Basgitarr

Utrustning och tips

Besök hos musikaffärer i München – en vårkrönika 2014

MJ_GuitarsAlldeles nyss hade jag möjlighet att besöka den sydtyska staden München. Men redan innan resan till staden hade jag försökt lokalisera musikaffärer i närheten av det område jag skulle vistas i. Via internet hittade jag igen MJ Guitars på Pariserstr. 32. Till min stora glädje visade det sig vara en affär som ägs av Scorpions-medlemmen Matthias Jabs. Det här lät spännande och jag beslutade mig för att lokalisera butiken där den bandets leadgitarrist kan tänkas husera. Så under en kortare ledig stund styrde jag kosan ett par hundra meter från den plats där jag befann mig i München. Tyvärr fanns det inte tid för att titta in i butiken precis då så jag promenerade tillbaka Pariserstraße och sedan via Rosenheimer Straße i riktning mot stadens centrum. Gissa vad jag hittade på vägen: ytterligare en musikbutik bara några hundra meter ifrån Jabs affär. Affärens namn var Manhattan Music och låg bra till i området (Rosenheimer Straße 85). Om MJ Guitars verkade relativt liten så verkade kanske den senare affären vara lite större vid första anblicken. Ok, jag hade tyvärr inte tid att gå in i den här affären heller.

Manhattan_Music_2Någon dag senare var det dags att titta in i någon av butikerna. Båda hade öppet till 19:00 men trots det hade jag bara tid att titta in i Manhattan Music eftersom den låg närmare (trots det korta avståndet mellan de båda). Väl inne möttes jag av ett par trevliga försäljare, däribland ägaren. Jag tittade runt bland alla instrument och hamnade givetvis på basavdelningen. Där hittade jag bland annat basar från Fender, Squier, Sandberg, Cort samt något tyskt märke. Förstärkare till salu var bland annat EBS och Ampeg med flera. Fina basar och förstärkare i allmänhet men det som verkligen fångade mitt intresse var en gammal USA-tillverkad Peavey Patriot bas från cirka 1980.

Där hängde den vita Peavey-basen komplett med svart plektrumskydd, greppbräda av lönn och en ensam svart “Super Ferrite” mikrofon i sweetspot. Basen "andades" P-bas på Peaveys speciella sätt. Efter att ha torrspelat basen kände jag "Wow!" och efter att ha blivit erbjuden att spela basen genom förstärkare var jag övertygad: det är en riktigt fin och bra bas jag hade i min hand med P-baskaraktär. Ytterst bra förstärkt ljud och spelbarhet i paritet med min Peavey Cirrus. Patriotens skick var (till första anblicken) dessutom nästan som ny, förutom små oundvikliga bältesskrap på kroppens baksida. Skulle jag verkligen spontanköpa en bas i Tyskland?

Manhattan_Music_1På prislappen stod € 590 (cirka 5300 SEK) men den trevliga försäljaren kunde tänkas sälja den för € 550 (cirka 5000 SEK). Men vad är en sån här bas egentligen värd? Och hur skulle jag få med mig basen hem. Det sista behövde jag nog inte oroa mig för. Affären skulle förpacka instrument väl, ev. i någon väska som kunde bakas in i priset. Hmm, jag var verkligen mycket svag för denna bas. Men lite betänketid att över priset och om jag behövde en bas till skulle reda ut mina frågor.

Den första frågan blev ganska snabbt avklarad. I USA säljs såna basar för motsvarande cirka 1900-2000 SEK men av de jag hittat på internet verkar alla vara mahogny med träfinish, inte en trävit så långt ögat når. Enligt utsago skall kroppen hos de vita vara tillverkad av ask. I Sverige kanske man kan få ca 2900-3000 kronor för en dylik bas. Äsch, typiskt att det var ett lite högt pris i butiken! Jag kan inte fatta att värdet i Sverige kan vara så lågt för så fina instrument; kanske för att det inte står Fender på den? Jag beslutade mig för att inte köpa basen efter mycket logiskt och ologiskt resonerade med mig själv.

Dagen därpå vågade jag inte besöka affären igen för att undvika att lockas in i ett spontanköp av bas. Däremot beslutade jag mig för att titta in hos MJ Guitars. Butiken visade sig vara större än vad den såg ut utifrån. Den trevliga personalen visade mig att det fanns två ytterligare rum med instrument, varav ett med elbasar. Här hittade jag bland annat instrument från Fender, Squier, Spector, Warwick, Höfner samt Cort. Till detta hade de även en bas från Vox samt förstärkare från bland annat Fender och Marshall. Egentligen fanns inget som fick mig att höja på ögonbrynen även om en Fender American Standard P-bas kändes riktigt bra. Kanske var det så att Peavey Patriot fortfarande satt inpräntad i näthinnan och trumhinnan… Och inte var Matthias Jabs i sin butik den dagen heller.

Det blev alltså inget spontanköp av bas i München. På något sätt känns det bra ändå och jag fick ju se två fina musikaffärer, mer än vad jag hoppats på. Båda är väl värda ett besök. Dessutom kommer denna fina Peavey Patriot också att bidra med fina minnen från Tyskland.

Gjorde jag fel som inte köpte basen?

Annonser

2014-03-30 - Posted by | Nyheter och krönikor

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: