Basgitarr

Utrustning och tips

Rapport från en PrataBas-träff i Örnsköldsvik 2015

PB-träff-2015-3Nu har ännu en PrataBas-träff har ägt rum i Medborgarskolans lokaler i Örnsköldsvik. Som vanligt hade det skyltats inbjudande vid entrén. Officiellt får ett sådant möte kallas PrataBas-träff så länge som minst tre medlemmar i www.pratabas.se finns samlade och där det finns mandelkubb till förtäring. Allt detta stämde under lördagen den 24 oktober då strax fler än 20 basister sammanstrålade i lokalerna tillsammans med sin medhavda utrustning; basar, förstärkare och tillbehör. Även mandelkubben fanns representerad.

PB-träff-2015-11Som vanligt hittade vi en mängd olika basar under träffen från tillverkare så som Squier, Music Man, Peavey, Fernandes, Gibson, Fender, Maruszczyk, Spector, Woodo, ESP, LTD, Wolf, Lighthouse, Blade, Schatz, Ibanez, Guild, Samick och Van Zandt. Givetvis fanns också ett antal HPD-basar på plats också. Inte att förglömma är den fina ukulelebasen från Kala. Undertecknad hade även tagit med en kontrabas från Lenoardo, den egna ensträngade basen, en HPD piccolobas samt en mängd pepparkaksbasar (både kontra och elbas). Lite senare under dagen hade även PB-träff-2015-8ytterligare en kontrabas dykt upp på basträffen. Förutom dessa fina basar hittade vi förstärkare och högtalarlådor från Acoustic Image, Marchall, GK, Aquilar, TKS, EBS, Roland, Huges & Kettner, TecAmp, Carvin samt Yamaha.

När det gäller pedaler fanns nog det mesta i effektväg; eq, kompressorer, oktaveffekt, overdrive, fuzz, deleay, phaser, chorus, preamps, etc. Även stämapparater i pedalform räknas med i detta. Exempelvis kom många av modellerna från Boss, Tech 21, EHX, MXR, JBE, Harley Benton, TC Electronic, Sadowsky, Nobels, Yamaha, Stellartone, Bassray, Digitech, Korg och Mesa. En stor mängd av dessa pedaler var faktiskt just overdrive och fuzz i och med en i förväg planerad basdistkavalkad.

PB-träff-2015-1Det mest iögonfallande inslaget under denna basträff var nog eldorgeln som påpassligt nog demonstrerades ute på terrassen under dagens senare del. Avsikten med denna eldorgel är att påvisa stående ljudvågor med hjälp av brinnande gas och enheten hade en inbyggd signalprocessor för drivning av detta. Men högtalaren i gasrörets ände kunde även kopplas till en elbas och därmed få elden att flamma i takt med det som spelas på basen. Ett verkligen udda inslag i årets basträff alltså. Men kul och intressant var det.

PB-träff-2015-5En anledning till att jag släpade med mig en Leonardo-kontra till basträffen var att få höra de erfarna basspelarnas åsikter om en billig kinakontra. Initialt tänkte jag väl att basen skulle förkastas som oanvändbar, men det visade sig att egentligen var det inte så mycket fel med basen och att den visst var värd de futtiga 1000-lappar som jag betalt för den. Om stallets fötter skulle justeras med bättre passform mot locket, greppbrädan justeras med lätt konkavitet, sadeln slipas ner och om strängarna byttes mot bättre modell, skulle nog basen bli helt ok att spela på och att använda i skarpa musikaliska sammanhang. Det gick alltså bättre för min stackars kontrabas än vad jag trodde. Kul! Det var sedan mycket intressant att prova den “fina” kontrabasen med bra strängar och höra skillnaden i ton. Givetvis hade helträkonstruktionen i den basen mycket till den fina klangen att göra också.

PB-träff-2015-6Sedan hade jag förmånen att få prova spela på min svarta Leonardo-kontra inkopplat i en Acoustic Image-förstärkare. Basen, genom min egentillverkade lågbudgetmikrofon, lät faktiskt väldigt bra i denna uppkoppling. Det gav mersmak att försöka få till ett ett första gig med kontrabasen.

Innan träffen hade jag sett fram emot att prova en rickenbackerkopia från Fernandes. Jag har nog aldrig testat en sådan förut och var väldigt nyfiken på hur Rickenbacker känns och låter även om det inte var en äkta “Rick”. PB-träff-2015-4Sagt och gjort, basen var inkopplad till min EBS-förstärkare och därefter satte jag igång med min provkörning. Av vad jag hört brukar det vara ett ganska speciellt ljud i en sån bas, men jag tyckte nog att det var ett ganska bra ljud som jag kanske mer förknippar med min Dean Edge 4:a än någon annan bas jag har spelat på. Mitt möte med denna bas var alltså väldigt positivt. Sedan var den också väldigt trevlig att hålla i händerna och spela på. Men jag vet faktiskt inte om min personliga framtoning går ihop med basens utseende. Det får nog andra bedöma. Jag gillade i alla fall denna Fernandesrick! Tyvärr fick vi inte stereoutgången att fungera.

PB-träff-2015-9Avdelningen minibasar var också rätt kul under denna PrataBas-träff. Det var mycket intressant att äntligen få provspela en bandlös Kala U-bass både akustiskt och inkopplat. Till skillnad från de originalsträngarna i gummi hade denna bas utrustats med nickelpläterade stålsträngar. Trots den korta mensuren var det inga problem att sätta tonerna rätt. Det här gav också mig mersmak på en sån bas även om jag personligen har svårt att hitta användningsområde för en U-bass. Men hittar jag en minsta användning av ett sådant instrument, då skulle det vara svårt att inte köpa ett sånt instrument.

Den andra minibasen var en Samick/Greg Bennett Corsair MCR1. Innan jag själv satte ihop en piccolobas med normallång basmensur hade jag sneglat både en, två och tre gånger på en sån här bas från Samick. Det var därför mycket intressant att provspela detta instrument. Och visst var det fantastiskt kul att spela på en bas med 24 3/4” mensur. Att den dessutom låter jättebra är heller ingen direkt nackdel, eller hur?

PB-träff-2015-10När jag ändå är inne på Samick hade en av deltagarna även tagit med en äldre “vanlig” bas av samma märke. Den var heller inget fel på när det gäller både ljud och spelbarhet. Ett väldigt bra instrument alltså. Men det största intrycket i instrumentväg, på mig, var den röda P-basen från Lakland. Det var nästan att jag för en stund övervägde att försöka byta min Music Man Stingray mot denna P-bas. Vilken känsla och vilket ljud, helt magiskt! Att dessutom lira med Lakland-basen genom en lättviktsförstärkare från Aguilar och en högtalarlåda från svenska TKS gjorde det hela inte sämre på något sätt.

När det gäller att få golven att skaka tog nog Marschall JCM800-stacken första pris även om TecAmp Pleasure board också kan få knäna att vibrera. Den lätt slitna, fullstora Marschall-stacken fick i alla fall mig att känna mig lite kort bredvid “monstret” på hjul. Och det var mycket kul att få spela framför en sådan stor anläggning. Ljudet var det heller inget fel på.

PB-träff-2015-7Det stora distpedaltestet under träffen fick också mig att få en del känsla för distorsion på bas. Även om det var många olika modeller på plats, var det nog tube screamer-klonen inkopplad parallell med grundljudet som fick mig att haja till mest. För mig blev dist på bas en självklarhet i denna uppsättning. Parallellkopplingen förverkligades genom en Boss LS-2-pedal.

Trådlösa system har också varit föremål för ganska höga priser och speciellt de nya digitala systemen från Line 6. Men under dagen fick vi även stifta bekantskap med en trådlös enhet från Sony DWZB30GB med ett facilt pris under ca 1800 SEK. Med en stabil konstruktion för det PB-träff-2015-2sk. beltpacket och mycket flexibla strömförsörjningsmöjligheter för basstationen verkar det hela vara en riktigt bra produkt. Betänk även att basstationen inte heller har synliga antenner som kan råka illa ut om olyckan skulle vara framme.

Det blev alltså en väldigt lyckad basträff i år igen. Löningshelgen i oktober är numera spikad för en sån här aktivitet. Och jag åkte hem med massor av nya intryck av trevliga instrument, möten med basister samt diskussioner.

www.pratabas.se

Annonser

2015-10-28 - Posted by | Nyheter och krönikor

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: