Basgitarr

Utrustning och tips

K&M Starlight 12235

KoM_Starlight_12235_2Under början av december 2015 spelade jag några gig och hade faktiskt svårt att se noterna på notstället eftersom ljuset var dämpat i lokalen. Naturligtvis var det notställsbelysning som saknades. Tyvärr har jag inte haft allt för goda erfarenheter av batteridrivna LED-notställsbelysningar tidigare, speciellt de enkla dubbelarmade modellerna på marknaden. Även om dessa har körts på batteriadapter med nätspänning har ljusflödet varit alldeles för litet och dessutom har det varit ett konstigt blått sken på noterna. Därför var jag varit något avvaktande mot marknadens enklaste lampmodeller.

Men K&M Starlight 12235 har en helt annan uppbyggnad där det sitter en hel lång LED-ramp med 18 lysdioder som täcker en stor del av notställets bredd. Ljusflödet blir därför jämnt fördelat över hela den upplysta ytan och skenet är också väldigt färgneutralt på hela den belysta ytan.

KoM_Starlight_12235_1Armaturen består av ett rätt kraftigt svart plasthölje vilket är klassat enligt IP44 (sprutsäker/sköljtätt och tätt mot objekt mindre än 1 mm diameter). Dessutom består strömmatningen av en fast monterad 3 m kabel med jordad 240 V-anslutning. Hela belysningen fästs på notstället med hjälp av ett klämfäste (max 20 mm) och en tillräckligt lång svanhals. Mellan svanhals och armatur sitter ett klickfäste och möjliggör således att delarna tas isär för enklare stuvning vid transport. Totalt väger systemet 0,5 kg.

Eftersom både svanhalsen och armaturfästet är ledat går det alldeles utmärkt att rikta in enheten för bästa belysning. K&M uppger att livslängden är cirka 20000 timmar vilket borde räcka till mer än väl under dess livslängd. Det är ju trots allt ingen utbytbarhet på lysdioderna. Dioder är inte speciellt känsliga för stötar under transport vilket också det bidrar till en lång livslängd hos lampan. I och med den låga strömförbrukningen (4 W) blir lamphöljet inte heller varmt vid långa gig.

KoM_Starlight_12235_3Tyvärr har just denna notställsbelysning utgått från K&M sortiment men har ersatts av en batteridriven modell som säkert ger samma fina ljussken på notbladen. Det skall tydligen också finnas en specialtillverkad gigbag till Starlight 12235 med beteckningen 12236, men den finns dock inte längre att köpa. Självklart har jag hittat andra lösningar för att förpacka denna fina lampa när den skall med på gig.

Även om många av mina notblad på papper har ersatts av noter på surfplatta har jag trots det behov av att använda min notställsbelysning, speciellt när lokalens ljus är dämpad. Surfplattans starka sken ger en alldeles för stark kontrast mot bakgrunden vilket blir jobbigt för ögonen i längden. Där kommer Starlight 12235 väl till pass och ger ett behagligt ljussken på både surfplatta och omkringliggande notställ utan att störande blänk uppstår på surfplattans bildskärm. Givetvis finns det ett “nattläge” i surfplattan app, men jag tycker att det blir ett märligt utseende på noterna som inte är speciellt trevligt att titta på. Så surfplatta + notställsbelysning är en oslagbar kombination då gigen spelas i ljusdämpad lokal.

Är du ute efter en bra notställsbelysning med både jämnt och naturligt färgat ljus, kan jag verkligen rekommendera någon av de mer avancerade modellerna från K&M. Hittar du en Starlight 12235 kan du lika gärna slå till direkt, du kommer inte att ångra dig.

www.k-m.de

Annonser

2016-06-23 - Posted by | Övrigt

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: