Basgitarr

Utrustning och tips

MobileSheets Pro – The Android Music Reader

MobileSheets_Pro_iconFör några år sedan hittade jag appen MobileSheets för Android. Givetvis laddade jag ner den till vår Samsung Galaxy Tab 10.1 och började testa om det var lönt att använda för mig. Appen var en gratisversion men fullt fungerande med begränsning i antalet inladdade dokument. Efter en stund kände jag att det inte riktigt passade så bra eftersom jag dels inte riktigt kunde läsa noterna/ackordanalysen på det digitala pappret så bra. Alltså gick jag inte vidare med mina digitala notläsningsförsök. Funktionaliteten hos appen var kanske inte heller helt och hållet utvecklad som den är idag och förmodligen fungerade bland annat inte beskärningsfunktionen så bra heller.

Men nu har det gått ett par år och jag har fortsatt sneglat på alla musiker som använder surfplatta som “notställ”. De allra flesta jag sett har använt iPad med antingen appen OnSong eller forScore. Jag har även sett att en del ungdomar bara använder foto- eller dokumentvisare för att läsa sina musikaliska förlagor.

För någon helg sedan spelade jag på en adventskonsert med en kör och hade faktiskt ganska svårt att läsa på notbladen i det stämningsfullt neddämpade ljuset. Min första fråga till mig själv var om min ålder började ta ut sin rätt då mina ögon inte verkade särskilt ljuskänsliga. Men jag känner mig ju inte ett dugg gammal! Kanske skall jag köpa på mig en batteridriven notställsbelysning som kan vara bra att ha med sig i gigbagen? Kunde ett digitalt notställ baserat på vår gamla surfplatta ändå vara lösningen eftersom belysning inte borde utgöra något problem då? Frågorna i mitt huvud haglade!

Redan från start har jag insett tjusningen med surfplatta som digitalt notställ, men efter mina första trevande försök trodde jag att 10” display har varit för liten för mig. Kanske beror det på att min tjurighet ha notstället så lågt som möjligt. Det är oftast mycket snyggare på scenen om notstället hålls lågt och så osynligt för publiken som möjligt (om man nu inte sitter i ett orkesterdike, då spelar det ju ingen roll).

MobileSheets_Samsung_Galaxy_Tab_10_1Men nu hade ett nytt gig dykt upp; en julkonsert med en kör. Nu såg jag min chans att prova på att använda surfplatta som notställ i "skarpt" läge. Först skulle appen användas hemmavid, senare på övningar med kören och om allt föll väl ut skulle det blir sjösättning på konserten. I mitt fall var det den relativt gamla surfplattan med 10.1” display, Android och appen MobileSheets som gällde. Till att börja med var det den senaste gratisversionen med begränsningar på antalet laddade låtar, antal repriser och bokmärken som användes. Som tur var räckte det precis till en början. Men jag visste att det skulle komma att trilla in ett par låtar till tillsammans med en solist. Fullversionen av appen behövde jag förmodligen köpa om försöket visade sig fungera bra.

Och givetvis hade MobileSheets utvecklats enormt senaste åren och appen började närma sig forScore i funktion och användbarhet även om den senare måste ses som klassledare. Men för oss Android-vänner finns inget annat vettigt alternativ. Och där visade sig MobileSheets vara en riktig höjdare. I och med de senaste uppdateringarna av programvaran såg jag egentligen inga hinder att det skulle fungera även i praktiken, precis som det gör för alla som använder motsvarande program i sin iPad.

Sagt och gjort, alla låtar laddades in i programvaran och spellista upprättades i enlighet med konsertupplägget. Notbladen beskars för maximerande av displaystorleken och till min förvåning var allt tydligt och fullt läsbart på vår surfplatta. Därefter lades reprislänkar och noteringar in med avsedda verktyg och allt såg jättebra ut. Nu skulle det bara praktiseras också. Spännande!

Främst var det själva bläddra-funktionen under spel (utan bluetooth-pedal) och visad notstorlek som jag ville prova ut för att veta om det skulle fungera. Efter första hemmaövningen upptäckte jag redan att hela konceptet fungerade väldigt, väldigt bra. Även första repet med kören visade att det fungerade jättebra. “Grymt” var ordet jag letade efter. Det fungerade således alldeles utmärkt att använda en androidplatta som digitalt notställ.

Vilka funktioner kan man då hitta i appen? Jo, här hittas setlista, noteringar, stöd för bluetooth-pedaler, metronom, ljuduppspelare, sidbeskärning, egen sidordning, olika sidvisningsalternativ, bokmärken, länkningar och stöd för MIDI-styrning. Sedan finns stora möjligheter till konfigurering av både sångdata (metadata för sångdatabasen) och andra inställningar.

Programmet kan arbeta med bildfiler (jpg, gif, png, bmp och webp), PDF-filer, textfiler inklusive sk. Chord Pro-filer (txt, cho, crd, chordpro, chopro och pro) samt Freehand-filer (fh). Med det sista alternativet konverteras dock filerna automatiskt till png-bildfiler vid import. Android har inte själv stöd för varken Word- eller PDF-filer i operativsystemet och därför har tillverkaren av MobileSheets själv låtit bygga in stöd för just PDF-formatet. Personligen är jag inte beroende av just Word-formatet, men jag hoppas att appen får stöd för det i framtiden. Det finns säkert ett behov av det också bland användarskaran.

Att hantera MobileSheets är i grunden rätt enkelt. Det finns egentligen två huvudlägen hos programmet: sångbiblioteket och visningsläget. Dessutom har visningsläget av notbladen två lägen också; “overlay” och “performance”. Sångbiblioteket används för att söka bland sina importerade låtar, välja låt att visa direkt samt att skapa och underhålla setlistor. I det här programläget finns även en “sångeditor” för att lägga till metadata (titel, artist, tonart, etc.), ändra sidordning hos sångens importerade blad, rotera sidor, lägga till ljudfiler, etc. Nya sånger importeras enkelt direkt från surfplattans minnesarea eller via molntjänst. En ytterligare möjlighet finns också, men det återkommer jag till längre fram. Det finns jättestora möjligheter att sätta data på varje sång, koppla ljudfiler, formatera titel som visas, etc.

Samsung_Galaxy_Tab_10_1_SlickbagVisningsläget i “overlay”-mod ger möjlighet till snabb access till noteringar där text, överstrykningar, frihandsteckning, noter och symboler, etcetera kan läggas till aktuell sång. Även läkar och bokmärken i musikstyckena kan läggas in för snabb bläddring till rätt ställe i sången. Länkarna är mest anpassade för exempelvis repriser och codor medan bokmärkena kan vara bra att använda för att bläddra i en lång PDF-fil med massor av olika sånger i samma dokument. Växlar man över till “performance” göms dessa möjligheter till noteringar och markeringar för att undvika åtkomst till dessa verktyg under framträdanden. Det vill säga att gränssnittet blir än mer enkelt och funktionellt “mitt i stridens hetta”. Dock har man alltid tillgång till metronom, setlistan och aktivering av “overlay”-läget även i “performance”-läget. I visningsläget är skärmen indelad i ett antal zoner där man bland annat kommer till nästa eller föregående blad, tar fram overlay-verktygen, har access till setlistan, etcetera. Det hela är mycket enkelt att lära sig.

Det finns, som sagt, en uppsjö möjligheter med denna app. Förutom ovan nämnda funktioner kan man få displayen att visa vad nästa sång i setlistan heter och färgerna kan inverteras om man nu önskar det. Svart text på vit bakgrund byts då mot vit text på svart bakgrund. PDF-filer kan också konverteras till bildfiler och textdokument med Chord Pro-formattering läses galant. Med Chord Pro kommer möjlighet till transponering av ackordanalyser direkt i MobileSheets. Sedan kan det tilläggas att det även finns en del möjligheter till automatisk rullning av notbladen om det skulle behövas.

MIDI-delen har jag inte provat på men manualen nämner att det går att ställa in MIDI-kommandon som skall skickas då en låt laddas eller att en speciell låt skall laddas då ett MIDI-kommando kommer. Det går även att ställa in vad som skall ske då externa Bluetooth-pedaler används tillsammans med plattan.

Läs gärna manuelan, den är riktigt bra och givetvis finns manualen tillgänglig direkt inifrån mjukvaran. “Tummen upp” alltså!

Mobilesheets_Companion_for_PCApptillverkaren har faktiskt låtit skapa en mjukvara för Windows för direktaccess till MobileSheets-databasen i surfplattan: MobileSheets Companion for PC. Genom att starta PC-programmet och trycka på “Sync to PC” inifrån appen i surfplattan kan det mesta i databasen redigeras direkt i datorn. Ofta kan det vara mycket smidigare än göra samma operationer direkt i plattan. Men de mest viktiga funktionerna är nog import- och backupfunktionerna. Genom att importera filerna direkt från datorn behöver man inte trassla med att föra över filer till sin surfplatta eller till molntjänst. Backuprutinen sparar ner innehåller i surfplattans MobileSheets-databas till en fil på datorn. Har du sedan en väl fungerande backuprutin för datorn är databasen i goda händer om det väl inträffar någon olycka.

Förresten, eftersom själva appen inte har något sätt att exportera sånger (notblad) har faktiskt PC-programmet en bra lösning på detta: det går alldeles utmärkt att extrahera datafiler (sånger och MP3-låtar) från en backupfil till datorns hårddisk. Jättebra!

Hur var det nu med läsbarheten på platta? Jo, på vår surfplatta med 10” display fungerar det faktiskt jättebra om notbladen beskärs mjukvarumässigt. Det kanske inte blir exakt lika stort som på ett vanligt A4, men å andra sidan är kopierade notblad lite små ibland. Då blir ju den beskurna sidan större än originalet. Det fungerar även bra att spela efter ackordanalyser på textfil. I sådant fall har man dessutom alla möjligheter att justera textstorleken efter eget behag. Och med långa partiturer som sträcker sig över ett antal sidor där notstället inte räcker till, då blir ju surfplattan faktiskt mycket praktisk då allt ryms på en displays storlek. Men det är ju klart, spelar man ofta på ställen där det kan vara lite rörigt kring scenen är det ju faktiskt risk att plattan ramlar av notstället. Då kanske det är värt att investera i någon säker surfplattehållare för fastsättning på notställ eller annan stabil rörkonstruktion.

Nu har jag använt programmet under några veckors tid för övning hemmavid, övning med kör och faktiskt på konserten också. Jag måste erkänna att jag inte hade några som helst papperskopior som backup ifall något skulle krångla. Dessutom litar jag på battierkapaciteten hos vår surfplatta. Men för säkerhets skull lät jag strömadaptern vara inkopplad under hela konserten. Det fungerade faktiskt så bra att jag verkligen skall fortsätta att köra med surfplatta i framtiden även om notställsbelysning är ett vettigt tillbehör i gigbagen för spel till vanliga pappersnoter.

Man behöver alltså inte ha iPad för att kunna köra sin surfplatta som notställ. Det duger alldeles gott med androidplattor också. Men jag vill gärna ha minst ca 10” skärm och kanske måste jag ha “notstället” lite närmare mig, men det är ju en helt annan sak… Jag rekommenderar alltså MobileSheets för oss androidentusiaster.

www.zubersoft.com

2015-12-20 - Posted by | Övrigt

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: