Basgitarr

Utrustning och tips

2013: 20 år sedan Living Word startade

Solbacken_Släpparfest_CD_jun_95_2_webÅret var 1993 då de tre grabbarna Greger, Daniel och Tobias startade ett akustiskt, gitarrbaserat popband. I början var gruppens namn DDD eftersom de flesta låtar de spelade gick just i tonarten D. Deras första spelning (unplugged) ägde rum en fredagskväll hos EFS ungdomsgrupp i Domsjö strax utanför Örnsköldsvik och strax därefter bytte gruppen namn till Living Word.

Drygt en veckan före en spelning hos EFS Bjästa skaffar dock bandet sig en bättre begagnad elbas. Just för tillfället hade de ingen basist, men de ringer mig (Martin) vilken ansluter sig till bandet även om jag inte har hållit i en elbas förut. Vi i bandet hinner repa några få gånger innan aktuell konsert vilket ändå kan sägas vara en mycket kul spelning trots att det musikaliska kanske inte var helt på topp.

Kort därefter flyttade Tobias från Örnsköldsvik men vi fortsätter skriva låtar som trio. Så småningom får vi ihop ett antal låtar att det börjar bli meningsfullt att spela in dem. Kassetten Är de’ röj eller… spelas in och vi följer upp detta med ett flertal spelningar. de uppkopierade kassetterna säljer ganska snart slut och vi beställer snabbt fler för att möta efterfrågan.

Cirka ett år senare har vi på nytt ett antal nya låtar skrivits och det är dags för att spela in en CD: Gud kan kräkas! Även nu fortsätter spelningarna att trilla in, allt från Luleå i norr till Sundsvall i söder och Östersund i väster. Inför höstterminen 1995 flyttar dock jag från Örnsköldsvik för studier och lämnar bandet. Living Word fortsätter att verka som duo Daniel och Gregers försorg. Men under senhösten bokas en spelning på EFS Storstrand i Öjebyn/Piteå och jag kallas in för för giget. När Daniel så småningom också flyttar från Örnsköldsvik läggs bandet ner.

Kökspunk från Norrland, vad är det?

Solbacken_jul_94_1_webMed basen i EFS-kyrkan i Örnsköldsvik var bandet ett sätt att få spela den musik som inte fanns, dvs. kristen popmusik på Living Words vis. Den stora grejen var att ha ett engelsk namn som påminner om Guds ord och bibeln men med sånger skrivna och sjungna helt på svenska.

I början var musiken inspirerad av grupper så som Stryper och Petra. Men andra hårdocksgrupper gjorde också starkt intryck hos både Greger och Daniel, vilka till största delen stod för låtmaterialet. Enbart till en mindre del bidrog även Jerusalem också till inspirationen.

Solbacken_jul_94_2_webMen under denna tid, under början av 90-talet, övergick hårdrocken på 80-talet till att bli unplugged (dvs. akustisk och oförstärkt). De allra flesta grupper spelade unplugged och kanske var det ett sätt att möta grunschen med Nirvana i spetsen. Och i princip samtidigt som Living Word startade, började även gruppen Verktüg i Umeå. Men det var inte förrän vår kassett hade spelats in som vi i bandet fick höra inspelningar från Verktüg för första gången. Likheten i uttryckssättet var ganska lika med akustisk kristen pop med seriösa, humoristiska texter.

Allt detta formar alltså den musikform som vi kom att kalla för “kökspunk”. Inspirationen till låtarna infann sig ofta i ett kök med god mat och fika tillsammans med bibelns många berättelser och texter. Låtarna skrevs alltså för det mesta av Greger och Daniel, men Tobias var också med några låtar i början. Jag fick också vara med på några låtar som skrevs en sommardag i Gregers kök. Vissa låtar skrevs också på nattetid då cd-skrivan spelades in.

Inofficiella målsättningar

Lite inofficiellt satte vi i bandet upp några mål för “karriären”. Dels fanns den stora målsättningen att få spela på platser där folk ville lyssna och dels utökade vi målen med bland annat följande punkter:

  • Spelning i Globen (Stockholm)
  • Medverka i TV
  • Medverka i Radio
  • Ingå i ett reportage i någon tidning
  • Inspelning av CD
  • Inspelning av kassett

Living_Word_TV4_BottniaKassetten och CD-skivan klarade vi av ganska snart. Sedan gästade vi Örnsköldsviks Närradio i Pingstkyrkan där intervju varvades med både musik från inspelat material och livespelning i studion. Även Radio Västernorrland spelade några väl valda låtar från vår CD.

Efter en tid bestämmer vi oss att ta tag i målsättningen med att spela i TV. Sagt och gjort, vi ringer till TV4 Botnia i Umeå och får komma till studion och medverka i direktsändning med två låtar live och med en enkel intervju. Under ett tävlingsmoment i programmet vinner en tittare faktiskt ett eget exemplar av kassetten Är d’ röj eller….

Det verkade alltså som alla pusselbitar för att uppfylla målen föll på plats en efter en. Men än har inte någon tidning hört av sig till oss. Efter en spelning i Byske visar kyrkans tidningsreferat i den lokala nyhetstidningen bland annat en bild på oss i Living Word under konserten. Det blir lite festligt då Greger, som vanligtvis spelar barfota eller i näbbkängor, står med bara fötter på scenen. Under bildreferatet återfinns en annons från en lokal skoaffär där det står “Se på dina fötter, andra gör det”. Den som skrev annonsen visste inte hur rätt de hade!

Det enda målet som vi inte lyckades nå var spelningen i Globen. Tanken var att få chansen att spela på EFS musikfestival Gospel Globe Festival, men den årligen återkommande konserten lades ned i brist på budget och tid hos arrangören.

Instrument och inspelningar

Till att börja med var vår musik gitarrbaserad där Greger spelade på stålsträngade akustiska gitarrer. Tobias spelade även på en stålsträngad akustisk gitarr men fick så småningom tag på en begagnad tolvsträngad gitarr genom en annons i den lokala tidningen. Tyvärr knäcktes gitarrens hals i samband med omsträngning med helt nya strängar. Lite trist!

Jag fick låna en Aria Pro II CSB-300 och spelade på den genom EFS-kyrkans Roland Jazz Chorus 120. Annars lajnades basen allt som oftast till de mindre PA-anläggningar som fanns på spelställena. Efter spelningen i Bjästa blev Living Word erbjuden att få en Peavey TNT-100 basförstärkare. Det tackade vi för och basförstärkaren gjorde mycket bra jobb under tiden vi spelade tillsammans.

Utöver sången hanterade Daniel också en del rytminstrument, exempelvis tejprulle, vibra-slap, tamburin, sopkorg, etc. Greger fyllde också på med stämsång och även finfina munspelssolon emellanåt. Jag, däremot, hade nog med att bara traktera basen men ibland kunde viss refrängsång höras på konserterna. Men även ukulele och synthbas fick jag också äran att förse inspelningarna med.

Som tidigare nämnts gjordes två fullängdsinspelningar; en kassett och en CD-skiva. Dessa gjordes i Studio Sund Sound strax utanför Örnsköldsvik på en analog 16-kanalsbandare. Normal sett spelade vi in allt live i studion för att därefter rätta till och “laga” basens inspelning. Därefter var det dags att spela in gitarren igen med eventuell överdubbning. Sången spelades vanligtvis sist men visst pålägg av annat kunde också ske i slutet. På några av kassettens låtar lades akustiska trummor sist av en anlitad trummis men på CD-skivans inspelning spelades det till klick då vi lade till programmerade trummor i efterhand.

StudioSundSound_95_2_web   StudioSundSound_jan-feb-94_2_web

StudioSundSound_95_3_web   StudioSundSound_jan-feb-94_3_web

Till inspelningen av CD-skivan hade vi dock fattat att basen från Aria Pro II kanske inte gjorde sig allra bäst på inspelat material. Så till vissa låtar fick vi låna en Status Graphit (modell bortglömt) och en Music Man Stingray vilka varvades med Arian.

StudioSundSound_jan-feb-94_1_web

Hela 500 kassetter Är de´ röj eller… tycktes upp i det första skedet men de sålde slut ganska omgående varvid ytterligare 500 kassetter beställdes. Idag finns kanske bara 10 kassetter kvar i lager… CD-skivan trycktes upp i hela 1000 exemplar på direkten vilka vi i Living Word och studion delade på. Några CD-skivor finns det säkert kvar i någon “gömma”. Tyvärr hann inte låten Malar maskar2 komma med på någon inspelning innan vi i bandet lade ner verksamheten.

Living_Word_JOHMK336_web

Är d’ röj eller…

Kassett, JOHMK336, utgivningsår: 1994

Sida A:

1.Lamare kan man inte vara (Mark 2:1-12)

2.En, Två, Tre (1 Mos 1)

3.Vandra i ljuset (1 Joh 1:7)

4.Stämt vare här (Rom 10:9)

5.Lasarus (Joh 11:1-44)

6.En skojig låt (1 Tess 5:16)

Sida B:

1.Läcker man (Luk 2:47)

2.Blöt, blötare, Jona (Jona bok)

3.Gå ut (Matt 28:19)

4.Dårar är vi allihopa (1 Kor 1:18)

5.Tack min Gud (1 Tess 5:16)

Living_Word_SSSCD_9501

Gud kan kräkas!

CD, SSSCD9501, utgivningsår: 1995

1.Guds korthårige nassir (Dom 12-16)

2.Timmerstocksvisan (Matt 7:1-14)

3.Gud kan kräkas (Upp 3:16)

4.Sicken kalender (Matt 25:1-3)

5.Vandringen (2 Kor 4:7-18)

6.Sackeus (Luk 19:1-10)

7.En skum filur (1-2 Mosebok)

8.En svindjup sjö (Mark 5:1-20)

9.Min Gud skall döma dig (Matt 25:31-46)

10.140 klubben (1 Kor 14:3)

11.Rusch Bush (Mark 9:35)

12.Helig är du Gud (Jes 6:1-4)

13.21 st barn per björn (2 Kung 2:23-25)

Konserter och spelningar

De flesta av spelningarna arrangerades av olika kyrkor med både rena konserter men även med deltagande i gudstjänster. Lite udda inslag var livespelningen i TV4 Botnia samt sång för barnhemsbarn i Estland. Ofta varvades egna låtar med låtar från Verktüg, Jerusalem samt gamla läsarsånger i kökspunktappning. Under de aktiva åren med Living Word spelades fler än 50 konserter på platser enligt nedan:

Baggböle: Baggböle herrgård

Bjästa: EFS

Bredbyn: Svenska kyrkan, församlingshemmet

Byske: Församlingshemmet

Domjsö: EFS

Ersmark: EFS

Estland

Fränsta: Idrottshall

Gullänget: Svenska kyrkan

Helsingborg

Hållänget: Svenska kyrkan

Härnösand: Domkyrkans ungdomslokaler

Järpen: Filadelfia

Kramfors: Idrottshall

Luleå: Kyrkans hus

Malå: Folkets park

Pengsjö: Pengsjögården

Piteå: EFS Storstrand

Robertsfors: Filadelfia

Skellefteå: EFS-kyrkan

Skellefteå: EFS Mobacken

Skorped: Babtistkyrkan

Sundsvall: EFS kyrkan

Umeå: EFS sommarhem Backen

Umeå: TV4 Botnia

Ursviken: Filadelfia konferens

Ånäset: EFS

Åsljunga: Patrullriks, scoutläger

Örnsköldsvik: Café UH

Örnsköldsvik: EFS-kyrkan

Örnsköldsvik: EFS Prästänget

Örnsköldsvik: EFS Solbacken

Örnsköldsvik: Elimkyrkan

Örnsköldsvik: Frälsningsarmén

Örnsköldsvik: Hörnettpaviljongen

Örnsköldsvik: Nolaskolans aula

Örnsköldsvik: Närradio Pingstkyrkan

Örnsköldsvik: Sporthallen

Örnsköldsvik: Svenska kyrkan, Sörliden

Östersund: EFS-kyrkan

Reunion 2002

Solbacken_Reunion_02_2_webSommaren 2002 hade vi i Living Word inte haft verksamhet under mer än fem år. Men på EFS sommarhem Solbacken strax utanför Örnsköldsvik ville de arrangera en musikkväll och frågar om vi i bandet vill göra en sk. reunion. Med några lättare krav på arrangemanget, ställer vi upp och får ihop spelningen på några få veckor. Bland annat drar vi ihop ett stort band med tre blåsare, pianist, trummis och körsångare med avsikten att hålla konserten utomhus. Givetvis behövde vi då ett fullstort PA och ett inhyrt lastbilssläp som utomhusscen. För att göra konserten än mer allsångslik tryckte vi även upp ett större antal sånghäften och försåg scenen med två 28” tv-apparater som visade konserten från en videokameras perspektiv. Givetvis fanns även grillade hamburgare att köpa under kvällen.

Eftersom vår musik främst var gitarr- och sångorienterad fanns ett behov att arrangera stämmor för blåsinstrumenten. Så efter ett digert jobb sattes musiken ihop någon kväll innan med gerep inför reuniondagen. För oss var det en otroligt rolig spelning, men jag tror nog att både vi och publiken hade lika kul.

Vad händer härnäst?

Med denna historiska tillbakablick blir jag dessutom påmind om att jag själv spelat bas i 20 år och att denna musikaliska sammansättning har format mig som musiker. Även om min tekniska spelförmåga (förhoppningsvis) har gått framåt en del är jag otroligt glad att fått vara med om att spela med Living Word.

Än så länge finns inga planer på att sätta ihop bandet igen, men det är heller inga absoluta planer på att inte göra det heller. Kanske kan det bli någon reunion igen i framtiden. Möjligtvis kan det hända att musiken distribueras igen genom någon form av streaming-tjänst, men det är heller inte klart. Tills dess får man hålla till godo med kassett och CD!

2013-12-03 - Posted by | Nyheter och krönikor

2 kommentarer »

  1. Så kul att få läsa detta.
    Fick höra talas om Living Word när jag bodde i Östersund, flyttade dit 2001. Idag (2021-12-21) sitter jag på jobbet utanför Karlstad och kom och tänka på bandet. Gjorde en sökning på Spotify och blev glatt överraskad av att hitta bandet där.
    Om det är så att det finns någon kopia kvar av CD eller Kassett är jag mycket intresserad av att äga dom! Under min tid i Östersund fick jag skivan Gud kan kräkas, på mp3 som spelats hemma.

    Kommentar av Martin | 2021-12-21 | Svara

    • Hej. Vad kul att du uppskattar musiken. Ja, självklart har vi både cd och kassett kvar. Vi kan ta diskussionen via mail. Skicka ett meddelande via kontaktformuläret på sidan ”Om…” så ordnar vi en leverans om du vill.

      Kommentar av M Sjöberg | 2021-12-21 | Svara


Lämna en kommentar