Basgitarr

Utrustning och tips

Gig på en båt och en femårings vishet – en sommarkrönika 2014

Poseidon_restaurangbåt

Alldeles nyss i veckan fick jag chansen att vara med att spela och underhålla på en lokal restaurangbåt under en avdelningsfest för vår arbetsplats. Efter två intensiva och relativt långa repetitioner var vi, i det hopplockade bandet, redo att förnöja våra arbetskollegor under båtturen. Men jag hade aldrig spelat på en båt förut, så detta var lite nytt för mig. Vad behöver man ha med sig, finns det 240 V AC tillgängligt och finns det någon plats att ställa upp instrumenten på? Ja, mina funderingar var faktiskt ganska många även om jag antar att det är långt fler band som spelat där tidigare före oss.

En liten rekognoseringsrunda under lunchen någon vecka innan giget gav svaren på alla frågor och nu var vi i bandet redo att repetera in de låtar som skulle spelas.

gigets_setupMen tillbaka till vilken utrustning som skulle behövas för giget; givetvis var minimalism i antalet prylar väldigt centralt och på båten fanns en liten sånganläggning med tillhörande sub-bas. Jag bestämde mig för att ta med bas och combo-förstärkare med tillhörande sladd däremellan. Men på sjön finns inga möjligheter att snabbt fixa felande instrument, så jag beslutade mig för att även ta med en backup-bas i dubbelgigbagen, en passiv DI-box samt XLR-sladd. Även en lite gitarrmekarutrustning och annat “bra att ha” slängdes ned i axelväskan.

Nämnde jag minimalism? Det verkade nästan som om jag fick med dubbelt av allt, men jag utelämnade i alla fall effektpedalerna. För att hjälpa övriga bandmedlemmar tog jag dessutom med mig en sångmikrofon med tillhörande stativ och XLR-sladd. Nu började nog gränsen överskridas för vad man kan kalla för “giga lätt”, eller hur?

Men drygt en vecka innan detta coverbandsgig fick jag ett fantastiskt råd av en femårig grabb. Killen hade med förundrande ögon sett vår musikutrustning med basar och gitarrer och sedan kommit över asken med plektrum. Efter en snabb genomgång och en uppskattning av vilket plektrum som var finast fick jag frågan: “Använder du dina plektrum?” “Öh, väldigt sällan”, hostade jag ur mig och lite förvånad över frågeställningen. Men sen var saken glasklar. Den lille grabben läxade upp mig och sa: “Har du plektrum skall du använda dem.” Det var alltså helt solklart: har man grejor som är tänkt att användas så skall sakerna användas. Vilka visdomsord!

Ok, denna tillrättavisning var alltså strax före första repet med det tillfälligt hopplockade coverbandet. Så jag tittade igenom låtlistan och lyssnade igenom låtarna. Det stod då klart att vissa låtar skulle göra sig bättre då basen spelades med plektrum och andra låtar skulle göra sig bättre med antingen anslag med tummen eller med vanligt fingerspel. Något slapspel stod tyvärr inte på listan denna kväll. Min vana trogen sammanställde jag statistik från låtlistan och kom fram till 9,5 % plektrumspel, 23,8 % tumspel och resten fingerspel (66,7 %). Hepp!

Nu när jag tänker efter blev valet av huvudbas nog efter samma devis som den lille killens visdomsord. Har man en bra bas är den till för att användas. Den är ju alldeles för fin för att bara stå och enbart spelas på hemmavid. Men hur gick giget då och var jag nojig med alla backupgrejor? Jo, giget gick rätt bra med tanke på den korta förberedelsetiden för hela bandet och kul hade både vi och våra kollegor i publiken. Inga backupgrejor behövde användas men däremot fanns behov av någon extra kabel och ett mikrofonstativ fick en bandkollega begagna sig utav. Rätt lyckat om jag får säga det själv.

Skepp ohoj, basvänner!

Annonser

2014-06-29 - Posted by | Nyheter och krönikor

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: