Basgitarr

Utrustning och tips

Nikki Sixx basar på ett bräde, stor utställning om Mötley Crüe i Ö-vik

Jag måste först och främst medge att jag inte alls har någon tidigare relation till bandet Mötely Crüe, men jag hade hört talas som bassisten Nikki Sixx och sett en del av hans signaturbasar på internet. Inget mer! Men nu har en lokal samlare fått ställa ut delar av sin enorma bandsamling i en allmän stor visning i Örnsköldsviks museum och konsthall. Utställningen pågår mellan 17 september och 18 november 2016 och innefattar bland annat personliga saker, instrument, kläder, reklamprylar, utmärkelser, föreläsningar, etc.

Mötley_Crue_Exhibition_information

Givetvis var jag allmänt nyfiken på detta arrangemang i och med mitt breda musikintresse. Men mest av allt var jag nog nyfiken på alla instrument som skulle finnas med i utställningen om detta hårdrockande band.

Nikki_Six_Diamond_Series_Tobacco   Nikki_Six_Diamond_Series_White   Nikki_Six_BC_Rich_Warlock

En monter var mer orienterad mot Nikki Sixx instrument. Där hittade vi många elbasar från Schekter, BC Rich, Squier samt ESP. När det gäller Schekter förefaller det som om herr Sixx har varit väldigt förtjust i deras Diamond Series. Här hittade vi åtminstone tre stycken av den varan; en vit, en “sunburst” samt en i nyansen “tobacco”. Basarna från BC Rich var alla av modellen Warlock i olika nyanser av svart.

Nikki_Six_BC_Rich_Warlock_2

Nikki_Sixx_Gibson_Thunderbird_3

I montern hittade vi även en BC Rich Warlock i en mycket snygg transparant svart nyans och uppe på den uppbygda scenen hittade vi några fina svarta Gibson Thunderbird (Blackbird).

Nikki_Sixx_Gibson_Thunderbird_1   Nikki_Sixx_Gibson_Thunderbird_2

Gibsonbasarna i denna utställning var till det mesta använda under turnéer, men det fanns även något enstaka exemplar som fungerat som dekoration i Sixx Sense-studion.

Nikki_Six_Diamond_Series_Sunburst   Nikki_Six_Diamond_Series_Sunburst_Octa-grab

Lite oväntat, åtminstone för mig, var att samtliga basar från både Schekter och Gibson hade en liten plåtbygel fastskruvad i vinkel bakom stallen. Vad kunde detta vara för något? Det visade sig vara en Opti-Grab som Nikki använder för att hålla fast basen med lillfingret samtidigt som han jobbar på med plektrum ganska nära stallet. Ok, där lärde jag mig något teknikmässigt nytt!

Nikki_Six_Squier_P_x2_broken   Nikki_Six_Squier_PJ_broken

Under turnéerna har tydligen Sixx haft för vana att slå sönder en del elbasar. De främsta exemplen på det var de tre instrumenten från Squier; en P-bas speciel samt två P-basar. Även några av de andra basarna var också sönderslagna, allt enligt programbladet, även om det inte var lätt att se det i montrarna. När det gäller de mer basrelaterade delarna i utställningen hittade vi även plektrum, använda strängar, axelband och gitarrställ. Utöver dessa elbasar fanns det gott om saker att titta på. Men det lämnar jag dig som besökare att forska vidare inom.

Den här utställningen innefattar långt färre basar än vad som verkligen använts på turnéerna, både till antalet men även märkesmässigt, men är ändå en stor samling basinstrument. Och även om jag kanske inte är så fantastiskt intresserad av bandet Mötley Crüe är jag ändå glad för att ha besökt utställningen. Det har gett mig insikt om vad detta band var och hur musiken lät, men främst av allt vilka basar som bassisten Nikki Sixx har spelat på under sin karriär.

Har du ett minsta lilla musikintresse så kan jag rekommendera denna utställning, du kommer att bli berörd på mer än ett sätt. Men glöm inte att titta på elbasarna!

www.ornskoldsvik.se

Annonser

2016-09-24 - Posted by | Nyheter och krönikor

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: