Basgitarr

Utrustning och tips

D’Addario HP610 3/4M Helicore Pizzicato

DAddario_HP610Eftersom jag är relativt ny på kontrabas är jag inte heller expert på strängar till ståbasar. Men efter att ha fått min kontrabas justerad och försedd med helt nya strängar verkade basen vara som ett helt nytt instrument. Så denna artikel skall inte ses som en regelrätt recension av strängar utan mer som nertecknande av mina begränsade erfarenheter därav.

När jag köpte in nya strängar till min Leonardo hade jag åtminstone två val att göra: antingen skulle jag kunna köpa strängar som var jättedyra i förhållande till basens inköpskostnad eller så skulle jag kunna köpa mer prisvärda strängar. Hur som helst skulle de dåliga originalsträngarna i aluminium visa sig vara mycket dåliga i jämförelse med de nya HP610 3/4M Helicore Pizzicato från D’Addario. Originalsträngarna hade till och med en tendens att gå upp i pitch underifrån vid varje anslag.

Av vad jag kunde utläsa om dessa Helicore Pizzicato innan köp var det ett bra set strängar som hade fått mycket bra vitsord och skulle enligt dessa även passa de flesta musikstilar och i synnerhet för pizzicatospel (dvs. fingerspel). Som tur var verkade de också ha en rätt bra stråkrespons också. Alltså ett rätt bra val för mig som kan tänkas spela lite av varje på min kontrabas.

Just dessa strängar har “medium-tension” och passar basar med 1060 mm mensur (41 3/4”), dvs. 3/4-instrument. Givetvis har D’Addario även modeller för andra storlekar av instrument och både hög och låg “tension” också. Som vanligt har företaget tillverkat strängarna i USA.

Just när strängarna var helt nya återfanns det där “nysträngsljudet” som man får på elbasar med nya strängar, men nu när det gått några veckor börjar den lätt metalliska klangen mattas av och ljudet blir mer och mer likt det ljud jag förknippar med kontrabas. Inte för att “nysträngsljudet” var fel, det var bara lite oväntat i mina öron. Det är faktiskt ett trevligt ljud i strängarna även när de är nya. Tonen upplevs ändå som varm och klar mellan strängarna och över hela registret. D’Addario har jobbat med att minska den interna dämpningen i strängarna för att få så lång utklingning som möjligt. Jag tycker också att de känns rätt lättspelade, speciellt med perfekt justerad översadel på basen. Jämfört med originalsträngarna får nu ljudet rätt pitch från allra första stund vid anslaget, precis som det skall vara.

Eftersom dollarn verkar sänkts i förhållande till den svenska kronan och därmed har strängar från USA blivit väldigt prisvärda i jämförelse med motsvarande strängar från andra tillverkare.

Som färsking på kontrabas verkar jag ha köpt rätt strängar till min kontrabas, både prismässigt, ljudmässigt och i spelkänsla. De är lättspelade och ger det där rätta kontrabasljudet. Jag är mycket nöjd!

Annonser

2016-05-11 - Posted by | Kontrabas, Strängar

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: