Basgitarr

Utrustning och tips

Bass workout på riktigt – en vårkrönika 2015

För drygt ett år sedan vann jag faktiskt ett fint presentkort avseende en månads träning på gym. För en som, i princip, aldrig tränat på gym var det en lång startsträcka innan presentkortet löstes in. I vanliga fall tränar jag, mer eller mindre regelbundet, genom cykling, löpning eller skidåkning i olika former. Det är i och för sig jättebra, men långt ifrån alla muskler får den allsidiga träningen som både stillasittande arbete och basspel kräver.

Bass_workoutNär min prova-på-månad på gymmet startade fick jag även chansen att få lite coachning när det gäller lämpliga övningar för mitt behov. Efter en stund inser jag att några styrkeövningar med fokus på axlar och rygg verkligen överensstämmer med hur en kontrabas enligt teorin skall hållas och spelas på. Gymmets övningar blev genast lite mer intressanta då jag snabbt insåg vidden av träningen både för mitt dagliga arbete och för fritidens basspel. Fantastiskt, eller hur? Jag berättade min synergistudie för den personliga tränaren vilken genast skrattade lite försiktigt. Det var nog lite oväntat för honom också.

De styrkeövningar som verkligen verkar anpassade för spel på kontrabas är bland annat “Bröstpress på en boll” och “Rodd med brett grepp 2”. Armar och axlar skall vara precis i samma position som vänsterarmen då kontrabasens hals greppas och hanteras.

Eftersom min kontrabas fortfarande inte är justerad avseende översadelns höjd, greppbrädans form samt stallets höjd, blir varje spelpass ett riktigt träningspass. Nu efter mina första provveckor på gymmet känner jag även att det faktiskt blir lite mindre krävande att spela på kontrabasen. Kanske beror det på bättre spelteknik, kanske beror det på bättre tränade muskler. Det är svårt att säga vilket som har gjort mest nytta, men förmodligen är det en kombination av båda träningsformerna.

Även om man egentligen inte behöver träna på gym för att spela el-/kontrabas, är riktig uppvärmning bra innan både övning och gig. Försök att hitta exempelvis en kör som inte värmer upp rösterna innan övning och uppsjungning. Det går nog inte att hitta. Vid såna uppvärmningstillfällen brukar jag själv passa på att värma upp basfingrarna, antingen genom att följa med körens övningar eller genom egen tyst övning på olika skalor. Det brukar kännas mycket bra och dessutom upplever jag att mitt basspel blir bättre och svängigare. Skulle man gå ut alldeles för hårt så att svetten lackar, kan man ju alltid torka pannan med en mjuk handduk, gärna med kontrabasmotiv.

Nu undrar jag när gymmen börjar annonsera om träningspass med temat “Bass workout”. Det skulle på något sätt kännas som att det är på riktigt då. Men förmodligen är kundunderlaget lite för litet för att något gym skulle dra igång något av detta. Tills dess får jag själv ägna mig åt egen basträning.

Simma lugnt!

Annonser

2015-04-26 - Posted by | Nyheter och krönikor

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: