Basgitarr

Utrustning och tips

DaTuner Lite för Android

Nu har jag än en gång hittat en jättebra musikapp: en stämapparat. För någon vecka sedan visade det sig att jag glömde ta med mig stämapparaten på ett rep. Då kom jag att tänka på att min telefon kunde användas för att hjälpa till att stämma min bas. Men vilken av alla stämapparatsappar skulle jag välja. Tidigare hade jag provat några olika sådana appar men de kvalificerade inte in mot min kravspecifikation. Kravlistan är dock inte så lång, men ett lågt pris tillsammans med funktion för kromatisk stämning och att den är helt utan reklam var fundamentalt. Givetvis spelade även det grafiska upplägget en stor roll också. Det måste vara tydligt och se snyggt och prydligt ut.

DaTuner_Lite_ikonDen här gången hamnade mitt val på DaTuner Lite för Android. Detta program verkade ha precis de kvalifikationer jag sökte i en app för instrumentstämning: den är gratis (Lite-versionen), den arbetar kromatiskt och saknar reklam. Dessutom var gränssnittet snyggt och lättläst. Vill man ha mer finesser är det bara att betala cirka 24 SEK för PRO-versionen. Själv klarar jag mig galant med Lite-utgåvan trots att PRO-versionen inte var speciellt kostsam.

DaTuner_Lite_progamGränssnittet är mycket tydligt och första gången man startar appen visas en ljudtrycksstapel på vänster kant, aktuell stämton i mitten av skärmen, tonskala till höger samt längst ner hur många cent den tonen som skall stämmas är från perfekt frekvens. Inställningarna i Lite-versionen är ganska begränsade men ger egentligen full kontroll på justeringsparametrar hos appens beräkningsalgoritmer (behöver dock egentligen aldrig justeras). Däremot hittar man ett bra reglage för justering av referenstonen.

Ljudtrycksmätaren är kanske lite onödig, men kan visa det momentana ljudtrycket i en bullrig lokal. Däremot kan den vara användbar om man behöver justera tröskelvärdet då toner skall analyseras. Då får man koppla över från automatiskt tröskelvärde till manuellt och sedan klicka på ljudtrycksstapeln för att bestämma nytt tröskelvärde. Det kan vara bra ifall det finns ett visst bakgrundsbuller i den lokal man vistas i. Vill man inte se denna ljudtrycksstapel är det bara att svepa med fingret mot vänster kant för att minimera stapeln.

Normalt sett är själva stämningen kromatisk och hittar automatiskt stämtonen. Har man av någon anledning lust att låsa den ton som skall stämmas är det bara att klicka på hänglåset längst ner till höger. Sedan är det bara att välja ton att stämma mot i tonlistan till höger. I likhet med decibelmätaren kan även denna lista svepas bort om fingret rör sig mot höger.

PRO-versionen kommer givetvis med mer finesser, bland annat elektronisk “stämgaffel” och stroboskopfunktion. Det går också att ställa in mer parametrar och ändra grafiskt utseende.

I stort sett tycker jag att denna stämapparat för min smarta telefon är jättebra i automatiskt läge. Ljudstrycksstapeln är dock lite onödig i standardläget eftersom jag tycker att den stör det grafiska presentationen med mycket “fladdrande” då ljudtrycket varierar under stämningens genomförande. Men, som sagt, stapeln går att gömma bort tills man behöver den.

DaTuner Lite har jag testat med hjälp av en Samsung Galaxy S4 samt en Samsung Galaxy Tab 2 7.0 och resultatet visar att den fungerar felfritt till att stämma en elbas, även till låga B på en femsträngad bas. Det enda du egentligen inte kan göra är att stämma tyst…

www.applaudapps.net

Annonser

2014-03-02 - Posted by | Övrigt

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: