Basgitarr

Utrustning och tips

Ett glas björksav, tack! – en vårkrönika 2016

björksav_i_glasAlldeles nyss har jag gått och väntat in att min kontrabas skulle få en jättebra justering och därmed klar för “riktig” användning. Efter ett drygt år med alldeles för hög stränghöjd och lite väl konvex greppbräda hade jag äntligen fått fantastisk hjälp med att justera de brister basen hade från fabrik. Inte nog med att basen var tungspelad så var även originalsträngarna inte jättebra de heller.

Sagt och gjort, basen lämnades iväg och helt nya strängar har inhandlats för att säkerställa att kontrabasen skulle bli så bra som möjlig. Det var nästan som att, som barn, gå och vänta på att julaftonen skulle komma och att julklappar skulle öppnas. Så förväntansfull var jag inför att få prova att spela på mitt instrument.

Förresten, instrumentet kontrabas brukar på musikerslang benämnas för ståbas men vi hittar vi även orden ståfela, ståstånka, ståltrådskommod och hängbjörk som synonym basen. Här kan man tydligt se att det faktiskt kommer in lite materialnamn i dessa slanguttryck, exempelvis stål och björk. Faktum är att jag inte med all säkerhet visste vad det var för material i de olika delarna i kontrabasen, exempelvis var greppbrädan omnämnd som målad "hardwood". Men med facit i hand och då justeringshantverket hade satt igång visade det sig att greppbrädan var gjord av bubinga. Visserligen är det ett mindre exklusivt träslag än klassiskt ebenholts men faktiskt helt ok eftersom det är ett hårt träslag. Åtskilliga billiga kontrabasar från kina brukar faktiskt ha greppbrädor av relativt mjukt päronträ. Så med lite frimodighet bestämde vi att greppbrädan i bubinga skulle få behålla sin trälyster efter justeringen och enbart vara behandlad med citronolja. Det var alltså spännande att både se och känna resultatet efter justeringen. Och framför allt var det mycket kul att ha ett lite mer unikt instrument där greppbrädan inte är klassiskt svart ebenholts.

Full av förvänta blev jag också alldeles nyss då en kollega kom med en flaska björksav och gav till mig. Givetvis måste delikatessen provsmakas och åtnjutas i närheten av min "hängbjörk". Nu är det kanske inte just hängbjörk som saven är tappad från, men visst har kontrabasen fått en viss "smak" numera. Lite påminner savens smak om hur mitt instrument doftar. Så den otippade kopplingen mellan ett glas sav och min kontrabas är “björk” trots att det inte finns en enda bit sådant trä i ståfelan.

Min ståbas blev fantastiskt bra justerad och arbetet överträffade mina vildaste fantasier om hur bra instrumentet skulle bli. Ordet “jättenöjd” är i det närmaste en underdrift om hur jag känner mig. Så, mer “hängbjörk” till folket på våren!

Annonser

2016-04-21 - Posted by | Nyheter och krönikor

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: