Basgitarr

Utrustning och tips

Fender Stainless Steel Flatwound 9050ML

Det var nu ett tag sedan jag spelade bas med slipade strängar. Då satt det sådana strängar på en äldre MusicMan Stingray, vilken jag trakterade någon månad. I ärlighetens namn gillade jag väl inte direkt spelkänslan i dessa väl inspelade flatwoundsträngar. På något sätt var känslan i slipade strängar lite klibbig och förmodligen var det av all tidigare användning av den basen. Dessutom var de lite dova i karaktären.

Fender_9050ML_Flatwound

Det var ett tag sedan jag köpte på mig ett set Fender rostfria 9050ML och väntade på rätt tillfälle att sätta dem på en passande bas. Sedan jag köpte strängarna har Fender passat på att uppdatera hela strängsortimentet men behållit modellbeteckningarna. Mina strängar ligger i en plastförpackning medan de nya strängarna ligger i en pappkartong. Strängarna är i alla fall tillverkade i Mexiko med delar från USA, har tjocklekarna 050-065-085-100 och passar basar med “long scale”-mensur. Strängtjockleken kan också beskrivas enligt epitetet “medium light”. Enligt uppgift på förpackningen skall strängarna ha lång livslängd, ha en ljus ton och borga för ett lågt fingerskrammel. Fender uppger även att strängarna bland annat passar till country, reggae, jazz och inspelning i studio. Men jag tror nog att de passar till fler musikstilar också.

Nu var det dags att prova dessa slipade strängar och läget infann sig lämpligt när strängbyte på en HK SPB-10 P-bas blev aktuellt. En kort stund senare med efterjustering av basens hals och stränghöjd är jag redo att testa strängarna.

Eftersom strängarna är nya får jag inte den klibbiga känslan som jag fick av de strängar som satt på den testade Stingray:en tidigare. Det börjar alltså bra! Det akustiska ljudet i basen är fortfarande väldigt resonant och behagligt bra, naturligtvis lite mer dämpad i de övre frekvensregistren, men fortfarande krispigt och med ett visst klipp i tonen. Kopplar jag in basen låter det bra direkt. Med tonkontrollen kan med fördel dra ned toppfrekvenserna något, men inte alls helt. Tonen har ett bra klipp och spel på G-strängen visar att tonen är ljus, precis som reklamen sade, samtidigt som de låga registren finns kvar i E- och A-strängarna. Fokus i ljudet ligger på helt rätt ställe tycker jag. Spelmässigt passar det också väldigt bra med samtliga spelstilar jag provar; fingerspel, flagiolett, ackord och slap. Det finns fortfarande mycket metallklang och krisp kvar i strängarna även om de är slipade. Min misstanke om att strängarna passar till fler musikstilar än Fender uppgav verkade stämma bra. Jag satt exempelvis en bra stund och spelade lite fingerfunk med gott resultat.

Min gamla erfarenhet av slipade strängar sattes på ända och vändes till en positiv överraskning av Fender 9050ML-strängarnas tonala karaktär. Klippet i tonen tillsammans med det fokuserade ljudet och känslan i strängarna gör att jag med gott samvete kan rekommendera dessa strängar.

www.fender.se

Annonser

2012-07-31 - Posted by | Strängar

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: