Basgitarr

Utrustning och tips

Ombyggnad av bas till en piccolobas, del 3

Efter första försöket att justera halsens förvridning på objektet för piccolobasen fortskrider mitt arbete mot en rak hals. Nu skall halsen värmas upp till 60-70° C igen men med än större förvridning. Fortfarande är mitt mål att vrida till halsen så att den blir helt rak.

Caraya_and_Locato_bass_necksDenna gång var avsikten att överdriva halsens förvridning än mer än det egentliga behovet. Med två träbitar på ena sidan av halsen klämdes den ursprungliga Caraya-halsen fast på underlaget och uppsättningen placerades i bastun under två timmar med riklig ånga. Därefter fick det stå kvar under natten tills det avsvalnat till rumstemperatur igen. Uppspänningen släpptes inte förrän nästan en vecka senare. Tyvärr hade en av de två distansbitarna glidit undan och det visade sig att halsen bara fått samma uppspända förvridning som förra försöket. Men resultatet visade sig dock vara lite bättre än innan i alla fall. Bra! Nu måste jag göra om detta minst en gång till, men med säkerställd överförvridning nästa gång.

Men igår kom en lite oväntad vändning på mitt piccolobasprojekt. I musikaffären där jag hittade mitt piccolobasprojekt hade de fortfarande “loppis”. Där hittade jag nu ett gäng halsar till just Caraya- och Locato-basar. De flesta av basarna var än mer förvridna än den hals jag redan hade. Men i röran hittade jag dock en hals från Locato som var alldeles spikrak. Möjligtvis var den så kallade relief:en något plan i utjusterat läge, men med strängar på borde den krökas tillräckligt. Jag slog givetvis till på den raka halsen för en hundring. Den nya halsen var dessutom lackerad med röd metallic på huvudet. Alltså borde den mer än väl matcha den röda metallic-kroppen som har redan hade, det vill säga Matching Head Stock (MHS). Med lite skarpsynta ögon var min skeva hals och den nya röda alldeles lika (förutom färgen) i design och mått. Min slutsats är att Locato är detsamma som Caraya. Även om Caraya-dekalen är en riktig vattendekal (eller målad symbol) på huvudet var dekalen på Locato-halsen bara påklistrad och lätt avtagbar. Perfekt! På den nya halsen satt faktiskt två av fyra kromade stämmekaniska delar på plats, dock utan fästskruvar.

Då kan ju arbetet fortskrida framåt på två plan: färdigställande av bas genom att köpa hem de saknade delarna och dels fortsatt arbete med att justera halsens förvridning. Men om basen i slutändan blir röd metallic med matchande huvud, vilken färg skall de mekaniska delarna ha? Guld kanske?

Fortsättning följer…

Annonser

2015-04-28 - Posted by | Byggprojekt, Service och underhåll

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: