Basgitarr

Utrustning och tips

Rapport från en PrataBas-träff i Örnsköldsvik 2014

On_our_way_to_PB-meeting_2014PrataBas-affisch_2014På lördag morgon den 25 oktober började jag nog tveka om vår bil skulle rymma alla instrument och tillbehör som skulle med till årets PrataBas-träff* i Örnsköldsvik. Men som tur var kunde allt packas med god marginal i bilen. Allt som allt stuvades sju stycken basar samt en ensträngad bas, två komboförstärkare, fem väskor med diverse pedaler och tillbehör, en basmekarbräda samt ett stort gitarrställ. Väl i entrén i lokalen där träffen skulle äga rum möttes vi av en trevlig affisch som talade om vad som skulle försiggå på övervåningen. Så efter en stunds uppackning var det dags för kebablunch innan det var dags att sätta igång “på riktigt” med Pratabas-träffen.

Årets upplaga av träffen drog mer deltagare än tidigare och det räknades tydligen ihop till hela 23 besökare under dagen. Fantastiskt! Detta gjorde också att det dök upp mängder av olika basobjekt. Bland annat fick vi möjlighet att känna på instrument från Line 6, LTD, Wolf , Yamaha, Ibanez, Peavey, Music Man, Sandberg, Squire, Fender, Dean, Lakland, Tobias, Gibson, Ulf Arklind, Windmill, Warwick, Bach, SUB by Sterling, Maruszczyk och Guild. Till detta hade det även medtagits en del hopbyggda instrument från allehanda delar, sk. HPD:er (HPD = hopplockade delar).

our_own_bassesAkustisk_basHDPerTidigare har jag bara hört talas om basmikrofoner under benämningen Darkstar. Ryktena har sagt att det är något alldeles extra med dessa mickar. När jag nu fick tillfälle att prova lite darkstar-utrustade instrument visade det sig att alla rykten var sanna; både Lakland-basen och en HPD gjorde mycket starka intryck på mig inom den positiva sfären.

Den akustiska nylonsträngade basen byggd av Ulf Arklind i Stockholm 1999 var också en mycket trevlig bekantskap. Bandlösheten tillsammans med knorrigheten i ljudet gjorde att man kunde sitta länge med den i sitt knä och spela. Eftersom skallängden var lite längre än 34" så inföll sig känslan från min Peavey Cirrus mycket väl in här också. Det smarta, och mycket snygga, med denna akustiska bas var att bandmarkeringarna på sidan av greppbrädan var infrästa på undersidan själva brädan mot halsen. Därför var de ganska osynliga för en eventuell publik. Säkert är det ett dyrt tillverkningssätt men med en otroligt fantastisk stil. Hatten av för den gitarrmakaren!

Äntligen fick jag också chansen att provspela en bas från Tobias. Trots att basen var “blytung” kändes den mycket härligt att spela på. Och ljudet gick inte heller av för hackor! Men vad gör alla reglage, ingår det någon slags ingenjörsutbildning när man köper ett instrument från denne tillverkare? Men jag kan inte sticka under stol med att det verkligen är en riktig drömbas. Lite oväntat blev en lätt ombyggd bas från Gibson ytterligare en av mina favoritbasar på denna träff. Den var mycket trevlig i både känsla och ljud.

ostmans_musik_basarDen åttasträngade basen från Wolf var också en trevlig bekantskap. Även om jag själv kanske har lite svårt att använda en sådan i mitt eget musicerande, blir jag oftast sittande en lite längre stund än vanligt när det gäller just åttasträngade basar. Sen fick jag också chansen att provspela en mycket fin Warwick. Tidigare har jag inte höjt så mycket på ögonbrynen för basar från denna tillverkare, men nu när jag provade basen blev jag mycket förtjust i både spelkänsla och ljud. PrataBas-träffen hade dessutom förärats med två bas i samma modellserie, men tillverkade i olika träslag. Undertecknad hade, som tidigare nämnts, även med sig en ensträngad bas. Men lite effekter visade en annan deltagare vid träffen att just den ensträngade basen skulle fungera superbra till electronica.

Den lokale musikhandlaren Östmans musik tittade förbi och lämnade basar från bland annat Ibanez, Sandberg, Warwick, Squire för oss deltagare att provspela efter eget behag. En mycket fin gest alltså! Däribland hittade vi den relativt nya Ibanez Portamento och två Sandberg Carlifornia (en 4:a och en 5:a). Själv hade jag redan provat Portamento vid några tillfällen tidigare, men tog även chansen nu också. Det är alltid lika trevligt med den bandlösa portamento-basen med piezomick inbyggt i stallet. Hade jag inte själv haft en bandlös Cirrus så skulle en Portamento 5:a sitta perfekt. Det har jag sagt förr och sade det nu också!

HPD_shootout_4-5HPD_shootout_1-3Under årets upplaga av basträffen arrangerades en enkel HPD-shootout med avsikt att kora den bästa HPD-basen. Hela fem stycken basar kom till startfältet denna dag och vi deltagare fick prova, känna och klämma på instrumenten efter bästa förmåga och därefter sätta betyg mellan 0 och 5 i kategorierna utseende, spelkänsla och ljud. Efter en stund stod faktiskt en av basarna som slutgiltig vinnare i den jämna kampen. Det var faktiskt så att just HPD-basen med darkstar-mick var min absoluta favorit tätt följd av vinnarbasen. I tävlingen blev resultatet faktiskt det omvända.

Phil_Jones_BriefcaseBland förstärkarmärkena som var representerade under dagens träff hittade vi EBS, Roland, Phil Jones, GK, Aguilar, Bose, TecAmp och Eden. Extra spännande var det för mig med den Phil Jones Briefcase som jag under flera års tid varit intresserad av att få möjlighet till att prova. Den lilla förstärkaren visade sig vara en kompetent liten rackare med större ljud än storleken kunde påskina. Sen visade TecAmp, än en gång, att deras Pleasure Board verkligen är smått beroendeframkallande. Tillsammans med en gammal Roland Bass Cube är det ett smått oslagbart koncept. Jag hade också planerat att få prova en EBS T90 under träffen, men tyvärr råkade jag nog spela bas mer än prata bas och det hanns tyvärr inte med. Men jag fick i alla fall höra hur den lät inkopplad till en låda från svensk TKS.

En liten outsider var det Bose L1-system som fanns representerad i lokalerna. Den gjorde verkligen fina intryck på mig då den agerade basförstärkare både då basen var direktkopplad till instrumentingången och då en Line 6 Pod HD agerade förförstärkare/förstärkarsimulator innan högtalarsystemet. Kul att få prova det!  

EBS_T90_TKS_mmLine_6_Pod_HDNär det gäller effektpedaler fanns det lådor representerad från Strymon, EBS, Tech 21, MXR, Boss, Line 6, Zoom, EHX, T-Rex, etc. Här var det också extra spännande för mig eftersom jag mycket gärna ville jämföra en MXR Bass D.I.+ M80 med emuleringen i min Zoom B3. Jodå, visst hade Zoom lyckats få med känsla och ljud på ett mycket övertygande sätt (precis som de har gjort med simuleringen av Tech 21 Bass Driver DI). I simuleringen kan man dock inte slå av och på dist-kanalen explicit, men grundljudet sitter där!

Soldering_bassSoldering_bass2I ett svagt ögonblick innan PrataBas-träffen hade jag råkat ställa mig till förfogande och vara behjälplig vid ett mickbyte i en HPD jazzbas. Hela operationen blev mycket lyckad då mikrofonerna plockades ut och DiMarzio Model J installerades. Med facit i hand fortsatte operationen på en Squire Chris Aiken P-bas också där mikrofonen från DiMarzio Model P ersatte originalmikrofonerna från Duncan Design. P-basen med de nya krämfärgade mikrofonkåporna fick alltså ett förbättrat ljud och mer passande utseende till basen. Kanon! Till min hjälp för detta hade jag min enkla, men bra, lödstation, min basmekarbänk samt ett packe verktyg.

Förresten, på tal om bänkar och tillbehör: en av deltagarna hade tagit med sig ett portabelt ställ för tre basar (och gitarrer). Det var ett tweedmönstrat Gator GW-3X i hopfällbar case-modell. Det gjorde ett så bra intryck på mig att jag skall försöka få tag på ett sådant så småningom.

hpd_shootoutVän av ordning undrar förmodligen vilken av basarna som vann HPD-shootout:en? Jo, det var den vita jazzbasen som hade dragit det största strået i stacken och därmed gick hem med vinsten.

Som avslutning av PrataBas-träffen besöktes restaurangen i våningen nedanför. Denna restaurangen hade hyrt in ett band med bland annat två gitarrister och en cajun-spelare och under deras soundcheck passade vi på att äta god middag. Men bandet hade ingen bassist! Vad hade de tänkt egentligen? För där satt vi nio basister och åt middag…

Ett stort tack till arrangören för en utomordentligt trevlig lördag i oktober!

www.pratabas.se

* Ett tillfälle för medlemmar i PrataBas att träffas för att umgås och prova varandras basar, förstärkare och annan utrustning.

Annonser

2014-11-03 - Posted by | Nyheter och krönikor

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: