Basgitarr

Utrustning och tips

Trummor, Bas och den Rytmiska Balansen, Sliperiet 4/10 2016

BenGanDreee_Sliperiet_20161004Tisdagen den 4 oktober 2016 hade Silperiet och Musikhuset i Örnsköldsvik besök av BenGanDree för en trummor- och bas-clinic. Denna duo består av Bengan Jonasson på elbas och André Ferrari på trumset och den aktuella clinic:en hade namnet Trummor, Bas och den Rytmiska Balansen.

Både Bengan och André har lång erfarenhet av både utbildning och har båda starka meritlistor. Instrumenten för dagen är dels en femsträngad elbas från Fodera förstärkt med enheter från EBS och Warwick samt ett akustiskt trumset utökat med digitala trummoduler från svenska Nord. I något musikstycke utnyttjades även en TC Electronic Ditto X2 Looper-pedal mellan bas och förstärkare.

Clinicen varvades med egenskriven musik för bas och trummor där udda taktarter och polyrytmik samverkar i olika omfattning. Polyrytmiken kokas effektivt ner till ett gridmönster av André med rytmisk underdelning tills de matematiska kopplingarna BenGanDreee_grid_Sliperiet_20161004klarnar. Till hjälp används bland annat de indiska uttrycksformerna Tha – ki – ta, Tha – ke – Dhi – me och Tha – ke – Djo – No som kan sjungas i takt. Även de mest krångliga rytmer kan således benas ut till begripliga mönster och övas på tills det sitter; “öva inte på det du kan, öva på det du inte kan”. Exempel på polyrytmik kan vara en basgång som inte passar ihop med sångens melodi exakt och därmed blir svår att kombinera i en låt.

Till en början kändes det som om denna clinic var över min förmåga, men med Jonasson och Ferrari som ledare förklarades det mycket bra och ingående. Till slut kändes det som om de gemensamma övningarna även fungerade för mig. Men det krävs nog mycket övning för att klara det jättebra.

Så här i efterhand tror jag att insikten om polyrytmik och verktygen att bena ut det kan få mer användning i mitt eget musicerande än vad jag först tänkte. Speciellt när det gäller att sjunga och spela bas samtidigt eller att sätta extra svåra passager i basgången. Clinic:en var mycket väl värd att besöka och gav större insikt i udda taktarter och polyrytmisk musik.

BenGanDreee

Annonser

2016-10-06 - Posted by | Nyheter och krönikor

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: