Basgitarr

Utrustning och tips

En justerad kontrabas!

Leonardo_double_bass_adjusted_1Nu är det drygt ett år sedan jag köpte en kontrabas. Samtidigt som det har varit väldigt givande att börja lära mig spela kontrabas har det också varit väldigt jobbigt att spela. Främst har det varit fysiskt jobbigt att spela då instrumentet inte var justerat i någon högre grad från leverantör. Men eftersom instrumentet varit billigt i inköp var det egentligen ett utmärkt tillfälle att prova på att spela kontrabas. Basen var en Leonardo Basic series double bass 3/4, DB-134-BK med helt svart framtoning där greppbrädans form tillsammans med en alldeles för hög stränghöjd vid både sadel och stall hade en del att önska. Det var alltså dags att försöka få instrumentet spelbart efter bästa justeringsförmåga!

Efter att ha försökt hitta duktiga instrumenttekniker inom rimligt avstånd från den lokala orten gav jag nästan upp. Den närmaste (ca 11 mil hemifrån) var inte villig att ta sig an mitt instrument. Däremot fanns det andra som kunde ta uppdraget, men det var mer än 30 mil bort. Leonardo_double_bass_adjusted_2_bubinga_fingerboardLyckligtvis fick jag ett gott tips på en mycket lokal och fantastiskt duktig instrumentbyggare och min första intention var faktiskt enbart att diskutera hur man kunde gå tillväga för att justera basen och om det var görbart. Till min stora förvåning fick jag direkt möjlighet att lämna kontrabasen för översyn. Helt fantastiskt!

Arbetet har bestått i att justera sadel, stall samt greppbräda för ett lättspelat och välljudande instrument. Jag visste att det inte var äkta ebenholts i greppbräda eller sadel, men att det var något svartmålat hårdträ (eng. “hardwood”) under ytbeläggningen. Det visade sig att det var träslaget bubinga som lurade under ytan. Det är ju hårt och bra så vi valde att lämna greppbrädan utan färg efter hyvling och slipning. Den är numera vackert brun och bara insmord i sk. “lemon oil”. Det blev mycket snyggt med brun greppbräda till instrumentets i övrigt svarta kropp. Dessutom blir greppbrädan mycket enkel att underhålla härefter genom att olja in den med jämna mellanrum.

Vid monteringen var det också läge att lägga på ett helt set nya strängar från D’Addario (Helicore Pizzicato HP610 3/4M). Originalsträngarna var i ärlighetens namn väldigt dåliga, förmodligen tillverkade i aluminium. Dessa strängar skulle nog ge instrumentet än mer liv.

Leonardo_double_bass_adjusted_4_nut   Leonardo_double_bass_adjusted_3_bridge

Sadel, greppbräda och stall.

Greppbrädan är alltså rengjord från all tjock svart färg och på vissa ställen hyvlades den ner cirka 2.5 mm och stallet stallet togs ner ca 7 mm som mest. Sadeln togs också ner till en optimalt stränghöjd för ett lättspelat instrument.

När basen hämtades såg det ut och kändes som ett helt annat instrument än jag lämnade några veckor innan. Jag saknar faktiskt ord! Nu kan instrumentet spelas med lätthet där även dynamik i spelet kommer fram på ett helt nytt sätt. De nya strängarna gör dessutom att tonen konsistent mellan alla strängar.

Nämnde jag att jag är nöjd? “Fantastiskt” var ordet.

Annonser

2016-04-18 - Posted by | Kontrabas, Service och underhåll

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: