Basgitarr

Utrustning och tips

Rolling shutter-effekt på bassträngar, går det att åstadkomma?

För en tid sedan såg jag en märklig film på Youtube där en kille lade in sin Iphone 4, med filmfunktion startad, inuti sin akustiska gitarr och började spela på instrumentet. I filmen kunde man se att strängarna fladdrade mycket tydligt för ögat. På något sätt tycktes strängarnas vibration avbildas med hjälp av telefonens inbyggda kamera.

Denna effekt kallas “rolling shutter effect” och har att göra med digitalkamerans teknik att fånga bilder. Normalt sett brukar en filmkamera fånga varje bildruta direkt men vanliga digitalkameror fångar oftast pixel för pixel i rader uppifrån och ned på bildchipet. Det blir alltså en liten tidsfördröjning mellan varje bildpixel i varje filmruta och i det normala fallet brukar det inte vara några problem. Möjligtvis kan det vara ett problem då det som filmas innehåller snabba rörelser eller då kameran rör sig snabbt i sidled. Precis som när strängarna vibrerar.

Rolling_hutter_phenomena_fail_double_bassDet hela var väldigt spännande att se på film och givetvis funderade jag om det gick att åstadkomma på en bas också. Till att börja med samlade jag ihop några enheter med filmfunktion för att använda vid mitt försök: en Samsung Galaxy Tab 10.1, en Tab 7 2.0, en S4 samt en Iphone 5. Som försöksobjekt hade jag en elbas, en akustisk basgitarr, en stålsträngad akustisk gitarr, en nylonsträngad akustisk gitarr samt en kontrabas.

I belysningsskenet från halogenlamporna i rummet fick jag tyvärr inget bra resultat som påvisade denna “rolling shutter effect”. Oavsett elektronikpryl som användes vid filmningen och oavsett hur kameran hölls (vågrätt eller lodrätt) åstadkoms inget av värde. Det närmsta som kunde likna detta fenomen var då på kontrabasen filmades. Men det måste jag nog mer klassa in som interferensmönster och inte liknande det youtube-klipp som jag tidigare sett. Kanske var det felaktig och låg belysning eller var 50 Hz växelström till ljuskällorna boven i dramat?

Rolling_shutter_phenomena_bassNu på sommaren gjorde jag ett nytt försök utomhus och då i relativt starkt solljus. Då var jag utrustad med samma Samsung Galaxy S4 och en akustisk basgitarr. Döm om min förvåning, nu var det inga som helst problem att åstadkomma denna filmningseffekt och dessutom på olika strängar. Men jag var tvungen att hålla min S4 i lodrät position för att bildrutefångningen skulle ske på rätt sätt.

Resultatet blev mycket intressant att se på i den färdiga filmen, men även om man tar ut stillbilder från filmen så framträder resultatet tydligt. På filmen ser det ut som om det är ett filmtrick eller filmat i slow-motion och blir därför mycket underhållande att se på.

Men fick jag svar på min frågan om det gick att åstadkomma denna effekt med en bas? Jodå, visst tycker jag det. I rätt ljusförhållande och med rätt vinkel på kameran går det att få till en bra effekt. Inga problem!

Annonser

2015-07-27 - Posted by | Analys & Undersökningar

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: