Basgitarr

Utrustning och tips

Zoom B3

Zoom_B3_0Det var faktiskt lite spännande att japanska Zoom presenterade en helt ny basrelaterad produkt på årets Winter Namm i USA. Tidigare hade de lanserat gitarreffekten G3 men nu var det oss bassister som fick del av samma kaka: B3. Jag har tidigare använt mig av 506 II Bass och B2, men nu var det dags att sätta tänderna i B3:an.

Det rör sig alltså om en helt ny multieffektpedal där det egentligen handlar om att sätta samman tre stycken enskilda effekter i valfri ordning. Detta paket visar sig, förutom effekter, innehålla både förstärkarsimulering och utgöra ett alldeles utmärkt UBS-ljudkort också. Men kärnan i hela konceptet är de tre virtuella effektenheterna med var sina fysiska kontroller och grafiska displayer.

Zoom:s B2 och G2 har nu funnits ett tag och G2:an har även tidigare lanserats i versioner med en grafisk display. Så när G3:an kom var det nog ganska väntat att B3 skulle dyka upp. Under den nämnda Namm-mässan passade Zoom även på att lansera en större version av G3, nämligen G5 med hela fyra virtuella pedaler plus en rör-förstärkare och inbyggd avancerad expressionpedal.

Fysisk konstruktion

Zoom_B3_1

Ok, åter till B3:an; när man plockar upp enheten ur sin kartong får man upp en effektpedal med måtten 17×23,4×5,4 cm. Vikten är cirka 1,2 kg (utan batterier) vilket gör att den står stadigt med sina gummifötter på scengolvet utan risk för att åka omkring. Chassit är uppbyggda av en stadig plåtlåda och har en mörkröd metallic-nyans som är något mörkare jämfört med B2:an. Med i kartongen får man även med en strömadapter, manualer på engelska, tyska och spanska, en guide till originalpatcherna samt Steinberg Sequel LE 2 med installationsguide. Vill man använda B3:an som ljudkort får man själv ladda ner ASIO-drivrutiner från tillverkarens hemsida. Även programmet Edit & Share får man själv ladda ner om man vill bearbeta och lagra ljudinställningarna i sin dator. Tyvärr följer det inte med någon USB-kabel i paketet. De originaltillbehör som kan köpas till är expression- och switchpedalerna FP02 och FS01.

Pedalens ovansida pryds i framkant av de tre fotomkopplarna med tillhörande lysdioder. Mot enhetens mitt hittar vi de tre effektkanalernas reglage och displayer nedsänkt och lite lätt framåtvinklat. Det är smart att sänka ner reglagen så att man inte trampar på dessa under sina framträdanden. Varje kanal har, förutom framkantens omkopplare och lysdiod, tre ändlösa rattar, display samt tre knappar. Knapparna används för att välja effekttyp och bläddra mellan displayens olika sidor. Centrerat kring och ovanför den mittersta effektkanalen hittar vi sju stycken tryckknappar med inbyggda lysdioder. Dessa knappar används för att växla patch, tap-tempo, starta rytmläget, ställa in patchparametrar, spara patcher samt ställa in B3:ans globala parametrar. Mer om ljusindikering i dessa knappar senare.

Zoom_B3_2

På enhetens baksida hittar vi (från vänster till höger) ett ingångsjack med tillhörande omkopplare för passiv eller aktiv bas, balanserad DI-utgång på XLR-kontakt, omkopplare för DI-utgångens signal före eller efter effekt och omkopplare för jordlyft. Vidare finns en stereoutgång fördelad på två telejack, ingång för extern pedal, USB-uttag, tre-läges on/off-switch, ingång för den medföljande strömadaptern samt ett standardiserat “lock-slot”. Den ena stereoutgången används om man vill ta ut en monosignal eller att lyssna med sina stereohörlurar. De så kallade “lock-slot” passar vanliga datorlås om man vill låsa fast sin pedal.

På undersidan hittar vi en batterilucka där man kan stoppa in fyra stycken AA-batterier. Eftersom B3:an kan strömförsörjas på tre sätt (batteri, strömadapter samt via USB) blir man väldigt flexibel i de olika situationer man kan tänka sig använda sin effektenhet. Ställer man till exempel on/off-omkopplaren i sitt mittersta läge försätter man B3:an i ett så kallat Eco-läge vilket innebär att pedalen går ner i viloläge efter ett antal minuter då ingen insignal från basen har kommit. Med andra ord ett smart sätt att spara på batterierna. I övrigt anger Zoom att B3:an kan drivas i cirka sex timmar med batteri.

Funktioner och ljud

Under skalet på denna kinatillverkade enhet hittar vi en nyutvecklad signalprocessor ZFX-IV som enligt utsago förbättrar både ljud och funktion jämfört med tidigare ZFX-versioner. Nu arbetar processorn både med 32-bits heltals- och flyttalsprecision och möjliggör alltså bättre realism i de inbyggda ljudalgoritmerna. Till detta har algoritmerna uppdaterats när det gäller att åstadkomma rörförstärkarsimulering.

Jämfört med B2:an som jobbade med 96 kHz sampling internt, har Zoom valt att gå ned till 44.1 kHz i B3:an. Däremot har de fortsatt med 24 bit A/D- och D/A-omvandling. B2:an hade 64 gångers översampling vid A/D-omvandlingen och 128 gångers översampling vid D/A-omvandlingen. Nu jobbar B3:an med 128 gångers översampling i båda fallen vilket givetvis ökar kvaliteten i signalen från ingången på enheten.

I grund och botten hittar vi totalt 111 stycken effektmodeller i Zoom:s B3:a. Dessa fördelas på hela 12 stycken förstärkarmodeller och 99 stycken rena effektmodeller: pedaler och rackenheter. Förstärkarmodellerna är de som tar mest processorkraft i och med att de även innehåller högtalarsimulering. Man har då hela 12 stycken högtalarkabinett att välja från där högtalarbestyckningen är mellan 1×12" – 1×18", 4×10", 4×12" samt 8×10". Givetvis finns även valet “ORGN”, vilket innebär att den rekommenderade högtalarlådan väljs automatiskt till vald förstärkarmodell. Förlagorna till förstärkarmodellerna kommer från Ampeg, Fender, Hartke, SWR, Acoustic, Aguilar, Polytone, Marshall, GK, Eden samt Mark Bass.

Bland effekterna hittar vi bland annat en uppsjö olika varianter på kompressorer, limiters, exciters, filter, overdrives, distar, fuzzar och preamps. Sedan kommer mer varianter på modulerande effekter så som tremolo, vibrato, chorus, phasers, flangers och tonhöjdsändrande effekter. Zoom har även klämt in mer spektakulära effekter, syntheffekter samt efterklangsmodeller i form av både ett flertal reverb och delay. Vissa av de valbara effekterna är även anpassade för att användas tillsammans med en yttre ansluten expression pedal, exempelvis wah-effekter. Zoom har även “hottat” upp sin Zoom Noise Reduction (ZNR) med mer parametrar för att reducera brum och brus i signalkedjan. Egentligen ingen effekt, men väl så användbar i vissa sammanhang.

Eftersom B3:an kan köra upp till tre effekter samtidigt har Zoom varit vänliga nog att kombinera ihop några vanliga effekter i fem olika kombinationseffekter (kombination av två enskilda effekter per “effektpedal”). Även om användaren kan använda tre effekter samtidigt, kan det finnas lägen då kombinationen av effekterna överskrider kapaciteten hos processorn. Då kopplas den sista valda effekten ur och det går att spela ändå.

Zoom har valt att låta användarens kombinationer av tre effekter sparas i 100 stycken användarminnen (så kallat “patch”) fördelat på tio banker om tio minnesplatser. Från fabrik har dessa platser fyllts med övervägande användbara effektkombinationer där det ingår patcher som är skapade av Victor Wooten, David Ellefson, Frank Bello och Doug Wimbish. Några enstaka effektpatcher från fabrik får nog ses mer som en demonstration av B3:ans kapacitet än användbar i bandsammanhang. Men kul och inspirerande är det allt att släppa lös med basen även till superspeciella ljud. Vad sägs om att spela bas till lite 8-bitars tevespelsmusik?

B3:an har alltså ett “hem-läge” då man jobbar direkt med sin effektkedja om tre effekter. Patch-läget är till för att välja förinställd effektkedja men kan även användas om man inte har behov att koppla i- och ur enskilda effekter i kedjan. Zoom stoltserar även med att path-ändring sker på 1 ms, vilket uppges vara världens snabbaste patch-byte. Det är klart, ett snabbt ljudbyte gör ju att det inte blir några så kallade “drop-outs” under spel om man behöver byta mellan grundkomp och exempelvis ett solo. Mina intryck säger att det verkligen går undan vid patch-byte, det hela flyter på smärtfritt och bekymmersfritt.

Som vanligt har även Zoom stoppat med en bra stämapparat. Vid stämning kan man välja att höra basens ljud eller stämma tyst. Mittendisplayen visar stämton och om instrumentets ton är låg eller hög. De sju knapparna ovanför de tre effektpedalskanalerna visar med ljusindikering hur långt ifrån perfekt stämning man är. Kanon! Vill man ändra referenfrekvens går det att justera med en av rattarna och har man önskemål om att inte stämma kromatiskt kan enheten enkelt anpassas till stämning av bas. Även drop-stämning hanteras om man önskar det.

Trummaskinsdelen i B3:an känns igen från lillebror B2 men har egentligen inte förändrats nämnvärt förutom att det tillkommit en enda rytmtyp “Guide”. Om ljuden har omarbetats vet jag inte, men det låter lika bra som i B2:an. Liksom tidigare går det att ställa rytmens volym, tempo och bestämma vilken av de 41 rytmmönstren som skall spelas. Numera sparas även rytmvolymens nivå när man stänger av effektpedalen vilket var efterlängtat. Är man inne i rytmfunktionen kan första effektkanalens pedal starta och stoppa trumkompet och tempot kan även ställas genom tap-tempo-funktionalitet både via en av panelens tryckknappar eller via ansluten switchpedal.

Nu till den (i mitt tycke) efterlängtade funktionen hos en multieffekt: loopern. Zoom har stoppat in en loop-funktion med 40 sekunders maximal samplingstid. Ställer man in B3:an att hantera undo-kommandot, halveras loopingtiden till 20 sekunder. Spela in en slinga, lägg till ytterligare komp och kanske sola till. Smidigt värre! Mellan varven kan man även byta ljud så att man kan jamma på rätt friskt.

USB-uttaget på B3:ans baksida gör att enheten kan användas som ljudkort till datorn eller för att redigera patchbiblioteket med hjälp av Zoom:s mjukvara Edit & Share. Som USB-ljudkort jobbar B3:an i 16-bit upplösning och med 44.1 kHz. Den dag en ny uppdaterad mjukvara till B3:an dyker upp, går även den att ladda ner och installeras genom USB-gränssnittet.

En lite kul finess är att ändring av ingångskänslighet (aktiv-/passivknappen) visas momentant i den mittersta displayen. Ändring av övriga knappar på enhetens baksida ger inte samma visuella besked på någon display.

I användning

Nu har jag använt B3:an i ett antal timmar och det slår mig att de flesta funktioner inte kräver att manualen läses noggrant. Är B3:an den första basrelaterade produkt från Zoom som man egentligen inte behöver någon manual till? Givetvis hade jag läst lite i PDF-manualen på Zoom:s hemsida innan effektenheten släpptes till försäljning, så de flesta funktionerna kände jag till. Men det visade sig att man enbart behöver kunna de grundläggande funktionerna med hur respektive effektkanal styrs. Då klarar man i princip att styra hela enheten. När jag väl öppnar manualen visar det sig, som vanligt, att Zoom:s manual är bra och lättförståelig. Den kan alltså vara bra att ta till då man undrar vad de olika effektprogrammen (patcher) skall efterlikna. De rena effekterna är nästintill självförklarande med lite erfarenhet i ryggen. Man kan använda nästan hela pedalens spelfunktioner med enbart fötterna, det är bara grundinställningar och rytmläget som behöver lite knappande med fingrarna ibland.

Zoom_B3_SansampTill att börja med kände jag dock en liten förvirring hur inställningarna i B3:an sparas. Sedan tidigare var jag van att trycka på spara-knappen när förändringar patch skall behållas. Så är det på exempelvis 506 II Bass och B2. Men när man byter patch i B3:an sparas inställningar automatiskt. Vid lite eftertanke är det i själva verket ganska naturligt i och med tre-pedalsgränssnittet. I en verklig pedaluppsättning “sparas” också ändringarna man gör på de fysiska rattarna. Det handlar alltså om ett helt annat tankesätt: lagra grunduppsättningar med olika effektkedjor som patcher och använd dessa i pedalens “hem-läge”. Om du vill ha tillbaka någon originalpatch så är det i sin ordning att göra en backup först med hjälp av mjukvaran Edit & Share.

Zoom:s B3 är alltså väldigt lätt att manövrera. Vill man gå från “hem-läget” till något av patch-, stämapparat- eller loop-lägena trycker man på pedal 1, 2 respektive 3 någon sekund. Under tiden kanske respektive effektkanal startas eller stängs av, men går tillbaka direkt när valt funktionsläge är startad. Patchbank kan bytas genom att trycka på pedaler 1-2 eller 2-3 samtidigt.

Dock saknar jag dedikerade användarplatser för egna patcher så att fabrikspatcherna inte skrivs över. Kanske en funktion för att låsa inställningar för enskilda patcher skulle vara önskvärd. Men samtidigt känner jag en glädje över B3:ans enkelhet trots att det är en avancerad produkt. Man bör snarare se B3:an som ett litet flexibelt digitalt pedalbord, så egentligen är det kanske inte något problem att användarplaster för sina egna patcher saknas. Varje patch har i alla fall en egen inställningsmeny, “Total”, där inställningar så som patchvolym, balans mellan grundljud och effektljud, externa pedalers funktioner, effektordning samt patchnamn sparas. De globala inställningarna som rör pedalens huvudfunktioner återfinns sedan i menyn “Global”. Där återfinns inställningar för displayerna, signalkedjans riktning (vänster till höger respektive höger till vänster), mastervolym, rytmtempo och USB-funktioner.

Under testperioden kände jag att detta upplägg med tre effektkanaler tilltalade mig. Personligen var jag helt enkelt ute efter att ersätta några fristående effektpedaler mot en enda flexibel pedal. Visserligen kan man bara ha tre effekter samtidigt i B3:an (ok, upp till sex stycken effekter om man utnyttjar kombinationseffekterna) jämfört med 7-8 effekter samtidigt hos B2:an. Det är helt enkelt ett annat tänk när det gäller B3:an. Dessutom ställer det lite mer krav på användaren då det är ganska mycket parametrar att ställa in hos respektive virtuell effektenhet. Hos andra multieffektpedaler från Zoom har i princip enbart effekt och mängd effekt kunnat justeras. Alltså innebär det mer kontroll till användaren. Dessutom efterliknas verkligheten med tre seriekopplade effekter verkligen väl. Jag gillar det skarpt.

Hur låter Zoom B3 då? Kort sagt: jättebra! Till att börja med känns det som att Zoom har jobbat med alla förstärkarsimuleringar. Eftersom du har tillgång till väldigt många parametrar per förstärkarmodell samt möjlighet till val av högtalarkabinett, blir karaktäristiken bred. Jag kanske inte kan bedöma likheten med alla förlagorna, men visst får jag en viss känsla av att stå framför en Ampeg-förstärkare med tillhörande högtalarkabinett trots att jag har min 12"-kombo att tillgå. Variationen av förstärkarsimuleringar borde tilltala de flesta.

Nu är jag kanske mest intresserad av enskilda effekter så som kompressor, EQ, chorus, tremolo, etc. Jag hade vid testtillfället enbart en SansAmp Bass Driver DI till hands för ett jämförande test. Jämförs originalet och B3:ans simulering vid liknande inställningar låter det väldigt lika. Så pass lika att B3:ans modell skulle kunna ersätta den enskilda pedalen helt. Zoom har här lagt till en mid-kontroll i den simulerade pedalen. Det saknas på originalet men kan kanske vara bra att ha. Övriga effekters överensstämmelse med de efterliknade förlagorna kan jag heller inte bedöma helt. Men som minnesjämförelse mot min tidigare Boss CEB-3 Bass Chorus, täcker B3:ans chorusmodeller in de ljud man kan erhålla med pedalen från Boss. Jag tycker att det låter riktigt bra om det mesta om man använder effekterna med förstånd. En annan personlig favorit är simuleringen av Aphex Punch Factory (“OptComp”) som jag mer än gärna använder i min signalkedja.

Fabrikspatcherna låter också riktigt bra. Det finns allt från bra bruksljud till mer extrema ljud och även rena ljudeffekter att tillgå i standardarsenalen. Till och med bassyntharna gillar jag och triggningen av både dessa och oktaveffekten fungerar ypperligt. B2:ans triggning tyckte jag var avsevärt bättre än 506 II Bass, men B3:an tar det ännu ett steg framåt.

Du behöver egentligen inte heller oroa dig för eventuellt brus och oljud i signalkedjan. Jag upplever att den är relativt fri från brus. Givetvis förstärks signalens brus vid olyckliga inställningar i en del effekter och effektkedjor. Men med lite justering av parametrarna och eventuellt användande av Zoom Noise Reduction (ZNR) löses det mesta utan problem.

Zoom_Edit_ShareEftersom B3:an kan anslutas till datorn och kopplas mot mjukvara Edit & Share behövs inga patchlistor (se exempelvis #1 och #2) eller pocketmanualer längre för att komma ihåg inställningar och parametrar. Edit & Share gör helt enkelt jobbet galant. Dessutom är det faktiskt ganska enkelt att skapa patcher med datorns hjälp. Den förändring du ser i signalkedjan på datorskärmen slår igenom ögonblickligen på B3:ans displaypanel. Superbra och coolt!

Zoom_Edit_Share_RadarPatcher kan sorteras per namn, per bank-lista eller i en sk. radarvy. Radarvyn är ett ganska fiffigt sätt att visa karakteristiken hos de sparade patcherna på ett visuellt sätt. Det är då ganska enkelt att söka efter en slags karaktär hos det sökta ljudet i sin ljudbank. Tanken med Edit & Share är också att användare skall kunna dela med sig av sina ljudinställningar, men det fungerar utmärkt att även ta backup på sina egna ljudparametrar (eller varför inte backup på originalinställningarna). Som tur är, har detta program en internetkoppling till Zoom:s databas. Där finns nämligen samtliga originalpatcher att hämta och ladda ner i din B3:a vid vid behov.

Slutsatser

Det här var verkligen något för mig. Jag är ju nöjd med mina basar och förstärkare men effekter vill jag ju ha tillgängliga på ett enkelt sätt. Den här boxen ersätter en del pedaler och passar bra ensamt eller tillsammans med andra effektpedaler. Det är ett lite annat användningssätt än tidigare multieffekter från Zoom. Nu är det patcherna som utgör grunduppsättningar av effektpedalkedjor och inte “färdiga paket”. Men samtidigt går det att använda B3:an med patcher som “färdiga paket” också om man hellre vill det.  Arbete med patchar, “hem-läget”, rytm, loopar och stämningar fungerar jättebra med enbart fötterna till hjälp. Vill man ha mer koll på rytmer måste man dock böja sig ner och vrida på någon enstaka ratt.

Ljudet i apparaten är faktiskt jättebra. Givetvis kan man förvrida sitt ljud till oigenkännlighet, men då förutsätter jag att man vill det också. Originalpatcherna låter bra och finns tillgänglig som jättebra exempel på B3:ans möjligheter.

Jag kan inte annat än rekommendera Zoom B3. Men var beredd på att få jobba lite för att erhålla det ljud du är ute efter. Det finns nämligen massor av inställningsmöjligheter. Passa gärna på att köpa en bra gigbag till din B3 också. Då har du all chans att få en bra arbetskompis på scenen, i replokalen eller i studion. Förresten, när kommer B5:an?

www.zoom.co.jp

Annonser

2012-03-20 - Posted by | Effekter

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: