Basgitarr

Utrustning och tips

Färdigställande av egentillverkad mikrofon för kontrabas

Plasti_Dip_Liquid_TapeNu var det ett tag sedan jag lödde ihop min egen mikrofon till kontrabasen. Då saknades en ordentlig inkapsling av piezoelementen och jag tänkte ta tag i det någon dag. Hur som helst fick jag dessutom mycket god hjälp med att justera instrumentet för bättre spelbarhet och då passade jag ju naturligtvis på att demontera mikrofonen i samband med det.

Men hur skulle piezoelementen kapslas in? Lite olika förslag ramade in mina önskemål mot vulktejp eller flytande gummifärg. Vulktejpen visade sig vara lite svårapplicerade på just mitt objekt även om Double_bass_pickup_1denna typ av tejp är ovärderlig i andra sammanhang. Därefter inhandlades en liten burk med svart Plasti Dip Liquid Tape. Olyckligtvis hade leverantören i USA svårt att leverera från sin fabrik tack vare en stor popularitetshöjning av deras produkter. Burken kunde dock hämtas ut från en lokal butik ett antal veckor från beställningen och nu skulle arbetet med inkapslingen sätta igång.  

Den gamla häftmassan, vilken använts som temporär inkapsling, avlägsnades från min hoplödda mikrofon. Plasti_Dip_on_double_bass_piezo_pickupDärefter var det dags för applicering av gummifärgen. Det fungerade jättebra att doppa båda ändarna av min dubbelsidiga kontrabasmikrofon i burken med gummifärg. Efter en kort stund kunde ytterligare lager appliceras. Totalt lades fyra lager av Plasti Dip på min mikrofons piezoelement; två tunnare och två tjocka lager. Tanken var att färgens lager skulle fylla ut utrymmet på basens stall på bästa sätt och att den kunde justeras på plats genom att försiktigt skära bort tunna färgskikt tills mikrofonen passade. Tillverkaren av färgen anger att man dock bör vänta minst fyra timmar innan man använder sin utrustningen efter att färgen är pålagd.

Double_bass_pickup_finishedEfter att ha lämnat mikrofonen för torkning under natten var det alltså dags att passa in den på basens stall. Med en enkel liten brytbladskniv kunde tunna skikt av gummi skäras bort tills måtten passade stallet på min kontrabas. Det var nödvändigt att skära bort gummi på båda sidor om piezoelementen men inte alls behov av perfekt passform. Därefter var det bara att klämma in båda elementparen i stallets spår.

Pedals_for_double_bass

Givetvis ville jag prova detta tillsammans med min förstärkarkombo. Men för att göra inkopplingen av piezoelementen “perfekt” använde jag också min piezobuffer för impedansmatchning och en Boss GEB-7 för liten förstärkning av signalen. Med GEB-7 kunde jag även rulla av de högsta frekvenserna lite för att minimera fingergnisslet en aning. Det var egentligen inget problem i grunden, en rak EQ-kurva kunde har räckt mycket långt och utan att några filter var aktiva på förstärkaren.

Jag är mycket nöjd med resultatet. Inkapslingen av piezoelementen med hjälp av Plasti Dip Liquid Tape var en riktig succé! Ljudresultatet känns direkt mycket bättre än då jag använde häftmassa. Dessutom verkar signalnivån vara lite starkare nu, förmodligen överförs vibrationerna till elementen än bättre då de har ett hölje av gummi.

plastidip.com

Annonser

2016-07-03 - Posted by | Byggprojekt, Kontrabas

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: