Basgitarr

Utrustning och tips

En stråke har kommit tillrätta

När jag för ett kort tag sedan köpte en kontrabas förstod jag att de flesta andra nätbutiker i Europa sålde basen tillsammans med både enkel gigbag och stråke. Men vid mitt inköp ingick ingen stråke och jag var i och för sig mycket nöjd med köpet ändå.

Häromdagen fick jag dock ett mycket trevligt mail från den musikaffär som sålde kontrabasen till mig. De hade nämligen städat en del i butiken samt i deras lager och därmed hittat en stråke som de förmodade tillhörde det instrument som jag hade köpt. Några dagar senare  (idag) fick jag stråken hemskickad i ett stort paket. Fantastiskt, vilken kundservice!

Leonadro_DB-134-BK_Bow

Nu började frågorna torna upp sig i mitt huvud. Hur använder man en stråke till kontrabasen, skall man spänna taglet och hur mycket? Sen kom följdfrågorna ganska snabbt: måste man köpa harts och vilket märke skall införskaffas? Hur appliceras hartset på taglet? Ja, ni märker att jag verkligen har mycket att lära.

Leonadro_DB-134-BK_Bow_french_of_german

Men en annan stor fråga behövde först redas ut: är det en stråke med fransk eller tysk fattning? Med mina begränsade kunskaper hade jag inte något svar på denna frågan. Lyckligtvis fick jag god hjälp med samtliga frågor från goda medlemmar på www.pratabas.se där det snabbt konstaterades att stråken hade fransk fattning. Bra, då kan jag läsa in mig på hur stråken skall greppas och sedermera användas. En snabb titt i boken The Working Bassist’s Tool Kit av Ed Friedland visade mig det grundläggande handgreppet och därmed är jag redo att fortsätta mitt lärande om kontrabasspelet.

“Jättekul” var ordet. Fortsättning följer!

Annonser

2015-02-11 - Posted by | Kontrabas

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: