Basgitarr

Utrustning och tips

Stackelskydd på golvet under kontrabasen

Stackelskydd_1Under mina första stapplande steg med kontrabasen vid min sida har jag märkt att instrumentet vill glida omkring på golvet en aning. Golvet i övningsrummet består av ett ganska glatt laminatgolv och det enkla stackelskyddet på själva stackeln är relativt hårt och vill inte riktigt hålla rätt friktion mot underlaget.

Vid en tur till den lokala musikaffären försökte jag hitta utbytesgummin till min bas. Men tyvärr passade inte dessa stackelskydd alls. Men däremot hade affären ett skydd för själva golvet i form av en gummitrissa med en centrerad metallkopp i mitten. Stackelskydd_2Sagt och gjort, denna gummitrissa inhandlades och placerades under basen.

Wow, vilken skillnad! Nu dansade inte basen runt med mig, utan jag fick chansen att hålla instrumentet stadigt med en fast hand.

Gummitrissans material är verkligen “sugande” mot golvet och det finns ingen risk att det vill glida omkring alls. Just denna modell var avsedd för just basfiol och jag misstänker att stackeln utan ändskyddet skall placeras i metallkoppen. Men i mitt fall passade stackeln inklusive ändgummit perfekt.

Den svarta gummipucken är 87 mm i diameter och 14 mm tjock och innerdiametern hos metallkoppen är 20 mm. Denna metallfördjupning är 10 mm djup. Kanske är koppens diameter något snäv för de flesta ändgummin på stackel, men i mitt fall fungerar det jättebra. Förmodligen är det tänkt att den metallrena stackeln skall stå i metallkoppen?

Hur som helst blev detta stackelskydd lösningen på min omkringglidande kontrabas när jag spelar hemmavid. Basen står stadigt och mitt handhavande av kontrabasen har blivit avsevärt mycket enklare. Eftersom enheten är liten och behändig, passar den också jättebra i gigbagen vid de tillfällen då basen skall tas med ut på gig.

Kort sagt: en liten gummitrissa för världen, men ett stort framsteg för mig…

Annonser

2015-03-17 - Posted by | Övrigt, Kontrabas

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: