Basgitarr

Utrustning och tips

Ombyggnad av bas till en piccolobas, del 1

Caraja_PJ_skrot_1

Redan 2010 snöade jag verkligen in på fenomenet piccolobas. Men något år efter ville jag också veta mer om vad det egentligen fanns för strängar att tillgå. Det gick faktiskt så långt att ett strängpaket inhandlades, men utan att användas.

Alldeles förra veckan hittade jag dock ett lämpligt basobjekt som kunde vara lämpligt att konvertera till en piccolobas. Strängarna hade jag, men nu fanns även basen. Hos den lokala musikhandlaren stod en elbas av märket Caraya i ett ganska dåligt skick, inte helt komplett var instrumentet heller. Det saknades ganska mycket: stall, utgångsjack, axelbandsknoppar, stämmekanik, strängar, två skruvar för halsens infästning i kroppen och kontrollrattar. Under dammlagret fanns visserligen några mindre betydelselösa repor, sk. “dings”, och bandändarna var i det närmaste sylvassa. Vid en än mer noggrann titt visade det sig även att halsen var så skev att det mäktiga huset Turning Torso i Malmö förefaller ganska rakt. Men priset var ju helrätt för mitt projekt: 150 SEK!

Caraja_PJ_skrot_3   Caraja_PJ_skrot_5

Caraja_PJ_skrot_4   Caraja_PJ_skrot_2

Basens utformning är av ordinarie modern design. Kroppen känns gedigen och halsen känns i övrigt smäcker. Kroppen är läckert röd men huvudet är glänsande metallic silver. Greppbrädan i rosewood sträcker sig så långt in mot kroppen att den till och med går utanför halsen och ut över kroppen en liten bit. Halsens baksida är också den behagligt lackerad men med mycket fin ådring i träet. För de fyra asymmetriskt placerade halsskruvarna finns fina metallbussningar nedsänkta i gitarrkroppen. Den passiva elektroniken har tre kontroller, men funktion har inte kunna bekräftas. Minst en av kontrollerna avser säkert volym. Med en snabb koll i elektronikutrymmet verkar det vara kopplat med två volymkontroller (för P- respektive J-mick) och en passiv tonkontroll. I övrigt är basen också mycket trevlig att hålla i.

GHS_Bass_Boomers_P3045_PiccoloFör att göra basen komplett behöver följande detaljer införskaffas:

  • Axelbandsknoppar med skruv
  • Stall med skruv
  • Utgångsjack inklusive jackplatta och skruv
  • Rattar för volym- och tonkontroller
  • Stämmekanik med skruv
  • Strängar

Eventuellt måste även en ny hals införskaffas. I första hand har jag för avsikt att försöka räta ut halsen på något sätt. Mer om det kommer senare. I andra hand tänker jag mig att köpa en bättre begagnad hals i stil med den som redan sitter på plats, det vill säga en hals från en begagnad Ibanez, Jack & Danny Brothers eller dylikt.

Då projektet också avser att konvertera instrumentet till en piccolobas krävs tunnare strängar än normalt på en bas. I detta fall hade redan ett set GHS Bass Boomers P4035 införskaffats (.018, .030, .040, .050) som borde passa riktigt bra. Jag gissar också att översadeln behöver bytas så att passformen mot de tunnare strängarna kan bli perfekt.

Fortsättning följer!

Annonser

2015-03-31 - Posted by | Byggprojekt, Service och underhåll

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: