Basgitarr

Utrustning och tips

Besök på Guitars – The Museum

Guitars-The_Museum_1Helt fantastiskt! Mitt samlade intryck från besöket på Guitars – The Museum är kort och koncist. Givetvis har jag mer än en gång försökt läsa på om vad som var på gång när jag tidigare hade fått nys om att ett gitarrmuseum i Umeå var på antågande. Och när museet väl öppnade i början av februari, ja då hade jag redan bokat in datum lite senare för mitt besök.

Huset, vilket återfinns mitt emot Norrlandsoperan i Umeå, har renoverats och arbetats med nästan in på invigningsdagen. Det känns verkligen modernt och fräscht från ingången och upp första trappan som leder upp till musikaffären 4Sound och museets entré. Biljetten till utställningen köper man nämligen i affärens kassa. Själva gitarrmuseet hittar vi två våningar upp från affärens ingång och förbi ett våningsplan med bland annat klaviaturinstrument och studioutrustning.

Väl uppe på utställningsplanet väntade en mycket värdefull guidad tur på drygt en hel timme. Allt detta inramat med fantastiska historier om hur elgitarren började sin bana med Bigsbys konstruktion där Fender och Gibson fick idéer till sina produkter. Den guidade turen blandar fakta om instrumentkonstruktion, anekdoter om bröderna Åhdén:s samlararbete, viss historia om artister och deras förhållande till olika gitarrinstrument, Guitars-The_Museum_2med mera. Vi hade dessutom turen att få höra Mikael (som egentligen inte ledde denna tur genom museet) flika in med extra historier. Medvetet har de tonat ner både samlarvärdet hos enskilda instrument och vilka artister som kan ha använt en gitarr för att själva instrument skall vara huvudattraktionen. Klokt val!

Alla instrument har fått plats i montrar med skottsäkert glas där våningsplanets långsidor har fått fönsterliknande visningsskyltning. I övrigt har museet både stora montrar mot rummens kortsidor och flera dubbelsidiga glasskåp som indelning av rummen. Hela utställningen är således mycket snyggt uppbyggt med en fantastisk anpassad ljussättning. Bara den snygga inramningen är värd ett besök hos gitarrmuseet.

I ena delen av våningsplanet har skaparna iordningställt en replokal i form av ett garage hur det kan ha sett ut förr om åren. Bredvid detta hittar vi även en uppbyggd Hagström-butik som det såg ut i städerna. Mycket, mycket häftigt att se!

Guitars-The_Museum_6När det gäller de instrument som finns i utställningen finns inte något att klaga på. I de flesta fall är det helt unika instrument från främst Fender, Gibson och Gretsch men vi hittar även instrument från andra tillverkare så som Danelectro, Ampeg, Hagström, etc.

Jag har tidigare läst lite om åhdénbrödernas intresse för gitarrer med B-bender installerade. Tyvärr visste jag inte mycket om det, men efter dagens visning hade jag både sett en stor samling instrument med sådan mekanik installerad. Fantastiskt! Förutom de verkliga rariteterna hittar vi även lite billigare instrument som i sammanhanget fått riktigt samlarvärde på grund av historien bakom dessa.

I museet hittar vi även massor av förstärkare avsedd för både gitarr och bas men även trumset. Både Fender och Gibson har dessutom skickat allt från delar till hela gitarrer som visar hela produktionslinjer hos de båda instrumentjättarna. Det är verkligen jättekul och lärorikt att se skillnaden hur de både bygger sina gitarrer.

I andra änden av våningsplanet finns ett utrymme avsett för gästutställningar och gruppbokningar. Vid mitt besök i museet hittades där en utställning om hardcore- och straight edge-rörelserna i Umeå, bland annat med inslag av bandet Refused. Hela huset har renoverats och inhyser förutom redan nämnda butik och museum men även en bar, restaurang, rockklubb, med mera.

Även om gitarrsamlingen självt är det intressanta, bildar den guidade turen en fantastisk inramning som bara måste upplevas. För oss bassister finns det hur mycket som helst att se och förundras över även om samlingen i grunden är gitarrbaserad. Det är också väldigt roligt att höra att bröderna använder instrumenten vid spelningar och i det uppbyggda replokalsgaraget. Det som visas publikt i Umeå är dock inte allt som finns i Samuel och Mikaels samlade skara instrument, men det är en helt annan historia.

Gitarrer, basar, förstärkare och trummor i långa banor; det är alltså helt fantastiska instrument som presenteras med visuell finess, historia och fantastiska berättelser. Besök detta gitarrmuseum, det är en order!

www.guitarsthemuseum.com

Annonser

2014-04-05 - Posted by | Nyheter och krönikor

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: