Basgitarr

Utrustning och tips

Bänk för basmekande

Varje gång som basen skall få nya strängar eller på annat sätt mekas med (se Service och underhåll), har jag alltid haft svårt att hitta en bra plats att arbeta på. Hittills har en bit skumfoile använts som underlag på ett bord, alltså en bit tjockare plastfolie som brukar hittas kring nyinköpta elektronikprylar (ex.vis. en tv eller stereo). Detta har dock inte alltid varit alldeles jättebra eftersom vissa hårda kanter ändå kan göra åverkan på bordsytan. Dessutom har ibland även vassa halsfästesskruvar gjort riktigt otrevliga märken i bordet.

Arbetsbänk_1 Arbetsbänk_2

Ok, nu har jag designat ett dedikerat arbetsbord som dels kan användas på ett bord, på golvet eller fastspänd på en Black & Decker Workmate arbetsbänk som underrede. Bordets mått är avsedd för att passa akustiska basar och elektriska elbasar med 35” skala och givetvis passar den till mindre gitarrer också.

Till detta behövs följande:

  • MDF-skiva: ca 1250x450x8 mm
  • Fyra stycken fötter med tillhörande skruvar
  • Fodermaterial
  • Konstskinn
  • Färg för undersidan av brädan

Bordytans stomme är alltså uppbyggd av en 8 mm tjock MDF-skiva med tillhörande dubbel fodring och utanpåliggande konstskinn. Hörnen på träskivan kan med fördel avrundas för att inte de skall vara så vassa och skava Arbetsbänk_4hål på konstskinnet. Vill man även göra ett fäste för att kunna montera arbetsbänken på en Black & Decker Workmate som underrede tillkommer även en ca 12 mm tjock bit trä samt tillhörande skruv. Benens längd kan avpassas mot behovet och monteras lämpligen relativt långt ut mot hörnen för bästa stabilitet.

Börja med att skruva (och eventuellt limma fast) monteringsdetaljen (dvs. den 12 mm tjocka trälisten) mitt på brädan och måla sedan hela undersidan med Arbetsbänk_3vald färg. Kläd sedan in översidan med ett dubbelt lager foder och låt den gå över kanten för att fästas med hjälp av en häftpistol på bänkens undersida. Sedan är det dags för att kläda in översidan med konstskinnet och fäst den också med häftpistol på undersidan. Se till att överlappa fodret så att det blir snyggt.

Montera till sist fast benen i hörnen på brädans undersida så är arbetet klart. Man kan även applicera lämpliga möbeltassar på fötterna så att inte arbetsbänken riskerar att repa underlaget den skall stå på.

Stöd för basens hals kan anpassas efter behov. Varför inte prova en enkel rund kudde från IKEA (nackkudde EKTORP) eller en bit isolering avsedd för vattenledningar? Annars kan ett enkelt halsstöd tillverkas på flera olika sätt. Endast fantasin kan begränsa utbudet av lösningar…

2010-06-24 - Posted by | Byggprojekt

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: