Basgitarr

Utrustning och tips

Ombyggnad av bas till en piccolobas, del 5

Parts_for_piccolo_bass

Projektet med att konvertera en “skrotbas” till en väl fungerande piccolobas går vidare. Nu har jag äntligen fått ihop de saknade delarna till min bas. Jag behövde både stall, utgångsjack, kontrollrattar, axelbandsknoppar, täckplatta för dragstång samt stämmekanik. Tidigare bestämde jag mig för att all mekanik skulle vara i guld för att passa basen på bästa sätt och dessutom ge exteriören den extra “bling” instrumentet behövde. Som framtida soloinstrument borde väl basen få ett lite framträdande intryck, eller hur?

Piccolo_bass_solderedTyvärr tog själva införskaffandet av delarna lite längre tid än jag tänkte, men det blir lätt så då delarna fixas på lite olika sätt då budgeten skulle hållas lågt. För säkerhets skull fixade jag fram två täckplattor och två utgångsjack ifall något skulle krångla och gå sönder.

En fin sommardag plockade jag åter ut min basmekarbänk på tomten och satte igång monteringsarbetet utomhus. Även lödstationen fick följa med ut i sommarvärmen för att vara behjälplig vid lödningen av basens utgångsjack.

Täckplattan, axelbandsknopparna samt kontrollrattarna satt perfekt på direkten. Däremot stötte jag på “patrull” då stämmekaniken skulle monteras. Hålen var någon tiondels millimeter för små, men med en rundfil kunde diametern hos dessa hål enkelt justeras tills mekaniken passade perfekt.

Piccolo_bass_assembledDärtill verkade skruvarna som kom med stallet vara ett snäpp för små på diametern. De greppade inte träet i de befintliga hålen alls, men med lite fantasi provade jag lösa problemet med hjälp av tändstickstricket. Det vill säga att fylla igen skruvhålen med hjälp av tändstickor (eller tandpetare) och lim innan skruvarna monteras. Hålbilden i kroppen för stallet stämde faktiskt 100 % mot det stall jag fixat till basen.

Ett sista problem dök också upp: utgångsjacken fick jag inte in i avsett hål i basens nedre kant. Det visade sig att delar på jacket stack ut en bit runt om. Men eftersom det rörde sig om isolerbitar av kretskortmaterial, kunde det enkelt lösas genom att knipsa av väl valda utstickande geometrier och passformen fick helt rätt mått till slut. Enkelt! Även utgångsjackets ovala täckplatta och dess hål för fästskruvarna passade 100 % med de befintliga hålen i basen. Helt fantastiskt bra!

Till slut monterades ett bättre begagnat set normala bassträngar för att snabbt testa basen. Det visade sig att ljudet hos mickar och bas var mycket bra för att vara en lågbudgetbas i grunden. Förmodligen kommer mickarna att låta bra även den dag piccolobas-strängarna monteras. Men mer om det senare.

Tyvärr visade sig inte mitt försök med “tändstickstricket” räcka helt. Bakändan hos stallet lyfte lite lätt och detta måste jag arbeta vidare med. Kanske tar jag till lite grövre skruv i slutändan. Men förutom detta, lite justering av hals och intonering är basen snart färdig för piccolouppdraget.

Håll utkik för fortsättningen!

Annonser

2015-08-09 - Posted by | Byggprojekt, Service och underhåll

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: