Basgitarr

Utrustning och tips

Electro-Harmonix Memory Toy

Det här började med att jag skapat en snygg chorus-/delaypatch på min Zoom B3. Men eftersom jag enbart använder B3:an i performance-läget där jag har direkttillgång till samtliga effekter i patchen utan att behöva byta hela patcher, önskade jag hitta en enskild pedal som gör tricket där jag samtidigt kan slå på och av effekten med en enda omkopplare. Först tänkte jag nästan bygga ihop min egen pedal med en enda fotomkopplare med två gör-det-själv-kit (givetvis chorus och delay). Men av någon anledning hittade jag Electro-Harmonix (EHX) Memory Toy.

IMG_6080

Memory Toy är den minsta i EHX serie analoga pedaler vid sidan av sina storebröder Memory Boy och Memory Man. Här har man lagt allt onödigt vid sidan och erbjuder enbart ett bra analogt delay med möjlighet att lägga till en modulation på delaysvansen. Det sista medför att resultatet blir en långsam choruseffekt.

För att se om detta var det jag letade efter köpte jag en begagnad Memory Toy. Det var faktiskt lite spännande att packa upp enheten för att testa ljudet.

Den mekaniska konstruktionen är väldigt enkel och baseras på en plåtlåda av relativt normal pedalstorlek. Pedalens översida pryds av tre vridreglage: Delay, Feedback samt Blend. Mellan fotomkopplaren och blend-ratten hittar vi även en liten omkopplare för Mod On/off och sist men inte minst finns en lysdiod på fotomkopplarens vänstra sida då effekten är aktiverad.

På höger och vänster sitter in- respektive utgångsjacken medan baksidan håller plats för yttre 9 V strömförsörjning. Skruvas bottenstycket av kan man installera ett internt 9 V batteri för fristående drift.

Med delay-ratten kan man justera delayekot mellan 30 och 550 ms medan feedback-reglaget reglerar antalet repetitioner av delayet. Med feedbackratten långt uppvriden kan effekten fås att självsvänga. Det låter lite konstigt och obehagligt, men så blir det i alla fall. Blendratten är avsedd att mixa direkt- och effektsignalerna från helt ren direktsignal till enbart delayljud. Det senare blir ju lite spännande då en lång delaytid och minimal feedback används. Resultatet blir att den anslagna tonen kommer relativt långt efter. Med den lilla modulationsomkopplaren i “på-läge” påverkas delaysignalen med en långsam modulation vilket inblandat med den rena signalen bildar en skön choruseffekt. På det kretskort som hittas under bottenluckan bredvid batteriutrymmet finns några supersmå trimpotentiometrar. En av dessa är märkt med “Mod Depth” vilket kanske kan få den våghalsige att försöka justera modulationens djup (det står dock inget om detta i manualen). Själv vågar jag mig inte på denna modifiering. Kanske är det i så fall bäst att markera ursprungsläget ifall det inte blir som man tänkt sig…

Hur låter basen med pedalen i ljudkedjan då? Jo, direkt när man kopplar in basen utan att aktivera effekten känns ljudet väldigt brusfritt och bra. Annat vore konstigt i och med att EHX har designat pedalen med sk. true bypass. Men aktiveras effektdelen slås man av ett kristallklart analogt delayljud. Det andas kvalitet i mina öron! Vad jag kan höra blir det minimalt brus eller andra oljud när jag slår an tonerna på min bas. Med de enkla reglagen kan allt från reverbliknande ljud skapas ända till skalans utkant med ett kraftigt delay. Modulationen ger en levande spänning till ljudet som i mitt tycke blir väldigt oemotståndligt. Den omkopplaren skulle jag nästan kunna limma fast i aktiverat läge.

Vilken bas jag än använder får ljudet en luftig och klar karaktär men mina erfarenheter visar att basar med mindre övertonsrikt ljud (ex. Dean Edge 4, bandlös Peavey Cirrus, HK SNF-10) verkar göra sig bättre utan att det riskerar bli grötigt. Men egentligen fungerar Memory Toy med alla andra basar också (ex. Ibanez Ashula Bass och MusicMan Stingray) efter lite justering av delayinställningarna.

Det enda som kan kännas lite negativt är att fotomkopplaren klickar ganska rejält då den trycks på med foten. Men det är inget som är unikt med just denna pedal, det är samma visa oavsett effektpedal med den typen av omkopplare. Det är väl enbart i samband med spelningar med stillsam musik som pedalklicket kan utgöra ett besvär. Kanske kunde det varit praktiskt med en lättöppnad lucka för batteriet också.

Jämförelsen med min chorus-delay-inställning i Zoom B3, kanske någon frågar sig, hur blev det med den? Japp, där satt den! Ljudet är i det närmaste identiskt men då i en enklare pedal som är lätt att ta med i gigbagen.

Så här i efterhand har jag förstått att det finns en del digitala delay med modulationsprogram, men det visste jag inte när jag fick tag på Memory Toy från EHX. Reglagen är enkla och ljudet gör sig speciellt bra tillsammans med bandlös bas. Men pedalen lyfter ljudet i bandade basar också, det får man inte glömma bort.

Delay med modulerande delaysvans för att åstadkomma choruseffekt passar mig perfekt och jag kan därför rekommendera Memory Toy till fler basister. Som grädde på moset fungerar Memory Toy också jättebra med elgitarr.

www.ehx.com

Annonser

2014-01-25 - Posted by | Effekter

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: