Basgitarr

Utrustning och tips

Caraya/Locato HPD PJ-bas

Caraya_Locato_HPD_PJ-bassNu har min billiga projektbas äntligen blivit klar. När basen köptes fanns ingen mekanik på instrumentet och halsen verkade väldigt skev. Basens kropp var metallic röd medan halsens huvud vad silverfärgad. På huvudet stod det Caraya. Mina försök att räta upp halsen misslyckades men senare fick jag även tag på en likadan hals fast med huvudet i röd metalliclack. På denna hals stod satt det ett klistermärke med texten Locato. Både Caraya och Locato är budgetmärken från Kina och byggkvaliteten är därefter. Förmodligen byggs de dessutom i samma fabrik och får olika namn beroende på beställarens önskemål. Efter lite undersökning verkade faktiskt den nya halsen vara originalhalsen från basen. Alltså matchade huvudets färg exakt med kroppens färg. Avsikten med projektet var att bygga ihop denna “skrotbas” och använda den som piccolobas. Benämningen HPD syftar alltså på att instrumentet är ihopbyggt av hopplockade delar, dvs. HPD.

Basen kompletterades med de billigaste mekaniska delar jag kunde hitta i guldnyans så att den blev spelbar igen. Dessa delar bestod i utgångsjack, stall, axelbandsknoppar, kontrollrattar, stämmekanik, skruvar för hals och stall samt täckplatta för halsjustering samt strängar. Enbart täckplattan avvek från den planerade guldfärgen. Men vad gjorde det när slutresultatet blev snyggt och prydligt.

I grund och botten har den här basen en alldeles ordinär konstruktion med överlag bra tillverkning. Men skådas detaljerna i närbild har de som byggde basen kanske genat i någon enstaka sväng. Förutom att halsfickan har lite stor passform mot halsen, sitter även stallet några millimetrar för nära halsmicken. Det sistnämnda är egentligen inga stora problem men kan ställa till det när instrumentet skall intoneras. Kroppens trä är också rätt mjukt vilket gjorde att en av fyra halsskruvar åkte in några millimetrar när jag drog åt skruvarna efter att ha demonterat halsen från kroppen. Skärmningen av elektronikutrymmet var faktiskt också helt obefintligt. Men å andra sidan kan man nog inte förvänta sig 100 % toppklass på hantverket med tanke på vad basen kostar heller. Men ser vi till de positiva detaljerna hittar vi nedfrästa bussningar för halsskruvarna och fjädermothåll för de två mickarna. Så i sin helhet är det ett alldeles utmärkt budgetinstrument.

Baskroppen är utrustad med passiv elektronik och två mikrofoner i P/J-konfiguration. Mickarna är sk. single coil och är därför väldigt känslig för störningar. Detta späds på en del på grund av den nämnda avsaknaden av skärmning av elektronikutrymmena. Utgångsjacket sitter på kroppens nedre kant och elektronikens reglage består av volym-, volym- och tonkontroller. Stallet är gjutet av enklare metalliskt material men är ändå stadigt och förtroendeingivande. Greppbrädan av jakaranda har 24 smala band och halsens form känns som något mellanting av P- och J-hals, dvs. en rätt ok halsprofil för de flesta. Vid övergången mellan hals och huvud hittar vi en sedvanlig fastskruvad plastlucka för dragstångsjusteringen. Stämmekaniken är också av vanlig billig kompaktmodell och är kopior på mer kända tillverkares produkter. Det finns faktiskt en mängd likheter hos denna bas och min gamla favorit: Dean Edge 4. Exempelvis är kroppsformerna snarlika men att HPD-basen har en lite kraftigare hals. Dock är byggkvalitet och detaljnivån hos deanbasen mycket högre.

Detta instruments balans är utmärkt vid både sittande och stående spel med basen hängande i axelband. Vikten är också rätt vanlig men inte för tung. Elbasen är också väldigt behaglig att spela på och strängad med ordinära nickelplätterade strängar (.045-.105”) återfinns faktiskt ett välbalanserat akustiskt ljud. Kanske är det inte den mest sjungande akustiska klangen som erhålls, men det är inkopplat till förstärkare som basen verkligen kommer till sin rätt. Klangen är härligt balanserad och innehåller allt från djup bas till det lilla extra uppe i diskantregistret. Att det är relativt nya strängar bidrar också till en härlig metallisk klang. Faktiskt är jag väldigt nöjd med halsmick eller stallmick var för sig men med full volym hos båda mickarna ger basen ett stort klangregister som säkerligen fungerar bra i vilken mix som helst. Halsmicken ger också ett bra grundljud med P-baskaraktär. Jag upplever heller inte att stallmicken har speciellt nasal karaktär som annars kan vara vanlig. Kort sagt låter basen väldigt bra inkopplad till förstärkare och med en längre klang än vad jag hoppades på vid första akustiska lyssningen. Det går således alldeles utmärkt att spela både fingerspel, tumspel, slap och med plektrum på denna bas med lysande resultat.

Som sagt, det här är en ganska bra bas för en mycket billig penning men jag rekommenderar att man gör en ordentlig justering av basens hals och en intonering om man köper ett så pass billigt instrument. Basen skulle också må mycket bra av skärmning av elektronikutrymmet. Det kommer att genomföras så småningom.

Givetvis kunde jag heller inte hålla mig för att montera piccolosträngar på basen. Det visade sig väldigt lyckat och i fortsättningen kommer instrumentet att förbli en piccolobas. Men det är en helt annan historia!

Annonser

2015-11-07 - Posted by | Basar

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: