Basgitarr

Utrustning och tips

Nya handelsregler med trävaror, vad innebär det för musikern?

Nu i början av 2017, (2017-01-02 för att vara exakt) träder nya uppdaterade handelsregler för utrotningshotade djur och växter ikraft. Podcasten www.gitarrzombien.se tog upp detta i en extra intressant nyårsupplaga av programmet (utgiven 2016-12-30) eftersom det också kommer att påverka handel med musikinstrument byggda av exklusiva material. Till dessa exklusiva material ingår främst greppbrädor av sk. rosewood.

Egentligen är det inte industrin med musikinstrument som är den största boven i dramat, utan mer storförbrukare av trävaror så som möbelindustrin. CITES (the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) reglerar handel med dessa träslag och sedan tidigare har det varit helt förbjudet att handla med varor tillverkade av Brazilian rosewood (dvs. Riopalisander – Dalbergia nigra). Detta träslag har varit på den förbjudna A-listan sedan 3 mars 1947.

Från och med 2 januari 2017 kommer nu B-listan med all övrig rosewood (hela släktet Dalbergia spp.) också vara förbjudna att importera, exportera och transportera i kommersiellt syfte. Detta träsläkte (förutom Dalbergia nigra som fortfarande är i A-listan) består av över 300 olika träd- och växtarter.

Basar och gitarrer har ofta en greppbräda som är gjord av just rosewood. Så vad innebär detta för oss musiker som kanske har eller tänker skaffa instrument där delar är tillverkade av rosewood? Gitarrzombien hade en intervju med en medarbetare på Jordbruksverket som försökte reda ut det hela.

Ändringarna i lagen gör att alla rosewoodarter är listade vilket innebär att listningarna gäller om man importerar, exporterar eller rör sig med instrumentet utanför EU. Handlar man inom EU krävs att man kan visa upp att instrumentet kommit till EU och lagligt förvärvats innan den 2/1 –17. Egentligen är det heller ingen skillnad mellan A- och B-listade träslag. Däremot krävs CITES-intyg även om man handlar med A-listat rosewood inom EU medan B-listat rosewood inte kräver det. Men man skall ändå kunna visa upp att instrument med B-listat rosewood kommit legalt till EU innan 2/1 –17 eller efter detta datum om instrumentet har giltigt CITES-tillstånd.

Handlare måste alltså kunna visa att instrumentet förvärvats på laglig väg och dessutom måste de informera kunder om CITES-listan och skicka med ett intyg eller dylikt som visar på att instrumentet är legalt förvärvat.

På andrahandsmarknaden (privathandel) gäller samma sak. Även om du inte har ett kvitto är det egentligen inget problem. Försök visa på något annat sätt att man haft instrumentet innan 2/1 –17. Det kan man kanske göra genom att ha en inventarielista med bild eller på annat sätt visa att man ägt instrumentet innan de uppdaterade reglerna började gälla.

Enligt den svenska tolkningen för turnerande musiker är det heller inga problem inom EU. Reglerna tolkas att det är musikern i sig som reser i kommersiellt syfte (inom EU) i och med att publiken anses komma till konserterna för att se och höra artisten, inte för att se ett enskilt instrument. Men glöm inte att Norge och Schweiz inte tillhör EU bara för att de ingår i Europa. Vid resor för en musiker utom EU krävs alltså alltid import-/exporttillstånd. Det kan ansökas om hos Jordbruksverket och kostar 350 kr/instrument. Huruvida en artist reser med sitt instrument i kommersiellt syfte kan alltså vara en tolkningsfråga mellan länder. I USA kan de exempelvis ha en annan tolkning än inom EU. Alltså kan det vara bra att ta det säkra före det osäkra genom att och skaffa CITES-intyg, dvs. export-/importtillstånd, för sitt  instrument.

Det finns dock ett undantag i lagen där enskilda produkter av rosewood (dock ej A-listat) upp till 10 kg inte omfattas av listningen om det inte transporteras i kommersiellt syfte. Det innebär att jag som privatperson kan resa till exempelvis Norge eller USA på semester (utom EU) med sitt instrument (< 10 kg) utan att omfattas av CITES-reglerna.

Att bryta mot förbudet med handel och transport av rosewood i kommersiellt syfte kan dock ge både böter och i värsta fall fängelse.

Även om detta blev mycket klarare efter jag hörde intervjun med Jordbruksverkets medarbetare tycker jag ändå att det verkar lite krångligt trots allt. Men om man försöker koka ner kärnan i EU-reglerna så får vi följande för oss musiker:

 • Alla rosewoodarter är A- och B-listade från och med 2017-01-02
  • Brazilian rosewood finns på A-listan sedan 1947-03-03
 • CITES-intyg krävs vid import, export och transport i kommersiellt syfte till och från EU
  • A-listat rosewood kräver alltid CITES-intyg
 • Handel och transport inom EU kräver inte CITES-intyg men det krävs ändå ett bevis att instrumentet kommit legalt till EU innan 2017-01-02
 • Musikhandlare behöver kunna visa upp att instrument i lager har förvärvats på laglig väg innan 2017-01-02
  • Kunden måste informeras om CITES-listan och även få med intyg eller dylikt som visar på att det är lagligt förvärvat
 • Privatpersoner som säljer instrument måste skicka med kvitto eller något annat till köparen som kan styrka att instrumentet lagligt förvärvats före 2017-01-02
 • Turnerande musiker inom EU behöver inte ha speciella intyg om sitt instrument
  • Turnerande musiker utom EU behöver alltid CITES-intyg på sitt instrument
  • Glöm inte att även Norge och Schweiz är utom EU
 • Undantag i lagen gör att instrument med mindre än 10 kg rosewood inte omfattas av reglerna om det transporteras utan kommersiellt syfte
  • Därför kan jag som privatperson resa på semester utom EU och ta med mitt instrument
 • Att bryta mot förbudet kan ge både böter och fängelse
 • CITES-intyg för enskilda instrument kan ansökas om hos Jordbruksverket

Hoppas att regelverket klarnade. Gå gärna in på www.jordbruksverket.se och sök på termen “musikinstrument” för mer information.

Inventarielista_mall

Mall till inventarielista

Personligen har jag dokumenterat de instrument jag har förvärvat under mina år. Det är ett enkelt Word-dokument med en malltabell där följande information om respektive instrument finns nedskrivet:

 • Typ
 • Tillverkare
 • Modell
 • Färg
 • Serienummer
 • Bilder
 • Material
 • Pris
 • Inköpsdatum
 • Inköpsställe

I fältet för “Typ” anger jag vilken typ av instrument det gäller, tex. akustisk gitarr, elbas eller kontrabas. I fälten för tillverkare och modell skriver jag tillverkarens namn och instrumentmodell, exempelvis “Ernie Ball Music Man” och “Stingray 4”. I “Färg” och “Serienummer” beskriver jag både instrumentets färg (så gott det går) och noterar objektets serienummer om det finns tillgängligt. Via serienumret kan instrumentet i de allra flesta fall spåras till tillverkningsår. Som komplement till detta lägger jag in minst en bild på föremålet. Finns inte serienummer bör instrumentet dessutom dokumenteras med fler bilder som kan visa på unika detaljer, tex. en skada eller en ovanligt utsmyckning. Därtill har jag lagt in ett fält där jag även beskriver, så långt det är möjligt, de ingående materialen i mitt instrument. Till sist kompletteras listan med både mitt inköpspris och var det är köpt. Är det en musikaffär som sålt objektet till mig är det butikens namn, men är det en privatperson nöjer jag mig att skriva “Privatförsäljning”. Har jag sedan kvar ev. kvitton från inköpen så underlättar det bevisbördan ytterligare.

Låt oss inte hindras av de nya regelverken att musicera och utveckla vår arsenal av musikinstrument. Har vi bara koll på reglerna är det nog rätt enkelt att göra rätt. Och då minskar vi samtidigt onödigt slitage på vår natur. Det är väl bra? Se också till att du får med ett CITES-intyg om du köper ett nytt instrument.

2017-01-07 - Posted by | Analys & Undersökningar

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: