basförstärkare så som 630 Bassmaster, BT-100 och Bass 210 salufördes av företaget.

Det kan konstateras att Hagström har varit en mycket innovationsrikt företag där de bästa konstruktionsprinciperna har förvaltats och förfinats. Detta visas tydligt med utvecklingen av synthgitarrer och dito elbasar. Idag drivs företaget vidare av Karl Erik Hagström och förvaltar varumärket väl.

Tidigare har Jansson även skrivit boken om EBS vid deras 20-årsjubileum och eftersom författaren även är bassist är det speciellt roligt att notera att hans första inköpta bas just var en Hagström (1970).

Är du bassist (eller gitarrist) och har ett minsta lilla intresse av svensk musikhistoria, rekommenderas denna bok varm. Det är heller inte fel att boken även innehåller en hel del reportage och intervjuer av kända svenska och utländska musikprofiler som använder eller har använt Hagströms instrument under sin karriär.

www.albinhagstrom.se

Annonser

2010-05-03 - Posted by | Böcker & DVD

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: