Basgitarr

Utrustning och tips

Mot högre höjder med kontrabasen – en sommarkrönika 2016

Sedan cirka ett år tillbaka har en kompis och jag planerat för ett projekt att ta våra instrument upp på ett berg med fantastisk natur och utsikt. Avsikten var att framföra ett musikstycke ute i naturen. För min del handlade det om att ta upp kontrabasen till bergets topp medan min kompis skulle komma lindrigare undan med sin fina oboe. Det handlade om att spela ett musikstycke arrangerat speciellt för oboe och kontrabas, kanske inte det mest intuitiva valet av instrument för musikaliska arrangemang.

Lord Have Mercy ScoreNu ett år senare har projektet förverkligats där vi också blandat in både slagverk och akustisk gitarr. Innan framförandet samlades vi även för att repetera och även spela in stycket i en enkel hemstudio.

Musikstycket är ett moderniserat arrangemang av en gammal armenisk liturgisk sång vars namn kan översättas till engelskans “Lord have mercy”. Uttrycket blir som en bön för världen idag med oroligheter och terror omkring oss.

I studion använde vi en Zoom R24 för flerkanalsinspelning och ett antal mikrofoner. Tyvärr fick vi lite underskott på mikrofoner så vi fick hushålla med dem vi hade, en Milab DC-96C, Line Audio CM3, en Audio Technica AT3035 samt en AKG P5. Egentligen var avsikten att använda CM3:an till kontrabasen tillsammans med signal från en piezo-mick, men vi fick använda CM3:an till slagverk istället. Milab-micken användes till oboe och kopplades in via en ART Tube MP, mikrofonen från Audio Technica fick fånga upp rumsljudet medan den enkla AKG-micken hamnade framför den nylonsträngade gitarren. Kontrabasen spelades in direkt via min egenbyggda piezomikrofon med impendansmatchande buffer direkt till Zoom R24.

Audio Tecknica AT3035   Zoom_R24_and_more

Några dagar senare fortsatte projektet och det var dags att hitta en lämplig dag med fint väder för att fortsätta uppe på berget. Trots en del svajiga prognoser för väderleken hittade vi en söndag mitt i augusti där vädret verkade stämma överens med våra intensioner. På kort tid mobiliserades alla inblandade, med familjer och andra vänner, till en utflyktsdag. Vi var verkligen fulla av entusiasm till detta smått spännande projekt. Det musikaliska hade vi trots allt en del koll på, men värre var det att frakta upp all utrustning och medhavd matsäck. Utrustningen bestod av gitarr, oboe, slagverk, kontrabas, videokamera med stativ, stillbildskameror samt inspelningsutrustning. Just denna dag minimerade vi antalet ljudkanaler till två, kontrabas med piezo-mick via buffer samt en ensam Audio Technica AT3035. Zoom R24 agerade inspelningsenhet och drevs för tillfället med batterier, således perfekt för utomhusinspelning.

Leonardo_double_bass_nature

Min personligt största utmaning (förutom att framföra ett stycke på kontrabasen) var att försöka frakta upp mitt instrument till bergets topp. Som tur var hittade jag ett set med bältesskydd avsedd för bilbälten. Dessa mjuka skydd kunde jag sedan applicera på axelremmarna till kontrabasens gigbag. Utan dessa hade jag nog aldrig orkat gå den 1,3 km långa vägen upp på berget med basen på ryggen. Men skam den som ger sig, detta lyckades jag med trots allt.

Spelningen på berget blev rolig och lyckad och vi dokumenterade detta med både videokamera från olika vinklar, stillbilder samt en tvåkanals ljudinspelning. Resultatet håller på att sammanställas med ljudmixning samt video-redigering. Antagligen kommer det att hittas på YouTube.com så småningom.

Om det är nog arbetsamt att börja spela kontrabas, var det än mer fysiskt ansträngande att bära upp kontrabasen på ryggen till berget. Men nervägen var faktiskt en riktig “walk in the park”. Dessutom har jag personligen utvecklat mitt kontrabasspel en del under detta projekt. Så resultatet är mer än bara ett äventyr, spelteknik och fysisk kondition har också fått sig en puff framåt när kontrabasen togs upp mot dessa högre höjder.

Håll utkik på YouTube, man vet aldrig när man ser en kontrabas på ett berg!

Annonser

2016-08-14 - Posted by | Nyheter och krönikor

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: