Basgitarr

Utrustning och tips

Nytt koncept för att montera effektpedal på pedalbord: första delbara varianten

Nu har samarbetet inom Pratabas.se angående nytt sätt att montera pedalhållare fortsatt. Sedan den första prototypen på hållare med fast bredd och ett digitalt koncept med en hållare med anpassningsbar bredd, har faktiskt samarbetet mynnat ut till en ny uppsättning anpassningsbara hållare utskrivet på 3d-skrivare.

Pedalhallare_justerbara_prototyp_1   Pedalhallare_justerbara_prototyp_2

Utskrivna delar till pedalhållare med anpassningsbar bredd.

Jag måste först och främst nämna att kvaliteten hos de utskrivna delarna på 3d-skrivare är fantastiskt bra. Även små detaljer i låsmekanismen hos pedalhållardelarna är mycket, mycket bra. Delarna klickar ihop, i det närmaste, perfekt och det känns otroligt bra. Däremot har konstruktionen en stor brist; när delarna är längre ifrån varandra ökar risken markant för att “gaffeln” hos den ena delen skall tryckas isär och delarna lossnar. I själva verket skulle “gaffelns” delar vara sammanbundna för att det skulle ha blivit riktigt perfekt.

Pedalhallare_justerbara_prototyp_3   Pedalhallare_justerbara_prototyp_4

Pedalhållare med cellgummi.

Som vanligt appliceras bitar av självhäftande cellgummi på insidan av monteringsytorna för att erhålla högsta möjliga friktionskoefficient men samtidigt också för att medverka till högt och tillförlitligt klämtryck också.

Pedalhallare_justerbara_prototyp_5   Pedalhallare_justerbara_prototyp_6

Pedalhållare monterad på pedal från Boss.

Nu finns det åtminstone två principer för att applicera självhäftande kardborreband på undersidan hållarna. Det ena sättet är att bara montera kardborreband på delarna var för sig och det andra sättet är att montera en hel bit kardborreband på undersidan. Givetvis måste båda sätten provas! Det visade sig, som förväntat, att det var ganska svårt och pilligt att klippa till detaljklippta kardborreband. Och visst, “gaffelns” delar vill givetvis skjutas isär när man klämmer ihop halvorna och klickar ihop låsmekanismen. Men det kanske löser sig när hållarna trycks fast på pedalbordet?

Pedalhallare_justerbara_prototyp_7   Pedalhallare_justerbara_prototyp_8

Pedalhållare monterad på pedal med MXR-mått.

Det andra sättet att montera kardborre, på hel undersida alltså, provades på en pedal med MXR-mått. Pedalen lades upp och ner och hållarhalvorna trycktes ihop så att cellgummit bildade ett bra tryck mot pedalsidorna. Därefter applicerades kardborrebandet under den ihopsatta hållaren. Nu håller “gaffeln” ihop med hjälp av klistret på kardborrebandet.

Pedalhallare_justerbara_prototyp_9

Två pedaler med anpassningsbara hållare.

I detta läge har jag ännu inte hunnit testa hållarna på pedaler med bredare dimensioner, men testfasen kan nu starta med detta koncept. Och med stor sannolikhet kan man förvänta sig justeringar i konstruktionen också. Men i vilket fall som helst finns det även två sätt att vilja sätta fast pedalerna med en sån här typ av lösning: pedalhållaren anpassas till en pedalmodell och låses ihop med kardborre eller att pedalhållaren skall vara justerbar för olika pedaler direkt på pedalbordet.

Personligen skulle jag gladligen nöja mig med en sorts pedalhållare som jag sedan anpassar mot en specifik pedal. Konceptet bygger ju på att man inte skall behöva modifiera sin pedal för att fästa den på sitt pedalbord. Samtidigt skall pedalen vara lätt att ta lös och sätta tillbaka för ett eventuellt batteribyte eller för att bara ta med sig en enstaka pedal till ett gig. Konstruktionsfasen fortsätter nu för att bli så bra som möjlig.

Håll utkik för uppdateringar på projektet!

Annonser

2016-04-09 - Posted by | Byggprojekt

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: