Basgitarr

Utrustning och tips

Instrumentsafari i huvudstaden – en weekendkrönika 2015

I vår svenska huvudstads centrala områden finns det faktiskt en hel del musikaffärer. När jag själv är i Stockholm brukar jag därför passa på att besöka några enstaka butiker för att se vad som finns till salu i basväg.

Under en av föregående helger var familjen på liten kortvisit i staden och därför kunde jag inte motstå att göra en lite mer utstuderad musikinstrumentsafari med bastema. Turen startade på Sergels torg och T-Centralen med en kort tur med tunnelbana ut till Fridhemsplan. Därefter gick turen till första hållpunkten efter en lätt promenad till Deluxe Music på Fridhemsgatan 40.

musicstore_safari_stockholmHos Deluxe Music hittade vi mycket kul i basväg. Bland annat både bandad och bandlös Music Man Reflex, Fender Rascal, PRS, Ibanez GW, Fender Bass VI, basar från Ibanez, Fender American Standard P-bass, Fender Marcus Miller J-bass, SX P-bass 3/4-bas, Clive J-bas, Gretch halvakustisk bas och en vit Fender PJ-bas. Härifrån tar vi gärna med oss känslan och ljudet hos den bandade Reflex:en, Rascal, Am std P-basen och givetvis Miller-basen. Och egentligen mycket mer…

Nästa anhalt var att ta sig vidare mot 4 Sound på Fridhemsplan. På vägen sneglade vi in lite snabbt hos både Vintage guitars och Gitarrspecialisten. Men det var på 4 Sounds nedre plan vi stannade till lite längre. Bland basar från Sandberg och Music Man hittade vi två instrument från Fender Custom Shop: en ‘51 P-bas och en Boracho. Båda dessa basar provspelade vi genom en liten gitarrförstärkare från Fender med ett utmärkt resultat. Det var slående hur lik spelkänsla och ljud P-basen hade jämfört med min ’50s Squier P-bas. Lite skillnader är det givetvis när det gäller hantverk, konstruktion och detaljer. Men i det stora hela mycket liknande känsla och ljud. Men det var Borachon som stack ut mest. En mycket udda fågel i sammanhanget men som ändå bjöd på stor spelglädje hos oss som provade den.

Nästa anhalt var Jam Gitarrer på Roslagsgatan. Tunnelbanan var därför ett bra transportmedel bort till Rådmansgatan. Därifrån var det en kort promenad till Jam. Där kikade vi snabbt förbi hos Yamaha pianocenter på Rådmansgatan. Döm om vår förvåning då de hade flyglar i mycket höga prisklasser, bland annat en CF6:a för 950 000 SEK och en “mindre” flygel för 540 000 SEK. Jösses! Här framstår ju alla elbasar som jättebilliga!

Väl framme hos JAM Gitarrer hittade vi mängder av basar från Fender. Men det som fastnade i våra händer var en sk. roadworn jazzbas i färgen “fiesta red”. Därtill provspelades en begagnad femsträngad Sadowsky jazzbas. En mycket fin bas men tyvärr var det något oklart med elektroniken, kanske var bara tonkontrollerna lösa. I begagnathörnan hittade vi också en svart Flea Bass som faktiskt gjorde starka intryck på. Det verkade vara en rätt bra bas för väldigt lite slantar. Med tanke på att Michael Balzary, det vill säga “Flea”, i Red Hot Chili Peppers har varit med i designen av basen lät slapspel med denna bas mycket bra. Kanske inte så förvånande ändå…

Tvärs över gatan tittade vi lite snabbt hos JAM Studio och Syntotek. Där blev det ett mycket begränsat test av Teenage Engineering Pocket Operator-modeller, bas och trummor. Dessa minimalistiska syntar var verkligen kul grejor som jag faktiskt ser en del användning för. Speciellt stort intryck gjorde trumvarianten på undertecknad.

Härifrån gick vi tillbaka till Rådmansgatans t-banestation och åkte via T-Centralen ut mot Hornstull för ett besök i Fiolaffären. Väl framme efter hittade vi en välfylld butik med både en och annan kontrabas, cello och flera fioler. Några gitarrer hade också smugit sig in här. Sedan var butiken överfylld av tillbehör av olika slag: strängar, harts, “gadgets”, pepparkaksformar, mössor, muggar, skrivblock, etc. Allt med något musikaliskt motiv på respektive produkt. Mycket imponerande måste jag säga. Här finns nog någonting för alla musiker. Själv kom jag ut med några små pryttlar.

Nästa anhalt var 4 Sound på Söder efter en kort tunnelbanetur till Medborgarplatsen. Där visade det sig att det fanns ett mycket imponerande bas- och gitarrutbud med både Sandberg, Fender och Gibson i lagret. Här hittade vi även den häftiga “50th Anniversary”-modellen av Gibsons Thunderbird. En bas i guldfärg är ju hur cool som helst. Men det som fångade vårt intresse mest i denna butik var nog rummet med möjlighet att testlyssna på studiomonitorer. Prisklasserna varierade från någon tusenlapp upp mot 25 000 SEK.

Ok, promenaden fortsatte mot These Go To 11 (TGT11). Vägen gick förbi Aulos Musik och på vägen slank vi in i 4 Sound Slagverket i kvarteret intill TGT11. Slagverket visade sig också vara en imponerande butik med många, många trumrelaterade artiklar i sitt sortiment. Väl framme hos TGT11 blev vi även imponerade av alla möjliga, och omöjliga, effektpedaler för alla instrument. Nere i källarlokalen fanns en provspelarhörna där det faktiskt stod en Tokai Hardpuncher redo att göra sig hörd. Personligen blev jag mycket intresserad av att köpa med mig ett Pedaltrain Nano och ett svart axelband med guldfärgat mönster. Det skulle ha platsat mycket bra på min piccolobas vilken är i färdigställandefasen.

Mer än så här hann vi tyvärr inte med under våra korta safaritimmar i storstaden. Men hav tröst, det finns mer: vid Hötorgets tunnelbanehall hittar vi Gottfrid Johansson Musikvaruhandel och ute på Sveavägen finns butiken DJ Service. Vid S:t Eriksplan finns också Stones Musik. Av dessa är det egentligen bara Gottfrid Johanssons affär som jag besökt tidigare (ett flertal gånger måste jag tillägga).

Däremot hittar vi än fler musikinstrumentbutiker vid Hornstull och på Södermalm. Woodo Guitars verkar ha en butik på Heleneborgsgatan och runt Medborgarplatsen finns Halkan’s Rockshop på Noe Arksgranden och heller inte långt bort Twang med sitt fik på Katarina Bangata. Vill man gå en bit bort på Götgatan mot slussen borde man hitta Hellstone Music och sedan Tip Top Musik på Katarinavägen.

Jag har säkert missat någon affär och skulle gärna vilja ha tips om det finns mer att upptäcka i Stockholm. Nästa gång får det bli en annan rundtur bland instrumentbutikerna i staden!

Annonser

2015-06-06 - Posted by | Nyheter och krönikor

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: