Basgitarr

Utrustning och tips

Ombyggnad av bas till en piccolobas, del 2

Projektet att konvertera en bas till piccolobas fortskrider. Till att börja med behöver halsen rätas ut.

Straighten_bass_guitar_neck1Utan att vara expert på att räta ut halsar, provades att lägga den bortskruvade halsen in i bastun och hålla ca 60-70° C i drygt en timme för att sedan fixera halsen på en plan yta. Under tiden i bastun pytsades en del vatten på bastuaggregatet för att erhålla en högre fuktighet i luft och halsens trä.

Straighten_bass_guitar_neck2Fixeringen gjordes därefter med trätvingar med slipklossar av kork som mellanlägg mot en arbetsbänk. För att få en bra fördelning av trycket lades en tjock furuplanka över alla korkklossar. Eftersom det är viktigt att överspänna halsen åt andra hållet provades en enkel färgomrörarpinne som mellanlägg vid fixeringen. På så vis får halsen förhoppningsvis en överspänning med viss återfjädring till normal och icke vriden halsprofil.

Fungerade det? Nix! Kanske måste själva fixeringen ske i varmt tillstånd. Denna procedur upprepades en gång till men inuti själva bastun. I detta fall fixerades halsen i läge innan bastun startades och färgomrörarpinnen lades faktiskt lite snett för att göra en naturlig övergång från där halsen börjar vridas (ungefär vid 7 band) fram till översadeln.

Halsen hade fått stå kvar i bastun under avsvalningsfasen och i ett angränsande rum flera dagar därefter. Det var faktiskt riktigt spännande att lossa tvingarna och undersöka halsen därefter.

Fungerade det nu då? Njae, kanske inte helt. Men lite bättre blev det nog ändå. Nästa del i detta arbete blir att göra om denna värmeprocedur men med än större förvridning av halsen.

Ok, projektet fortskrider och mer kommer framöver.

Annonser

2015-04-16 - Posted by | Byggprojekt, Service och underhåll

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: