Basgitarr

Utrustning och tips

Nytänkande med bandlöst och bandat på samma bas

Ända sedan jag fick nys om Ibanez Ashula med både bandad och bandlös del av greppbrädan har jag fascinerats över olika konstruktionslösningar på hur man kombinerar både bandat och bandlöst på samma bas. Jag trodde nog att jag sett och läst allt: halvbandade greppbrädor, hybridbasar, elbasar med flera halsar eller instrument med infällbara band. Men nu har jag hittat en ytterligare lösning på detta: en vändbar elbas som är bandad på ena sidan och sedan bandlös på baksidan. Det rör sig alltså om en dubbelbas i ordets rätta betydelse: en bas på framsidan och en bas på baksidan!

Web2Shot_http_www_ebay_de_itm_bass_wendebass_fretted_frettl_1386313448    Web2Shot_http_www_ebay_de_itm_bass_wendebass_fretted_frettl_1386313448_zomad

Alldeles nyss fanns just en så här bas till försäljning på tyska www.ebay.de med utropspris på € 2750 (eller med köp-nu-pris € 3900). Säljaren hävdar att nypris för instrumentet ligger kring € 4900. Det rör sig alltså om ett ytterst unikt handgjort exemplar av en bas med en väl tilltagen prislapp.

Eftersom basen är vändbar har den också försetts med två stycken “övre” horn där också elektronik och kontroller sitter för respektive instrumentsida. Längst ut på huvudet sitter två sadlar med inbyggd stämmekanik och sedan ordinära stall på kroppens båda sidor. Tack vare behovet av två “övre” horn får elbasen ett väldigt speciellt utseende.

Jag tycker i alla fall att detta är ett mycket spännande bidrag till skaran av bandlösa och bandade instrument. Sedan är det upp till var och en att bestämma sig om man gillar konceptet eller inte…

Annonser

2013-12-13 - Posted by | Analys & Undersökningar

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: