Basgitarr

Utrustning och tips

Pryda din egen bas med egna vattendekaler

För ett litet tag sedan erbjöd jag mig att hjälpa till med att skapa vattendekaler till en bas. Kort därefter var det några fler som också önskade att få hjälp med att också pryda sina instrument med egendesignade dekaler. Inte för att jag var något av en expert, men tidigare hade jag i alla fall skapat dekaler till The MagicOne Bass och en cajón med ganska hyfsat resultat.

Uncle_Funk_dekalVad är egentligen en vattendekal och vad behöver man för att skapa sina egna dekaler? På engelska heter det “water slide decal” vilket i mitt tycke bättre beskriver själva dekaltypen. Vatten har egentligen inget med dekalen att göra men har en avgörande funktion vid själva applicerandet. Normalt sett är en vattendekal en utskriven bild på ett klar (eller färgad) botten med en mycket tunn dextrosfilm mellan dekalen och det bakre bärande pappret. Dextrosen löses upp i vatten och bildar således det adhesiva ämnet såväl som ett smörjskikt vid överförandet till avsedd plats. För att inte färgen/tonern av den utskrivna bilden skall lossna i vattenbadet brukar dekalen även förseglas med en ytterst tunn lack innan applicering.

Tidigare var det ganska svårt att tillverka vattendekaler och det krävdes professionell tryckeriutrustning för ändamålet, men med både bläck- och laserskrivare av god kvalitet går det numera att tillverka dekaler själv. Egentligen behövs bara en dator (med adekvat mjukvara), en bra skrivare samt speciella vattendekalark med tillhörande förseglingslack. Ok, kanske är det även bra att ha en gnutta fantasi för att kunna designa sina dekaler.

Eftersom jag har tillgång till en laserskrivare är det dekalark avsedda för just dessa skrivare som har fångat mitt intresse. Pappret är lite tjockare än ett vanligt A4-ark men för att laserskrivarens värmeutveckling inte skall riskera att förstöra utskrifterna, med lossade tonerområden som följd, är det viktigt att inte skrivaren skickar pappret igenom apparaten långsammare än normalt. Detta har jag faktiskt labbat lite med och funnit en bra inställning som fungerar. Det kan i och för sig vara bra att välja “tjockt papper” i skrivardrivrutinen innan utskrift.

Dekalarken finns med transparant bakgrund eller med vit bakgrund. Det går alldeles utmärkt att skapa dekaler med färg, men vill man ha vit “färg” i designen krävs givetvis ett ark med vit bakgrund. Dessa vita ark krävs även om dekalerna skall synas på en mörk yta. Dock blir det mer jobb med noggrannare utskärning av alla vita fält innan applicering.

vattendekalerPersonligen föredrar jag open source-mjukvara för att skapa mina dekaler. Där kan GIMP, Inkscape och LibreOffice Draw fungera som en perfekt kombination för inga pengar alls; GIMP för hantering och skapande av bitmap-bilder, Inkscape eller LibreOffice Draw för att skapa bilder i matematisk vektorform. Inkscape är mycket avancerat varför LibreOffice Draw kan vara en väl så bra utgångspunkt för att skapa sina bilder i vektorform. Tipset är att använda bitmapbilder så länge det rör sig om fotoliknande grafik och vektorformat då objekten går att beskriva matematiskt. Givetvis kan man blanda de olika teknikerna till den färdiga dekalen, men kom bara ihåg att hålla tillräckligt hög upplösning i bitmapbilderna för att undvika taggighet i de färdiga utskrifterna.

Vill man ha texter på sina dekaler är det också smidigt om man har tillgång till många typsnitt att välja ifrån. Det finns, som tur är, en hel del gratis typsnittsarkiv på internet. Sök så ska du finna!

Skriv ut och applicera vattendekal

 • Lattmjolk_dekalSkapa dekaldesign och skriv ut på dekalpapper
 • Skyddslacka dekalen för fixering av toner/bläck
 • Rengör ytan där dekalen skall appliceras
 • Klipp ut eller skär ut komplett dekal från arket
 • Blötlägg helt den utklippta dekalen i ljummet vatten under cirka 20 sekunder
 • Låt dekalen försiktigt glida av det bakre skyddspappret till avsedd plats, använd fingrarna eller en mjuk pensel
 • Justera eventuellt positionen hos applicerad dekal och pressa ut eventuella bubblor från mitten och ut åt sidorna
 • Avlägsna försiktigt överskottsvatten med en mjuk bomullstrasa
 • Låt dekalen torka i minst två timmar eller helst över natten
 • Klarlacka över applicerad dekal för bättre tålighet

Är man bara noggrann från design till applicering av sin dekal blir resultatet väldigt bra. Det lönar sig alltid att vara extra noggrann i alla steg. Givetvis kan det vara så att man inte är expert på olika grafikprogram men om just du vill ha hjälp att fixa en fin dekal till din bas eller något annat (tex. gitarr eller varför inte en effektpedal), så tveka inte att höra av dig så kanske vi kan hjälpas åt.

Lycka till!

2013-09-24 - Posted by | Byggprojekt

2 kommentarer »

 1. Var köper du sådana papper för att skriva ut med laser hemma?

  Kommentar av Petter | 2017-04-27 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: