Basgitarr

Utrustning och tips

Rapport från en PrataBas-träff i Örnsköldsvik 2016

PrataBas_Ovik_20161029_1Ett år har nu gått sedan förra basträffen i Medborgarskolans lokalen i Örnsköldsvik. Som vanligt anordnades en PrataBas-träff med deltagare från www.pratabas.se under löningshelgen i oktober. I år var det kanske lite färre deltagare än vanligt, men vi som slöt upp fick en trevlig och rolig dag med allsköns bassnack. Efter en stund av uppackning bar det iväg till närmaste kebabrestaurang för lunch innan aktiviteterna med att klämma och känna på varandras basinstrument kunde dra igång. Med min vana trogen hade jag även med mig lite färska baspepparkakor också (både el– och kontrabasar).

PrataBas_Ovik_20161029_13Vi kunde se, känna och provspela basar från bland annat Spector, Yamaha, Ibanez, Fender, Squier, J&D, LTD, Wolf, Maruszczyk, Warwick, Music Man, Kala och Leonardo. Här hittade vi även en alldeles rykande färskt ihopsatt bas från australiska Pit Bull Guitars.

PrataBas_Ovik_20161029_11På förstärkarfronten kunde vi hitta modeller från EBS, Acoustic Image, Tech Amp, Roland och GK medan tillhörande högtalarlådor kom från Warwick och TKS.

På golven provtrampade vi på pedaler från MXR, Zoom, Korg, Tech 21 NYC , EBS, EHX, Boss och Behringer. Inkopplad till en bas kunde även VOX amPlug Bass provas via hörlurslyssning. Och som om vi inte kunde få nog av basar med tillbehör fick vi även en demonstration av PrataBas_Ovik_20161029_17Eldorgel 214 driven av en bas från LTD.

Innan årets PrataBas-träff hade jag egenliten inte studerat ut något att prova ut extra genomgående. Men i ett av hörnen hittade jag en fantastiskt fin röd Yamaha TRB1005 som kändes alldeles utmärkt i händerna och ljudet var lika bra det. Det här spär verkligen på min förtjusning över basar från Yamaha. Kanske blir det en bas från just det märket någon gång i framtiden.

I en annan del av lokalerna fanns det en bas från Spector att begrunda och provspela. Här var det en hel del rattar att förstå sig på men både spelkänsla och ljud var mycket bra. Ljudet kunde dessutom varieras en hel del i olika smak- och musikinriktningar. Det var en trevlig bas minsann!

PrataBas_Ovik_20161029_2Basarna från Maruszczyk fick än en gång bekänna lite färg, och givetvis ställde de upp med välförtjänt succé. Jag gillar på något vis dessa instrument. Det visade sig också att den specialbeställda (nästan) helsvarta varianten har sökt sig in i produktsortimentet hos denna tillverkare. Modellen går alltså att beställa men med en liten variant på specifikationen mot originalet. Kul!

PrataBas_Ovik_20161029_16Tidigare år har den åttasträngade basen från Wolf och den mycket gamla slitna P-basen från Fender gjort starka intryck på mig. Så gjorde de även i denna upplaga av basträffen. Det är något speciellt med att spela på en åttasträngad bas och den där gamla P-basen är liksom självspelande. Det är svårt att sätta ord på det, men bra är det.

Jag har tyvärr inte spelat på så många basar från Warwick, men när möjligheten fanns kunde jag inte missa den chansen. I samma veva passade jag även på att prova VOX amPlug Bass. Spelkänsla samt ljud hos “pluggen” och basen var, i mina händer och öron, absolut toppklass. Och när autotrumkompet startades i amPlug:en uppstod en glad spelkänsla och jag kunde nog ha stått längre och spelat än vad jag gjorde. Tidigare har jag inte riktigt varit förtjust att öva bas med hörlurar då jag inte tyckt att ljudet varit speciellt bra. Men då “pluggen” användes blev det på något sätt jättebra och kul. En sån här skulle man kunna ha hemma, men jag vet tyvärr inte om jag behöver en just nu i alla fall.

PrataBas_Ovik_20161029_14Den nyss hopsatta basen från Pit Bull Guitars var faktiskt mycket trevlig att spela på. Ljudet och känslan var kanontrevlig inkopplad i min EBS Drome. Så det visar sig att med en lite lägre basbudget går det faktiskt att få tag på rätt bra instrument. Sedan gjorde det heller ingenting att ägaren lyckats göra den estetiskt tilltalande med infärgningen av träbitarna.

En lite äldre blå bas från Ibanez var också en höjdare att få testa. Detta exemplar hade dessutom speciella tonkontroller som, med ett tryck, kunde växla basens två mickar mellan olika lägen. Vad växlingen innebar kommer jag dock inte ihåg, men ljudet förändrades en del i alla fall.

Den som eventuellt missade att spela bas stående (eller sittande) på Pleasureboard från Tech Amp har anledning att känna sig lite “blåst på konfekten”. Numera är det ett vanligt inslag på dessa basträffar och man blir aldrig besviken på upplevelsen. Det är något visst med att även känna sina bastoner, inte att bara höra dem ur högtalaren.

PrataBas_Ovik_20161029_3Men om det är något jag höjde lite extra på ögonbrynen för var MXR M80-pedalerna. Jag vet att de låter bra på sitt sätt men av någon anledning har de inte riktigt passat mina ljudideal till 100 %. Men nu när jag passade på att testa dessa pedaler under dagen tycker jag mig förstå allas förtjusning över dem. Kanske har det att göra med hur inställningarna är gjorda eller så har mina ljudideal vandrat mot nya inriktningar? Vi får väl vad framtiden har att utvisa…

PrataBas_Ovik_20161029_15Efter ett utförligt beta-test av det nya konceptet för fastsättning av effektpedaler visade jag även upp pedalhållarna under denna PrataBas-träff. Dagen till ära hade jag två egna pedalbord med mig där pedalerna var monterade med FX Smart. Därtill hade jag även ett extra demo-pedalbord med en tom pedallåda och två olika modeller av hållarna. Intresset hos besökarna var helt ok och vi kom väl fram till ungefär samma intryck som beta-testarna redan hade kommit fram med. Men det är alltid kul att visa upp nya grejor även om inte alla har användning av just FX Smart.

PrataBas_Ovik_20161029_4Årets basträff blev ändå väldigt lyckad trots att det var färre deltagare än vanligt. Och jag har som vanligt åkt hem med en stor del nya intryck och värderingar som fått sig en liten positiv törn. Men mest av allt kanske jag värderar mötet mellan oss basister, diskussioner och fina instrument. Vi hoppas på en fortsättning på denna tradition nästa år igen!

www.pratabas.se

Annonser

2016-11-06 - Posted by | Nyheter och krönikor

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: