Basgitarr

Utrustning och tips

Leonardo Basic series double bass 3/4, DB-134-BK

Leonardo_DB-134-BK

Till att börja med kan jag inte påstå att denna artikel är recension av en ståbas eftersom det är mina allra första försök att spela kontrabas. Men sedan många år tillbaka har jag drömt om att en dag få äga en kontrabas och dessutom kunna traktera denna. Att jag dessutom inte kunnat motivera ett inköp har väl också bidragit till att köpet har uteblivit. För cirka ett år sedan hade jag dock möjlighet att ge ett bud på en gammal kontrabas från en kyrka. Tyvärr (eller: typiskt nog) rann detta ut i sanden och jag hoppade över denna köpmöjlighet då basens ursprung och konstruktion var lite svår för mig att uppskatta för en rättvis prisbedömning.

Ok, nu under nyårshelgen råkade jag hitta en kontrabas på Blocket hos en musikaffär i angränsande stad till ett mycket förmånligt realisationspris. Basen i annonsen var svart med vitmålade sk. bindings och utstrålade ett stort “Köp mig!”. Det stod inte mycket mer än att kontrabasens storlek var 3/4 och jag kunde med stor sannolikhet säga att den var tillverkad i kina av plywood. Priset var dessutom helrätt i förhållande till dessa parametrar. Nu infann sig köpläge direkt! Morgonen därefter ringde jag affären alldeles vid öppningsdags för att lägga beslag på kontrabasen. Två dagar senare slängde jag mig i bilen och köpte ut instrumentet direkt som första kund i butiken den dagen.

Väl i butiken kunde jag faktiskt konstatera att mina tidigare begränsade erfarenheter av att känna på billiga kinabasar har inte resulterat i samma känsla varje gång. För det mesta har det känts bakfram och inte rätt när jag väl satt händerna på kontrabasarna i olika butiker. Nu tyckte jag med ens att “allt” stämde på något konstigt sätt. Trots att jag verkligen inte hade någon egentlig spelteknik för ändamålet och erfarenhet av kontrabasar.

Väl hemma visade det sig att kontrabasen i fråga var tillverkad av Leonardo Bowed Instruments & Cases med beteckningen DB-134-BK. Lite mer eftersökning på internet fastlade att detta instrument ingår i deras Basic series av instrument. Mer än så kunde jag inte få reda på alls om denne tillverkare.

Men eftersom jag hittade exakt samma modell hos några andra näthandlare utomlands fick jag i alla fall reda på lite mer om denna ståbas; kroppen är, som redan nämnt, gjord av plywood och storleken är 3/4. Hela basen är blanklackad i svart med vitmålade bindings. Baksidan av halsen är dock inte lackad på samma sätt och är nog hellre oljad eller vaxad. Greppbrädan är tillverkad av hardwood och är dessutom uppiffad med mörk/svart färg. Visst, målerijobbet kan ha gjort snyggare så det finns lite småfel på lite olika ställen. Men överlag är jag mycket nöjd med bygget. Till basen följde det med en gigbag av lite enklare karaktär, men det hindrar ju i alla fall att småskador inte uppkommer vid transport. Enligt de utländska näthandlarnas artikelbeskrivningar skall även en stråke följa med, men det kom inte med vid köpet. Givetvis köpte jag ett stativ för basfiolen också för att kunna ha instrumentet någorlunda möblerad hemmavid.

Nu började mitt jobb att lära mig tekniken att spela kontrabas. Min idé är att spela jazz, pop, soul, visa, etcetera men förmodligen inte rockabilly. Tekniken kommer säkert att fokusera på fingerspel och kanske stråke i framtiden. Initialt kunde jag konstatera att det inte var helt självklart att ens hålla i basen på rätt sätt utan att bli trött i ryggen eller få ont i händerna. Men med lite god hjälp från www.discoverdoublebass.com kom jag igång rätt snabbt. Vanligtvis är jag inte så förtjust i att se instruktioner på Youtube.com men nu fungerade det utmärkt. För att underlätta stämning klämde jag också fast en Thomann CGT-10 på stallet. Där får den sitta så gott som permanent!

Som många andra skriver om just kontrabasar är det verkligen som ett helt annat instrument är elbasen. Visst, stämningen är densamma och vanligtvis hittar man fyra strängar på basarna. Efter någon vecka med denna tingest kan jag mycket väl skriva upp på detta! Och som jag numera har både läst och sett (på Youtube) är det bra att öva framför en spegel så att man lättare kan se om tekniken börjar infinna sig. Och visst, kontrbastonerna finns där även i denna bas!

Framtiden kommer också säkert att innefatta justering av basen så att den blir så lättspelad som möjligt för det behov jag har. Än så länge är jag nog för nybörjare för att veta vad som är “bra justering”. Men jag misstänker att bland annat översadel och stallet bör justeras. Kanske monterar jag ett höj- och sänkbart stall på instrumentet och byter strängar också.

Även om jag egentligen borde fokusera all min lediga tid på att lära mig spela kontrabas kan jag trots allt inte komma ifrån tanken att, så småningom, elförstärka detta akustiska instrument för användning vid olika gig. Det finns givetvis en uppsjö av olika förstärkningsmetoder på marknaden; vanliga mikrofoner, piezo-elektriska kontaktmikrofoner, etc. Och med min vana trogen har jag snöat in på att försöka göra en egen piezo-pickup till basen. Även om sådana enheter inte är så förfärligt dyra i butik skulle det vara mycket intressant att ta mig an uppgiften själv också. Mer om det kanske kommer senare…

Oavsett vad denna kinatillverkade kontra frambringar för uttryck hos vana kontrabasister är i alla fall jag mycket nöjd. Det kommer säkert fler artiklar i ämnet vad tiden lider. Håll utkik!

Annonser

2015-01-13 - Posted by | Basar, Kontrabas

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: