Basgitarr

Utrustning och tips

Reparation av Music Man Stingray pre-amp

För några år sedan gick min Music Man Stingray förförstärkare (sk. preamp) sönder. Efter mycket om och med lyckads jag få köpa en helt ny preamp till min bas och efter installationen av denna fick basen ett nytt liv. MusicMan_Stingray_pre-amp_spare_partsEftersom jag tidigare hade räddat min Peavey Cirrus preamp från ett liknande problem var tanken att fortsätta på samma bana och reparera den trasiga stingray-preampen också.

Till att börja med köptes kretskortdelar som kunde tänkas vara trasiga: MM_SR4_preamp_soldering3elektrolytkondensatorer (10uF 50V, 1uF 50V) samt operationsförstärkare (TL062CP). Givetvis köpte jag fler av varje enhet så att det fanns ytterligare reservdelar om något inte skulle gå rätt. Sedan tidigare hade jag det gamla utbytta utgångsjacket och batterifacket kvar och tänkte då utnyttja dessa så att en komplett ihoplödd baselektronik kunde sättas ihop. MM_SR4_preamp_soldering1Tyvärr saknade jag en extra Music Man-mick, men en sådan kunde jag lätt hitta för en billig peng. Micken var inte original Music Man, men däremot en helt okay no-name-variant. Den skulle nog duga för teständamål i alla fall. Årets julpyssel skulle alltså visade sig innefatta lite lödning!

MM_SR4_preamp_soldering2Men hur skulle min utbytesmick kopplas? Originalmicken har svart och vit anslutning men den nya micken hade anslutningar med färgerna röd, svart, vit, grön och metalljordfläta. Efter att ha lusläst kopplingsförslag från företaget Seymour Duncan blev kopplingen: svart och röd kabel från mick kopplas till svart anslutning på kretskort och kablarna vit, röd och jord ansluts till vit koppling på kretskortet.

MM_SR4_preamp_soldering4Arbetet fortsatte därefter med att byta de tre elektrolytkondensatorerna (1 st 10 uF och 2 st 1 uF). Först löddes dessa lös med hjälp av en avlödningsfläta för att därefter montera de nya kondensatorerna. Genom att koppla ihop hela färdiga kretsen kunde systemet testas med lös mick ovanpå en Squier Classic Vibe 50s P-bas. För att få rätt avstånd från basens kropp till micken lades Music Man-micken på två munspel. Då kretsen kördes utan batteri lät det ok men med batteri inkopplat knäppte det och sprakade precis som tidigare.

MM_SR4_preamp_soldering5Nu inriktade sig arbetet på att även byta ut operationsförstärkaren. Det var ett lite pilligare arbete men med gott tålamod och en bra avlödningsfläta var den gamla op-förstärkaren snart borta från kretskortet. Därefter löddes en av de nya kretsarna fast på avsedd plats. Egentligen tänkte jag även löda fast en sockel för dessa kretsar på kretskortet, men jag hade glömde köpa en sådan. På Peavey Cirrus sitter op-förstärkaren just i en sådan sockel för smidigare byten om oturen skulle varit framme.

Ett nytt prov på Squier-basen visade att Music Man-preampen nu fungerade. Jättekul att det än en gång gick att rädda en bra preamp som är uppbyggd av diskreta komponenter!

www.elfa.se

Annonser

2015-12-29 - Posted by | Service och underhåll

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: