Basgitarr

Utrustning och tips

Sy ett eget stråketui

Normalt använder jag ett koger monterad på basen för att förvara en stråke så att den skall vara lättillgänglig då jag spelar på instrumentet. Egentligen behövde jag nu bara en enkel förvaring för min andra stråke när den inte används. Helst skulle det också gå att hänga upp förvaringen på kontrabasens stativ. Till slut kom jag på att göra en “tub” av lite kvarvarande svart galon från förstärkaröverdragen jag gjorde för ett antal år sedan.

Bow_bag_1

Eftersom galontuben skulle passa stråkar med tysk fattning blev konstruktionen cirka 75 cm lång och drygt 7 cm diameter. Diametern är tilltagen så att det både skall vara enkelt att fiska upp en stråke ur tuben, oavsett om det är en stråke med fransk eller tysk fattning, eller om jag vill förvara två stråkar i galonpåsen. Stråken med tysk fattning är något längre och därför anpassades längdmåttet efter denna. Tidigare har jag tillverkat olika tuber av galon, bland annat en mekarkudde för elbasar, vilket gjorde att konstruktionen blev mycket enkel att realisera.

Bow_bag_2

I stråketuiets öppning sydde jag även in en dragsko av kraftigt skosnöre. Givetvis utrustade jag även snöret med ett snörlås med knapp för enkel stängning och öppning. I detta snöre kan etuiet dessutom hängas på kontrabasens stativ.

När etuiet var relativt klart insåg jag att det fanns liknande produkter att köpa, men då tillverkad av kraftig kanvas och med öppning som kan stängas med kardborre. Dessa stråketuier hade även en justerbar bärrem, vilket min galontub saknade. Men det behövdes bara en kort tur till vår lokale skräddare för att införskaffa en bit 4 cm brett flytvästband och ett matchande öppningsbart spänne. Med detta spänne skulle längdjustering hos bärremmen åstadkommas väldigt enkelt.

Efter hemkomsten klipptes banden till och syddes på plats för bästa funktion. Resultatet blev mycket bättre än väntat; bandet går både att använda som bärrem men även att hänga etuiet i om det behövs.

Av mitt enkla förvaringsbehov fixade jag alltså ett komplett fungerande stråketui. Även om det inte innefattar någon större vaddering kommer det säkert att fylla sin funktion för mig.

Annonser

2017-02-25 - Posted by | Kontrabas, Service och underhåll

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: