Basgitarr

Utrustning och tips

MXR M87 Bass Compressor

MXR_M87_Bass_CompressorEn kompressorpedal är egentligen inte en effekt i ordets rätta betydelse. Men eftersom användningsområdet för en sådan pedal är allt från nästan ohörbar till extremt framträdande klassar jag ändå in kompressor i effektfållan. MXR M87 Bass Compressor är en liten smidig effektpedal avsedd för just elbas där de klämt in en hel del justerbara parametrar på översidan. Om jag förstått det rätt verkar MXR ha sneglat på designen hos Universal Audio 1176LN Classic Limiting Amplifier fast konstruerat detta i en pedalversion. I alla fall har båda produkterna samma typer av reglage (förutom de parametrar som tillhör VU-metern). På pedalens översida hittar vi reglage för input gain, output volym, kompressionsförhållande samt inställningar för attack- och release-tider. Längst upp hittar vi en tio-gradig nivåmätare för kompressionsreduktionen samt responstiden. Alldeles vid fotomkopplaren hittar vi även en lysdiod som visar när enheten är aktiverad.

På pedalens högra sida återfinns en ett standard ingångsjack och ett uttag för extern strömförsörjning. Utgångsjacket hittar vi på enhetens vänstra sida. I modern anda har MXR försett denna produkt med sk. true bypass när effektenheten är inaktiverad. Dessutom bjuder dessutom tillverkaren på CHT (Constant Headroom Technology) vilket skall borga för ett klart och rent ljud.

Själva pedallådan är mycket snygg och lackad i blank vit färg. Undersidan kan skruvas bort för att, vid behov, byta det internt monterade 9 V-batteriet.

Om man inte är så bevandrad i kompressorfunktionerna fyller den medföljande instruktionen en bra funktion. Här får man hjälp att ratta in en bra grundinställning för sin elbas. Sedan är det fritt fram för var och en att justera de fem reglagen efter tycke och smak. Kompressionsförhållandet kan ställas in i fyra lägen 4:1, 8:1, 12:1 och 20:1 medan de andra reglagen är helt steglösa. Attacktiden kan justeras mellan 20 μs till 800 μs medan releasetiden är inställbar mellan 50 ms och 1.1 s.

Den medföljande manualen beskriver lägena 12:1 och 20:1 som användbara då M87:an skall användas som limiter i stället för kompressor. Med det första av dessa lägen erhålls en mjuk limiter och det andra läget en hårdare limiter-effekt.

Jag började med den rekommenderade inställningen enligt instruktionen och fick därigenom en snygg kompression av mitt basljud. Därefter kunde jag med några få enkla handgrepp minska effekten från näst intill omärkbar till (i mitt tycke) stenhård kompression. Det är inget snack om saken att det låter bra, både till fingerspel och slap. Sedan är det heller inga problem att ställa in pedalen att agera limiter heller. Även om jag gissar att man kanske ställer in en lämplig kompressionseffekt “en gång för alla”, krävs ibland justering av ingångsförstärkning och eventuellt utgångsvolym då olika elbasar har lite olika utgångsnivåer.

Pedalen medger stora justeringsmöjligheter av kompressionseffekten men det krävs lite kunnande och intresse att lära sig hantera reglagen för att få ut det mesta ur produkten. Som tur är finns en bra manual till effektenheten. Är du sugen på att ha en studiokompressor på pedalbordet, då kan MXR M87 alltså vara ett ypperligt val. För oss alla andra är det också ett bra val av kompressorpedal…

www.jimdunlop.com

Annonser

2014-01-03 - Posted by | Effekter

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: