Basgitarr

Utrustning och tips

Nytt koncept för att montera effektpedal på pedalbord

Jag har länge haft drömmen om att kunna sätta fast pedaler på ett pedalbord utan att behöva fästa kardborre på dem. Dels på grund av att det brukar sitta dåligt och dels för att jag inte vill förstöra mina pedal med klister eller att behöva ta bort eventuella fötter från dem. Jag har sett ett några andra olika lösningar där det mest bland annat innefattar plåtbleck som skruvas fast i pedalernas ordinarie skruvar på undersida eller buntband runt pedal och pedalbordet. Men där slutar oftast idéerna.

Min kravspecifikation är helt enkelt följande:

 • Inget klister skall appliceras på pedalen.
 • Ingen modifiering av pedal skall behövas.
 • Pedalen skall vara lätt att ta lös om man vill använda den separat utan att ha den fast på pedalbordet (exempelvis för byte av batteri eller för att ta med en enda pedal på ett speciellt gig).
 • Enkelt att möblera om på pedalbordet.
 • Inga dyra gjutformar behöver göras per pedalstorlek.
 • Förhoppningsvis rätt snyggt och rent på pedalbordet.

Hittills har alla idéer varit motsträviga min kravspecifikation även om idéerna även innefattat starka magneter. Förutom att vissa chassin till pedalerna inte är magnetiska har, i min tankevärld, också magneterna kanske en elektriskt negativ påverkan på signalerna.

Under tiden jag funderat och funderat hittade jag faktiskt produkten pedalboots från ett österrikiskt företag. Idén var så briljant att jag nästan var på väg att beställa några exemplar, trots att de var ganska kostsamma. Men ju mer jag tänkte på dem så kände jag att de var lite klumpiga och dessutom krävde de (i princip) att de skruvades fast mot underlaget. Då skulle det bli besvärligt att flytta runt pedaler efter behov och att borra hål i ett pedalbord av metall kändes inte heller rätt. Dessutom var det lite svårt att veta vilka storlekar som passar ens pedaler. Till och med tillverkaren hade svårt att avgöra vilken av deras modeller som passade EBS effektpedaler i den sk. Black label-serien.

Idéer och koncept

Jag har också sett över mitt behov av ett pedalbord och hittade Pedaltrain Nano och Rockboard Solo, vilka båda skulle passa mig perfekt. Nu visade det sig till och med att tomten kom med ett fint paket Rockboard Solo och därigenom började idéerna genast flöda över hur mina effektpedaler skulle fästas på brädan.

Den första idén var att skära till en bit svart isolering (“liggunderlag”) och göra urtag för mina pedaler. Då skulle det gå att sätta i var och en pedal i den lite för trånga håligheten och därmed få enheterna att sitta fast. Om varje BayerSheetsEurope_VIVAK_2mm_PETGenskild pedal hade var sin “ruta” kunde det dessutom bli lite flexibelt att flytta runt effekterna också. Hur isoleringsbitarna skulle hållas på plats löste jag aldrig även om idéer på detta också fanns. Det här var inte helt nytt heller eftersom både Pedalboots och gamla Boss BCB-6 bygger på nästan samma princip.

Av en slump fick jag nys om materialet PETG och dessutom en liten platta som spillbit av densamma. PETG är i princip samma material som PET i läskflaskor men med någon extra tillsats. Materialet har bra slagtålighets- och bra varmformningsegenskaper. Det är även livsmedelsgodkänt och är ett bra alternativ till plexiglas och glas i och med att det är helt genomskinligt.

Pedalhållare_utkast_2Min första idé var att skapa ett “tråg” av PETG likt Pedalboots att ställa ner pedalen i. Runt kanterna skulle tunt cellgummi se till att friktionen, genom klämkraften, blev så hög att pedalen skulle sitta bra. En CAD-modell visade hur det hela skulle te sig. I exemplet använde jag en lådform som motsvarade min min The Weeping Birch Buff. Detta “tråg” skulle sedan appliceras på pedalbordet med hjälp av kardborreband. Alltså slipper man kardborre på sin fina pedal. Givetvis skulle varje typ av pedal få en egen unik storlek av “tråget”. På detta sätt skulle min kravspecifikation uppfyllas.

Ok, efter första försök att skära till en bit PETG visade det sig att det inte alls var så lätt att skära i materialet. Det går jättebra att skära till raka bitar, men börjar det bli inåtgående hörn blir det genast mer besvärligt.

PETG_bending_tests   PETG_bending_tests_best_model

Tidiga prototyper i PETG.

Eftersom det var enklare att skära till raka långa bitar av PETG testade jag att bocka några rimpor av plasten. Bitarna skars och sågades till uppskattad längd och sedan klämdes fast i skruvstycke. Bockningslinjen värmdes lite med värmepistol för att enkelt kunna böja till formen. Det var faktiskt inte helt lätt att få rätt mått på den slutliga prototypen. Men efter lite möda fick jag till åtminstone ett exemplar mer "rätt" breddmått till min röda pedal. En bit EPDM cellgummilist med självhäftande baksida applicerades på de uppvikta ändarna. På något vis såg det rätt bra ut, tyckte jag.

 

Pedal_bracket_test_1   Pedal_bracket_test_2

Prototyp fastklämd på en effektpedal.

De uppvikta kanterna blev något korta, men det gick ändå att klämma fast pedalhållaren på min pedal. Det blev faktiskt rätt bra och den satt faktiskt bra även om klämkraften inte var jättestor. Har man minst två pedalhållare borde pedalen sitta mycket bra. Det var även mycket enkelt att sätta i och ta lös hållaren från pedalen.

Det visade sig även att det gick alldeles utmärkt att sätta plasthållaren bredvid fötterna på pedalen också, även om min första tanke var att man kan placera fötterna på själva plastklämman. I bockningsarbetet ser jag framför sig att det finns ett verktyg så att slutbredden blir rätt varje gång och att man viker upp ändarna och kapar till rätt höjdmått i efterhand. Nu försökte jag göra allt i samma bockningsoperation och det blev alldeles för svårt med måttriktigheten. Kanske bör man också bocka in de uppvikta kanterna så att förspänningskraft kan erhållas.

Analyser

Mitt arbete med att konstruera dessa pedalhållare gick nu in i en teoretisk fas där hållpunkterna var:

 • Bestämma dragkraften hos kardborreband under hållarna.
 • Vilken total friktionskraft behöver jag för att pedalen skall hållas fast med minst vad kardborrebandet klarar?
 • Friktionskraften per uppvikt hållardel bestäms.
 • Minsta klämkraft per hållardel beräknas från behov av friktionskraft.
 • Hållfasthet hos PETG-plasten vid “rätt” klämkraft.

Dragkraft hos kardborreband och friktionskoefficient hos EPDM-cellgummi hittas i datablad för sådana produkter. Därefter var det en enkel analytisk analys av dataunderlaget att ta fram behovet klämkraft hos pedalhållaren.

1mm   1_4mm   2mm

Simulering av klämkraft: pedal pressad mot pedalhållare.

För att ta fram klämkraften hos en pedalhållares ena sida. En finita element-modell (FE-modell) sattes upp för ändamålet. En del av en effektpedal simulerades att pressas mot pedalhållaren och klämkraften erhölls som resultat.

Reaction_force_Vivak_as_func_of_disp_Vivak_upper_part

Resultat av simulering: klämkraft pedal mot pedalhållare som funktion av förskjutning av uppvikt kant.

Nu när klämkraften, som funktion av utböjning av den uppbockade kanten, hos pedalhållaren var känd kunde arbetet fortskrida. Bockvinkeln hos den uppbockade kanten kunde alltså göras så att den var några grader in mot pedalen för att på så vis ge en längre förskjutning (och högre klämkraft) då pedalen var monterad i hållaren. Övriga dimensioner hos pedalhållaren var också specificerad efter denna analys.

 

1_4mm_stress

Simulering av hållfasthet i PETG-mateiralet.

Men eftersom hållfastheten hos den bockade PETG-biten fortfarande var okänd var det också intressant att se att spänningarna var mycket lägre än materialets sträckgräns.

I och med denna analys var hållaren dimensionerad att hålla pedalen med ett hårdare grepp än vad kardborrebanden klarar av i ren dragkraft. Super!

Konceptet i praktiken

Eftersom jag saknar något verktyg att bocka plastbyglar till rätt mått testade jag att göra två bygelhalvor istället. Dels var det ett sätt att enkelt kunna testa principen och dels passar det flera olika pedalstorlekar.

 

Pedalholder_koncept_divided_model   Pedalholder_koncept_divided_model_Weeping_birch_buff

Test av konceptlösning med delade pedalhållare på pedalbord.

Direkt när dessa byglar monterades på pedalbordet insåg jag att det kommer att bli lite vingligt med bygelhalvor som inte sitter ihop. Kardborren på den begränsade ytan mot bordet förmår inte att hålla emot klämkraften och resulterande moment från pedalen. Men döm om min förvåning när min The Weeping Birch Buff monterats i hållarna. Den satt faktiskt riktigt bra trots att det var lite vingligt med de delade byglarna. Det visade att mina teoretiska analyser var korrekta.

 

Pedalholder_koncept_divided_model_Weeping_birch_buff_upsidedown

Hållaren klarar av att hålla pedaler upp och ner.

För att ytterligare utmana hållfastheten i systemet vändes pedalbordet upp och ner. Pedalen hängde kvar utan att på minsta sätt vilja ramla lös. Kul!

 

Pedalholder_koncept_divided_model_SA_BDDI   Pedalholder_koncept_divided_model_Boss_LS-2

Montering av SansAmp Bass Driver DI och Boss LS-2 på pedalbord.

Jag testade även att klämma fast en SansAmp Bass Driver DI och en Boss LS-2 i prototyperna till pedalhållarna. Till Bass Driver DI fick fästena monteras tvärs över i stället och det visade sig fungerade lika bra. Det gick alldeles utmärkt att hålla pedalbordet upp och ner. Dessutom är det tillräckligt med friktionskraft att pedalen inte vill åka iväg om man råkar “sparka” till den.

Pedalholder_koncept_divided_model_SA_BDDI_side

Sidovy av delade hållare.

Klämkraften påverkar dessa delade hållare så att kardborren skall ta upp detta moment. Tyvärr fixar inte dessa korta basytor detta fullt ut. Det innebär samtidigt att hållarna vill rotera utåt och därmed förloras en del klämkraft. Men mina förhoppningar är att en hel bygel kommer att kännas otroligt stadig. Dessutom visade proven att det, för vissa pedaler, var viktigt att monterad hållarna under fotomkopplaren så att pedalen hindras att “gunga” när pedalen anbringas.

Fortsatt konstruktion

Det fortsatta konstruktionsarbetet har resulterat i en CAD-modell med rätt föreslagna designmått.

Pedalhållare   Koncept

Färdigt koncept för pedalhållare samt illustration av pedal med två pedalhållare.

Räknar jag med materialkonstande skulle en dylik pedalhållare kosta cirka 3 kr i materialkostnad, det vill säga ungefär 6 kr för fastsättning av en pedal. Arbete och kardborreband tillkommer. Med denna lösning krävs dock att varje unik storlek av pedalchassi behöver ha sin egen storlek på hållarbygeln. Samlar man på sig en databas med storlekar och dimensioner blir det ingen match att skapa olika byglar efter behov.

Sammanfattning

Med en enkel konstruktion av plastbyglar kan flexibla pedalhållare tillverkas på ett relativt enkelt sätt. Pedalerna visar sig dessutom sitta bra när principen testats samtidigt som effektenheten är smidig att lossa vid behov. I dagsläget är det största problemet att konstruktionen kräver god noggrannhet vid bockning av PETG-materialet för att hålla uppställda måttkrav. Att hållaren får rätt dimensioner efter bockning är förutsättning för att rätt klämkraft upprätthålls.

Eftersom principtesterna blev lyckade har mina idéer utvecklats ytterligare mot att prova mer uttänkta enkla halvor av hållarna. Även långt gångna planer på ett enkelt bockningsverktyg har utformats.

Ett är säkert: fortsättning följer!

Annonser

2016-02-10 - Posted by | Byggprojekt

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: