Basgitarr

Utrustning och tips

EBS Titanium Nickel TN-MD4

EBS_Titanium_Nickel_TN-MD4

Nu var det dags att prova nytt: i somras hade EBS en drive där man fick prova strängar med rejäl rabatt. Dealen var “köp 2 betala för 1” och jag fastnade för deras Titanium Nickel och mediummodell (TN-MD4) motsvarade de strängar jag brukar ha på min MusicMan Stingray 4 (dvs. 0.045, 0.065, 0.080 samt 0.100”). Hittills har jag bara kört Ernie Ball Super Slinky Bass eftersom de är standard från fabrik och att jag även trivts med dem. Det var alltså dags att ta fram basmekarbänken och en strängvev för att genomföra strängbytet.

Jag provade basen direkt efter uppstämning genom att koppla in instrumentet i min EBS Drome 12. Egentligen har jag heller inga som helst justeringar av EQ på varken bas eller förstärkare förutom att character-knappen, som vanligt, är intryckt på den senare. Lite subtil kompressor är också aktiverad.

Första intrycket är att fingerkänslan är sig alldeles lik de strängar jag brukar ha. Vid fingerspel låter Titanium Nickel-strängarna nästan som inspelade med bra botten och samtidigt bra kärna i nedre mellanregister. Faktiskt mer botten än Super Slinky Bass. EBS-strängarna är heller inte alls så fissliga som nya strängar brukar vara, dvs. inte så extremt metalliskt klingande. Även vid tumspel behålls denna klang och ett mer vintage sound går att frambringa ganska lätt. Men tar man fram slap-tummen erhålls ett fantastiskt modernt slapljud med hela frekvensregistret som jag är van vid från min Stingray. Här kommer den metalliska klangen till sin rätt i en väldigt sammanhållen ljudbild, bra! Av någon outgrundlig anledning är det på något sätt två olika strängar på basen beroende om jag spelar med fingrarna/tumme eller slap. Det här verkar för bra för att vara sant! Det har jag faktiskt inte varit med om tidigare. Hur fungerar spel med plektrum då? Jorå, här får jag också ett fylligt basljud med både botten och mellanregister. Diskanten är inte lika framträdande som vid slap men de nya strängarna har trots allt en fin topp också som skimrar.

Av namnet att döma är det lätt att tro att strängarna är gjorda i titan. Men den amerikanska, högkvalitativa stålkärnan är dock lindad med nickelpläterad ståltråd på ganska konventionellt sätt. EBS hävdar att de har en mjuk yta tack vare den hårda lindningen. Detta skall också bidra till ökad spelkomfort och bra livslängd. Livslängden kan jag dock inte verifiera än, men spelkänslan är det inget fel på. Jag trivs som fisken i vattnet med dessa strängar.

Jag blev mycket positivt överraskad av strängarna från EBS. De låter nästan lite inspelade utan att vara “trötta” fastän de är nya och gör basen verkligen rättvisa. Dessa Titanium Nickel-strängar kommer att sitta kvar på min Stingray under en lång tid. Jag gillar dem skarpt och kan verkligen rekommendera dem.

www.ebssweden.se

Annonser

2016-10-12 - Posted by | Strängar

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: