Basgitarr

Utrustning och tips

Ombyggnad av bas till en piccolobas, del 8: färdigställandet

Piccolo_strings_appliedDen senaste delen i ämnet konvertering av en ordinär bas till piccolobas visade sig lyckas. Stallet sitter kvar även när de vanliga bassträngarna har varit monterade och uppstämda ett tag. Basen låter bra och känns bra att spela på.

Nu hade dagen kommit då piccolobas-strängarna skulle monteras på basen. Jag var förberedd på att halsen skulle behöva justeras och även att sadeln eventuellt behövde bytas ut. Men efter att ett set GHS Bass Boomers P3045 var på avsedd plats visade det sig att halsens krökning och stränghöjd faktiskt var alldeles utmärkt. Givetvis fanns ett visst behov av intonering, men det är ofta nödvändigt vid strängbyte.

Det blev extra bra att yttersta änden hos respektive sträng var överdragen med röd textillindning. På så vis färgmatchas hela basen med röd kropp, rött huvud (eng. matching headstock, MHS) samt de röda strängändarna (egen tolkning på eng. matching string ends, MSE?). Dessutom behövde jag inte heller byta sadel till en med smalare strängspår.

Resultatet blev faktiskt precis som jag föreställt mig att det skulle låta efter att ha lyssnat mycket på Bernard Harris (bernardharris.com). Egentligen blev resultatet än bättre än jag trodde. Superkul var ordet! De tjockaste strängarna är rundspunna .050” (E), .040” (A), .030” (D) med en ren .018”-sträng på toppen (höga G alltså). Det är faktiskt ett litet annat sound i .018-strängen men på ett positivt sätt. När jag ändå spelade tryckte jag igång min EHX Memory Toy. Vilket fantastiskt ljud! Jag blev sittande en lång stund och spelade melodier, ackord, double-stops samt basgångar i lägsta registren.

Slutet gott, allting gott!

Annonser

2015-10-16 - Posted by | Byggprojekt, Service och underhåll

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: