Basgitarr

Utrustning och tips

Grepptabell för fyrsträngad kontrabas, inropad på Tradera

Med mitt (relativt) nyfunna intresse för kontrabas, och spel på detta instrument, kunde jag inte låta bli att lägga ett bud på en gammal grepptabell för just fyrsträngad kontrabas på Tradera. Egentligen har jag heller inget behov av en grepptabell för instrumentet, men när tillfället dök upp och det visade sig att dokumentet skulle gå för kaffepengar slog jag till direkt.

Grepptabell_kontrabas_1   Grepptabell_kontrabas_3

Grepptabell för fyrsträngad kontrabas av Knut Gullbrandsson.

Vad är en grepptabell egentligen? Ja, det visste inte jag heller, men misstanken var att det skulle vara en avbildning av greppbrädan och var alla tonerna återfanns på den. Och när dokumentet väl kom hem i brevlådan besannades mina föraningar helt. Men det slutade inte där. Denna avbildning kompletteras av ett notsystem där motsvarande toner är inskrivna samt en duktig uppsättning grepplägen för vänsterhanden. Denna del inkluderar även flageolettlägen.

Författaren till denna grepptabell är ingen mindre än musikprofessor, och tillika f.d. ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien, Knut Bullbrandsson. Samma man som ligger bakom den smått legendariska skriften Kontrabasskola. Gullbrandsson verkade som lärare i kontrabas vid Kungliga Musikhögskolan under den största delen av sitt verksamma liv. Förutom detta uppdrag var han också med i flertalet eminenta kapell under åren.

Grepptabell_kontrabas_2

Grepptabell i utvikt läge.

Mitt exemplar är tryckt 1955 i Danmark och gavs ut av Nordiska Musikförlaget men första utgåvan verkar ha kommit redan 1942. Ursprungspriset då grepptabellen såldes i musikbutik, eller hos någon musikskola, var hela 2.50 kr. Priset står tydligt skrivet i framsidans nedre hörn. Och storleken är ca 31×28 cm hopvikt men blir 31×112 cm då den är uppvikt i sin hela längd (fyra sidor). Jag noterar att avbildningen av greppbrädan är något längre/större än greppbrädan på min kontrabas i 3/4-storlek. Alltså handlar det inte om någon 1:1-skala.

Har jag någon nytta av den? Jo, faktiskt mer än vad jag tänkte från början, men främst av allt är det en kul grej att samla på.

Annonser

2016-10-16 - Posted by | Böcker & DVD, Kontrabas

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: